Zenvo

Zenvo: 'Hyperbiler skal have sjæl'

Zenvo's chefdesigner Christian Brandt fortæller entusiastisk om Zenvo's fortid, nutid og fremtid. Hør hans forklaring på både Top Gear-flammer og SUV-tendenser

3. april 2019 af Victor David Kraft


Torsdag aften den 22. marts udgjorde Hotel Skt. Petri rammen for dét, der på mange måder var en aften i fortællingens tegn. Fortælleren selv, Christian Brandt, formåede at give et indblik i Zenvo's designhistorie, der efterhånden rummer alle de elementer, vi forventer af et ægte eventyr. 

Kontinuitet giver identitet 

Ethvert eventyr har en karakter, vi holder af og med. Sådan må det være. Som dansker er det svært ikke at identificere sig med Zenvo, og da Christian Brandt fortalte om tilblivelsen af det vovede projekt, lyttede alle fremmødte med lige dele fascination og forundring.   

Zenvo's designchef startede foredraget med at fortælle om de konkurrenter, Zenvo Automotive måtte forholde sig til, da virksomheden blev dannet i 2007. Foruden rivalerne fra Ferrari, Lamborghini og Aston Martin havde især to nyere bilmærker gjort sig globalt bemærket. Pagani og Koenigsegg havde forinden meldt deres tilstedeværelse, og begge producenter nød anerkendelse for både deres ambitions- og præstationsniveau.

Det var derfor særligt interessant at høre, hvilke "greb" Christian Brandt havde taget med designprocessen, for alle der har set Zenvo's biler ved, at de har et særligt udtryk. Og der er ingen tvivl om, at det kræver et særligt udtryk, hvis man vil skille sig ud blandt mængden af hyperbiler. 

En af grundstenene i Zenvo's designfilosofi er kontinuitet. Begrebet er afledt af det latinske continere, der betyder 'at holde sammen', og det er lige præcis den effekt, Christian Brandt er gået efter. Han pegede på de hexagoniske former, der gør sig gældende i både interiør og exteriør. Kontinuiteten sikres også i udformningen af front og bagende, hvor det aggressive udtryk skabes med 'faldende øjenbryn'. Udtrykket er blandet andet inspireret af hovedet fra en ørn, forklarede designeren. 

Zenvo

Hexagoner skal sikre kontinuitet og indentitet

Hvad der udad tabes...

Begejstringen var til at tage og føle på, da Christian Brandt fortalte om offentlighedens modtagelse af den første Zenvo, ST1. Designeren forklarede, at realiteterne for alvor gik op for ham i 2009, da bilen indledte køreparaden forud for Le Mans-løbet samme år. At se de utallige timers arbejde bære frugt foran et højlydt publikum på mere end 150.000 - det var et skelsættende øjeblik for den danske bildesigner.  

Men så kom den anekdote, vi tilhørere vidste var uundgåelig i forbindelse med foredraget. For var der ikke noget med, at det britiske Top Gear havde prøvet bilen? Jo, og det fik vi lov at høre nærmere om. 

Det er sikkert ikke alle der ved, at Top Gear's første test af bilen, faktisk var en stor succes. Top Gear-magasinet, der er en helt anden redaktion end Top Gear-programmet, prøvede bilen allerede i 2010, og de var meget fascinerede af den danske hyperbil, der blev døbt "Stiggy's new best friend".

Men så skete der noget i 2013, fortalte Christian Brandt, mens han luftede et ydmygt grin og kiggede ned i gulvet. En svigtende ventilator resulterede i nogle heftige scener, der blev set verden over. Zenvo'en brød i brand, og en mangelfuld medieaftale gjorde, at Zenvo-holdet ikke havde fuld kontrol over, hvad der blev vist på TV. Det er netop medieaftaler, der gør, at du ikke uden videre ser en Lamborghini i flammer - for det sker!

Landet lå således, at Zenvo var blevet latterliggjort af de vittige motorjournalister. Christian Brandt fortalte åbent om episoden, og han havde også overskud til at grine af det. Om ikke andet fornemmede man en portion ærgrelse hos chefdesigneren, for modtagelsen af hyperbilen havde ellers været ubetinget positiv indtil da.  


Zenvo Top Gear

Et image i brand 

... skal indad vindes

Særligt spændende blev foredraget herefter, for det store spørgsmål var nu, hvordan man designer sig videre fra en ildebrand i éns image. Spørgsmålet blev besvaret på overbevisende manér, og foredragsholderen fortalte om oprejsningens faser. Hele Zenvo-holdet måtte tilbage til tegnebrættet.

2 år efter Top Gear-udsendelsen var Zenvo klar til at tage til genmæle. I 2016 præsenterede Zenvo 2 nye modeller ved biludstillingen i Genève: TS1 GT og TSR. Turboteknikken var udskiftet, og motoren var nu med hele to kompressorer i stedet. Effekt? 1104 hk. Også interiøret havde fået en kraftig overhaling, da det med Christian Brandts ord var blevet en smule 'old school'.

De to nye modeller var ikke et brud med forgængerens formsprog. Tværtimod videreførte Christian Brandt Zenvo's aggressive udtryk, og det beviste designeren overfor mig og de andre tilhørende, da han fremviste en flot billedserie af hyperbilerne. Billedserien inkluderede også et par skud, hvor de nye modeller kørte på bane, da udviklingen af TS1 og TSR havde krævet en masse banekørsel. Ingen skulle være i tvivl om, at en Zenvo kan holde til de ekstreme forhold, den indbyder til.

Chefdesignen fortalte med smil på læben om en begivenhed, der skete sidste år. En kunde havde henvendt sig til Zenvo-holdet med et forslag: Gør Zenvo mere sporty! Alle tilhørere - inklusiv undertegnede - kvitterede med latter, for tanken om at Zenvo skulle gøre deres biler endnu mere hårdkogte, virkede en anelse absurd. Om ikke andet forfulgte Zenvo-holdet kundens opfordring, og resultatet kunne ses ved dette års biludstilling i Genève, hvor TSR-S var mødt op. 

Har du endnu ikke set TRS-S i aktion, kan jeg kun anbefale at klikke her, hvor du kan se TRS-S brilliere med en spoiler, der er noget ud over det sædvanlige! 


Zenvo TRS-S

Zenvo TRS-S med den notoriske vinge

Fremtiden: Hybrid? SUV? 500 km/t?

En god time var gået, da Christian Brandt åbnede op for nogle af de mulige fremtidsscenarier, Zenvo kunne indgå i over de næste par år.  

Designeren startede med at forholde sig til implementeringen af hydbrid-teknik i en Zenvo. Rigtigt nok eksisterer teknikken i flere hyperbiler, men danskeren udtrykte dog bekymring for den dødvægt, der må følge med. I stedet åbnede han op for, at Zenvo kan risikere at gå den modsatte vej: en rendyrket benzinmaskine af den onde skole. På den måde vil Zenvo være klassens ukorrekte dreng og appellere til olieromantikerne. Det er blot én mulighed, understregede designeren.

Kan vi forvente en Zenvo SUV? Det var Christian Brandt rimelig afvisende over for, og han var meget mere fascineret af tanken om, hvordan den hellige gral kunne realiseres: en hyperbil, der kan køre over 500 km/t. 


Uanset hvad: hyperbiler skal have sjæl

Christian Brandt sluttede en gennemgribende fortælling af med et statement. Jeg spurgte ham, hvilke atmosfærer han ønsker at skabe med sine designgreb. Han tænkte for sig selv i en kort stund, inden han svarede ved at angribe tendenser i moderne arkitektur. Meget moderne byggeri har - ifølge designeren - glemt de mennesker, der skal leve der. Her er stål og glas, men ingen kultur. Sådan skal en Zenvo ikke være, understregede han. 

En hyperbil skal have rod i noget menneskeligt og genkendeligt, forklarede han, mens han igen fremhævede inspirationen fra dyreriget: løven, der med svulmende hofter ligger på lur, og ørnen, der med sit blik signalerer lige dele ondskab og præcision. 

Selv i bestræbelserne på at designe en Zenvo, der kan køre 500 km/t, står et uafvigeligt krav tilbage: hyperbiler skal have sjæl, deklarerer designeren.

Zenvo

Selv hyperbiler skal bevare en menneskelighed

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...