Har du nogensinde besøgt en bilfabrik, ved du, at det er en højteknologisk produktion, hvor alene logistik-opgaven overstiger kompleksiteten af alle danske togkøreplaner til sammen. Hertil kommer så udviklingen af selve produktet. Det er vitterligt industriproduktion på et højt plan, som vi danskere med glæde overlader til tyskerne. Faktisk er der en udbredt, dansk folkelig forståelse af, at det med at producere biler kan vi danskere slet ikke finde ud af.
Det er også årsagen til, at vi ikke har bilproduktion i Danmark. Forståelsen er, at danskere, der siger andet, ikke har forstået kompleksiteten af moderne biler, og danskere, der rent faktisk påtager sig at bygge en bil her i landet, er idioter.
Når danskere alligevel forsøger sig, går det derfor galt. Det er klart. Tænk bare på Hope Whisper elbilen, der kørte i barrieren ved præsentationen – det var i 1983. Eller Zenvo-bilen, der brød i brand på verdens største tv-show, Top Gear.

Danmark har en kæmpe produktion af bildele. Mest kendt er måske B&O, men vi producerer alt fra kølere til bremser, udstødningssystemer, software og meget andet. Hvis man samler alle de bildele, der produceres i Danmark, kan man næsten bygge en hel bil. Vi gør det bare ikke. Jeg har besøgt utallige store bilfabrikker over hele verden, og der har jeg oplevet kompleksiteten af bilproduktion i stor skala.
Men jeg har besøgt endnu flere mindre producenter af især entusiastbiler primært Tyskland, USA og ikke mindst England, hvor det med at udvikle og bygge en bil er lige så indlysende som at starte et kontorfællesskab.
Især i England producerer man biler, som var det lysestager. Nogle gange er resultatet derefter. Andre gange bliver man imponeret. I England er der ingen, der stiller spørgsmålstegn ved, om det kan lade sig gøre? Og modsat den danske folkeforståelse, er englænderne begejstrede for de biler, de selv har lavet næsten uanset, hvad de er, hvad de kan, og hvilken kvalitet de har.
Det gælder ikke mindst i pressen, hvor blandt andre tv-programmet Top Gear i mange år har været voldsomt begejstrede for britiske biler. Programmets værter hylder dem hæmningsløst og i en grad, som motorjournalister uden for England har svært ved at forstå. Men ingen anklager TopGear for noget i den anledning.

Det var samme tv-program, der bekræftede alle danskeres forståelse af idiotien i at producere biler i Danmark. Det skete da Zenvo, superbilen fra Præstø, gik i brand, og programmet med den karismatiske vært, Jeremy Clarkson, i spidsen, gav den fuld gas med en decideret nedsabling af bilen.
Jeg ved, at andre biler er brudt i brand under optagelser til Top Gear. Så sent som i februar, deltog jeg en i bilpræsentation, hvor en superbil brød i brand. Det sker. Det er bare aldrig blevet til en historie, og slet ikke i Top Gear. Hos Zenvo var det en ventilator, der kortsluttede. Leverandøren beklagede og sendte en ny ventilator, men for Zenvo var det en katastrofe, der lige siden har forfulgt enhver omtale af det danske mærke – ikke mindst i Danmark.
Jeg synes, det er ærgerligt, og jeg melder mig hermed ud af den folkesjæl, der betegner dansk bilproduktion som idioti. Vi kan sagtens producere biler, og Zenvo er det bedste bevis på det. Trods manglende tradition og masser af modgang, har de godt 20 ansatte på fabrikken i Præstø arbejdet professionelt og ihærdigt med at udvikle og producere en bil, som var en stjerne blandt mange konkurrenter på biludstillingen i Genève i marts. Det er jeg som dansker stolt af. Det håber jeg også, du bliver en dag.