billig elbil e-up dacia spring test priser
Billigste elbil: VW e-up mod Dacia Spring© Mikkel Thomsager

Skal du køre elektrisk så billigt som muligt? Vi tester VW e-Up mod Dacia Spring

De to billigste elbiler i Danmark er for nyligt blevet trukket fra produktionen, men brugtmarkedet bugner stadig. Vi tester Dacia Spring og VW e-Up, vurderer fordele og ulemper ved begge elbiler og kårer en vinder af duellen.

6. marts 2023 af Frederik Hauschildt, Mikkel Østrup-Jeppesen

Nærtransport på strøm: e-Up vs Spring

Med under 200 km i funktionel rækkevidde i de kolde, københavnske vintergader tydeliggøres målet med de to duellanter: De skal ikke være kæmpestore rumskibs-SUV’er, der kan alt.

I stedet skal de elektriske bybiler tænkes som nærtransport, hvis eksempelvis barnet skal afleveres i skole, eller indkøbet ikke kan være i cykelkurven – ikke som bilen, der også kan køres på ferie i eller underholde på en landevej i weekenderne.

Oversigt over testen:

billig elbil e-up dacia spring test priser
Billigste elbil: VW e-up mod Dacia Spring© Mikkel Thomsager

VW e-Up har længst rækkevidde

Dacia’en stiller med testens korteste rækkevidde. Selv om den er opgivet til 230 km under blandt kørsel, så tæller displayet altså ikke længere end 160 km, når Spring kobles fra ladestanderen ved 100 pct.

Et såkaldt “Eco”-mode kan begrænse en del af de 45 hk, som Spring i udgangspunktet har, og det skubber rækkevidden op på cirka 170 km.

I byen begrænses du ikke mærkbart, men på motorvejen skal du forberede dig på, at en modvind kan betyde, at Spring aldrig når en marchhastighed på 90 km/t i strømbesparende tilstand.

Til sammenligning er VW’s åbenbart udødelige e-Up i seneste udsmykning opgivet til 260 km. Displayet sladrer dog om, at den faktiske rækkevidde er tættere på 200 km i den danske vinter.

Modsat Spring har e-Up flere øko-tricks oppe i ærmet: Her er de sædvanlige “Eco”, “Normal” og “Sport” køreprogrammer udskiftet med forskellige nuancer af økonomisk kørsel.

I det såkaldte “Eco+” stiger rækkevidden til godt over de forventede 260 km, men så undværer du aircondition, og både hestekræfter og topfarten begrænses.

Uden begrænsning tillader 83 hk, at du kan sejle af sted på motorvej med 130 km/t, men dette begrænses til 53 hk og 90 km/t i “Eco+”.

Op til 50 km/t opleves forskellen mellem Spring’s 45 hk og e-Up’s 83 hk ikke så stor, og begge elbiler holder fint trit med trafikken.

Læs også: De bedste billige biler til prisen!

billig elbil e-up dacia spring test priser
Billigste elbil: VW e-up mod Dacia Spring© Mikkel Thomsager

e-Up kører balanceret

Det er også i trafikken, typisk ved under 50 km/t, at de største forskelle mellem de to ellerter opleves. Køredynamisk opfører e-Up og Spring sig nemlig som nat og dag – på trods af en batteripakke af nogenlunde matchende størrelses.

Spring krænger som en bil fra det forrige årtusind gennem sving, og over niveauændringer har bilen for vane at løfte ét af de to forhjul, hvilket ofte resulterer i ucharmerende hjulspin – om du så prøver på det eller ej.

Derudover er styretøjet let, hvilket i udgangspunktet er fint for en bybil. Problemet ligger i, at det ikke er særligt selvoprettende, hvilket betyder, at du ofte selv skal føre rattet tilbage til midterpositionen efter et sving.

Den positive effekt af den slatne undervogn er, at Dacia overrasker på undervognskomfort: Specielt mindre bump ved lav hastighed føles nærmest filtreret fra, idet de ikke slår igennem til kabinen. Større bump på motorvejen kan dog virke forstyrrende.

e-Up opfører sig langt mere balanceret: Den ivrige tysker drøner kontrolleret igennem de samme sving – uden hjulspin eller voldsom krængning.

En mere fast køreoplevelse, der heldigvis hverken tilføjer dækstøj eller gør undervognen mere hård, betyder, at der simpelt sagt er mere kontrol. Det er tydeligt at mærke, at VW har haft større fokus på undervognen end Dacia.

Fornøjelsen fortsætter dog ikke, når speedometernålen vandrer op ad. Ved 80 km/t er det i begge biler svært at koncentrere sig om andet end vindstøj og en mangel på retningsstabilitet, der ellers kun opleves på Christiansborg.

Læs også: Tesla dumper priserne på Model Y.

billig elbil e-up dacia spring test priser
Billigste elbil: VW e-up mod Dacia Spring© Mikkel Thomsager

Pladsmangel i både e-Up og Spring

De to testbiler kan læsses med cirka samme mængde: Dacia Spring er længere, men betydeligt smallere end VW e-Up, der er mere kvadratisk i sin udformning. I bagagerummet lider e-Up et snævert nederlag, men fælles for begge elbiler er, at bagagerummet er dybt og forbløffende brugbart.

Læssekanten er til gengæld høj. Dacia Spring kan også udstyres med et reservehjul i fuld størrelse, hvor det tyske modstykke udelukkende kommer med et lappekit under gulvet.

På bagsædet gælder det for både e-Up og Spring, der har lige langt mellem akslerne, at passagerernes knæ ikke har andet valg end at agere massør for personerne på forsæderne. 

Knæene går stort set lige igennem de tynde forsæders ryg. Heromme er der isofix-beslag på begge sæder – hvis ellers du kan få børnesædet presset ind bag forsæderne.

Pladsen på forsæderne i Spring er ikke stor. Først og fremmest sidder man tæt i kraft af Spring’s smalle konstruktion.

Det er også svært at finde sig til rette: Her er hverken højdejusterbart sæde eller rat, og de to pedaler sidder så tæt, at folk med brede fødder skal genoverveje fodtøjet – støvler er eksempelvis et no-go.

Læs også: Test af kinesisk prisbasker.

Spring har mere digitalt udstyr

VW er bredere end Dacia, og særligt på forsæderne kommer det føreren til gode. Her er plads til at vifte med armene, men også til at have egendele: Up har ekstra fralægningsplads, blandt andet i form af en kopholder, som rumæneren mangler. Desuden kan både sæderne og rattet højdejusteres.

I midten af instrumentbordet sidder en radio. Her kan ikke fås et rigtigt infotainment-system, og vil du have navigation og den slags, skal du forbinde din mobil i den dertil indrettede mobilholder.

Dacia er derimod udstyret med en touchskærm af tarvelig kvalitet, der til gengæld leverer kompatibilitet med både Android Auto og Apple CarPlay, og som desuden kommer med navigation – det er noget, du skal kigge langt efter i e-Up.

Læs også: Ny VW ID.2 på vej!

billig elbil e-up dacia spring test priser
Billigste elbil: VW e-up mod Dacia Spring© Mikkel Thomsager

Hvad koster de to elbiler?

Indkøbsprisen er højere på den tyske, elektriske mikrobil. Fraprisen lyder måske lovende på 186.995 kr., men før du overvejer metallak, hurtiglader på 40 kW (4.495 kr.) og multifunktionslæderrat, der betrækker rat, gearvælger og håndbremse i kunstlæder (2.495 kr.), er elbilen stukket op i tæt på 200.000 kr., og her er endnu ingen alufælge.

Til gengæld er ting som klimaanlæg, varmetråde i forruden og bakkamera standardudstyr.

Dacia Spring starter derimod i lavere luftlag: Fraprisen på det såkaldte “Comfort”-udstyr er i skrivende stund 141.490 kr., men det er først i “Comfort+”-udstyret, der starter på 153.490 kr., at bakkamera og touchskærm er inkluderet. Det er også først her, at du får lov til at betale 5.000 kr. for den hurtiglader, der fylder strøm på med 30 kW.

OBS: Ovenstående priser er nypriser, da elbilerne kunne købes fra som nye fra forhandler. 

e-Up koster klart mest

Merprisen på VW e-Up lyder i testbilernes tilfælde på tåretrillende 40.000 kr., og et hurtigt kig online dikterer, at den vil miste lidt under halvdelen af sin værdi på fem år – hvad Spring mister er endnu svært at sige.

Pengene går også til bedre sikkerhed i e-Up: Dacia Spring blev i 2021 testet af Euro NCAP. Her fik elbilen den næstlaveste score på én ud af fem stjerner. E-Up blev testet i 2019, og fik tre stjerner.

Hvorvidt rækkevidde og komfort spiller en rolle er også til dels diskutabelt. Biltypen er først og fremmest tiltænkt dem, der bor tæt ved eller i selve byen, og som har ladestander derhjemme eller let adgang til én.

Her er turene typisk korte og med lavt forbrug, så her kommer VW e-Up’s tophastighed og hurtige ladehastighed ikke i spil.

VW e-Up tilbyder dog en mere helstøbt og komfortabel køreoplevelse og tillader med bedre tophastighed og længere rækkevidde også længere ture på motorvej – altså fortsat med hyppige ladestop.

Du skal på brugtmarkedet

Da både e-Up og Spring ikke længere sælges i Danmark, må du på brugtmarkedet, hvis du skal købe en af landets billigste elbiler.

  • Dacia Spring kan købes med få kilometer på tælleren. De koster mellem 120.000-150.000 kr. Der er i skrivende stund 48 Spring til salg på Biltorvet.dk.

  • VW e-Up er dyrere end Spring. e-Up kan fås fra 138.000 kr. for eksemplarer, der har kørt op mod 40.000 km. Nyere eksemplarer koster op mod 200.000 kr., viser en søgning på Biltorvet.dk.
billig elbil e-up dacia spring test priser
Billigste elbil: VW e-up mod Dacia Spring© Mikkel Thomsager

e-Up vinder duellen

e-Up tager en snæver sejr over den rumænske discountdebutant, der trods fin værdi til prisen fremstår for gammeldags og skrabet. Mikrobilen fra Wolfsburg er gammel – men mere komfortabel og teknisk overlegen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...