Panamera blev sidste model under Wiedeking.
Panamera blev sidste model under Wiedeking.© bilmagasinet.dk

VW æder Porsche

Magtkamp afgjort. Porsche-boss fyret - fusion på plads

24. juli 2009 af Carsten Nymann

Det var historien om slangen, der forsøgte at sluge alligatoren, da Porsche-boss Wendelin Wiedeking i 2005 indledte sit ambitiøse felttog mod storebror Volkswagen.

Det viser sig nu at have været et måltid, som sportsvognsfabrikanten ikke kunne gabe over. Wiedeking er fyret, mens VW i stedet gafler resterne af Porsche i sig.

Wiedekings forsøg på at købe sig til en magtovertagelse i tysk bilindustri balancerede på skuldrene af salgstalssucceserne Boxter og Cayenne.

Wendelin Wiedeking.
Wendelin Wiedeking.© bilmagasinet.dk

Wendelin Wiedeking

Alligevel var det nødvendigt at låne milliarder for at sikre sig aktier nok til at få indflydelse i VW - en indflydelse, der alligevel var stærkt begrænset pga. en række særregler, som ikke mindst VW-bestyrelsesformand, Porsche-arving og -medejer Ferdinand Piëch støbte kuglerne til.

Og netop som Wiedeking havde satset hele Porsches økonomi på overtagelsen, satte finanskrisen ind og hamrede effektivt en pæl gennem salget af eksklusive sportsvogne.

 

Ferdinand Piëch, VW.
Ferdinand Piëch, VW.© bilmagasinet.dk

Ferdinand Piëch

Nu har den fejlslagne strategi altså kostet Wendelin Wiedeking og hans højre hånd Holger Härter jobbet, VW har vendt situationen til sin fordel og fusionerer med Porsche - og Piëch kan trække sig sejrrigt ud af magtkampen.

 

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...