Passat holder stilen: Den er business-bilen, der med ny dieselmotor er blevet endnu bedre
Passat holder stilen: Den er business-bilen, der med ny dieselmotor er blevet endnu bedre© bilmagasinet.dk

Test: VW Passat 2,0 TDI

Så klappede dén motor i

2. februar 2009 af John Sørensen

Passat-farvel til pumpedyse - ny 2-liters diesel med commonrail-teknologi

Af John Sørensen

Sig Passat - det er totalt i orden karma og et anerkendt begreb på business-class. Alle de roser, der kan hænge på dén bil, har modellen allerede fået - så dem behøver du ikke høre fra mig.

Jeg kan til gengæld konstatere, at VW/Audi-koncernen fortsætter udfasningen pumpedyse-indsprøjtning på deres dieselmotorer. Ikke fordi det var dårligt, men fordi det var for dyr en teknik (separate brændstofpumper til hver cylinder i stedet for én fælles). Og fordi det var svært at få støjniveauet længere ned på en ‘gada-gung, gaga-gung’ PD-maskine. De PD-udrustede dieselmotorer har altid været mere lastbils- end luksusbils-aspirerende, og jeg må indrømme, at jeg ikke savnede de VW-patenterede og vidt udbredte pumpedyse-enheder et øjeblik i test-ugen.
For jeg har fået en smoothie i stedet: Støjniveauet i den nye commonrail-Passat er mærkbart sænket, og det snurrer i det hele taget mere blødt ude foran. Kræfterne kommer mindre abrupt end før, og det virker også, som om der er noget at komme efter i den lidt højere ende af o-skalaen.
Men på den anden side: Ingen tvivl om, at der findes argumenter for, at VW burde have videreudviklet PD-motorerne i stedet for at indføre commonrail. Som for eksempel den mest optimale økonomi (jeg kørte kun cirka 16,5 km/l i snit i den nye Passat).
Men det er gyngerne og karrusellerne, når teknologierne ensrettes - Betamax tabte også til VHS i sin tid. Det er der faktisk folk, der stadig begræder.  

Vi synes...

Den nye motor er en klar Passat-forbedring. Mere oplagt maskine, stadig fast i affjedringen og stadig hundedyr

 

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...