Porsches nyeste kreation Panamera får ikke Scania-logo
Porsches nyeste kreation Panamera får ikke Scania-logo© bilmagasinet.dk

Porsche-Vabis?

Overtager aktiemajoriteten i VW og tvinges dermed ind i Scania

6. januar 2009 af Carsten Nymann

Mandag købte Porsche yderligere aktier i VW-koncernen og opfylder dermed nu endelig målet om at overtage majoriteten i selskabet.

Porsche ejer med den seneste udvidelse 50,76 procent af de stemmegivende aktier.

Nu er der nok nogen, der synes, at der er langt fra en Golf Plus til den nye Porsche Panamera, som tyskerne præsenterer i Shanghai i April, men det er intet at regne mod den indirekte udvidelse af modelpaletten, som opkøbet medfører.

I og med, at Porsche har passeret den magiske 50 procent-grænse overtager sportsvognsbyggerne også kontrollen med den svenske lastbilproducent Scania.

Men ikke nok med det, svensk lovgivning tvinger også Porsche til at afgive købstilbud på Scania - dog kan tyskerne nøjes med at afgive et af myndighederne nærmere fastsat minimum-bud.

Porsche understreger, at man ikke har nogen strategisk interesse i Scania, og at koncernen ikke har planer om at udvide aktiebeholdningen i den svenske butik.

Scania-Vabis var i øvrigt Scania's gamle fusions-betegnelse fra 1911, hvor cykelfabrikanten Scania (som betyder Skåne) slog sig sammen med vognfabrikken Vabis (Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje).

Vabis-delen af navnetrækket blev droppet i 1968, men benyttes stadig som "kælenavn" til de svenske lastbiler.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...