VW e-Crafter
VW e-Crafter© PR

Dansk online supermarked køber 20 eldrevne VW Crafter

Der er få eldrevne varebiler på markedet, men fremover vil du kunne møde den *næsten) lydløse VW e-Crafter fra nemlig.com i den danske trafik

27. juni 2019 af Steen Bachmann


Det danske online supermarked nemlig.com vil være Danmarks mest bæredygtige supermarked. En af vejene dertil er at reducere CO2-aftrykket for virksomhedens leveringer af dagligvarer, og første skridt er introduktionen af den eldrevne e-Crafter.

Volkswagen Group er stadig under pres fra følgerne af Dieselgate i 2015, men ser fremad med enorme investeringer i elektrisk mobilitet. Koncernen har forpligtet sig til Paris klimaaftalens mål om CO2-neutral mobilitet i 2050, hvilket skal ske gennem en omfattende elektrificering af modelporteføljen.

Eldrevne VW-varebiler i København

Online supermarkedet nemlig.com bruger eksterne vognmænd og chauffører til at levere dagligvarer og måltidskasser til virksomhedens kunder. De samarbejder med Volkswagen Erhvervsbiler om at købe og teste VW e-Crafter varebilen med en totalvægt op til 3.500 kg.

e-Crafter er designet og udviklet som en varebil, der eksempelvis kan bringe dagligvarer ud til kunder i større byer. nemlig.com vil i første omgang indsætte e-Crafter til varelevering i Storkøbenhavn, og de næste 12 måneder er det målsætningen at komme op på 20 klimavenlige varevogne.

VW e-Crafter kører med en 136 hk elmotor og et 35,8 kWh batteri, der giver en  rækkevidde på 173 km (NEDC). Bilen har en elektronisk begrænset topfart på 90 km/t og kan lastes med op til 950 kg, og selv med læs ombord har e-Crafter god trækevne, da elmotorens 290 Nm drejningsmoment er tilstede med det samme, der trædes på speederen. 

e-Crafter er baseret på drivlinen fra den nuværende e-Golf, og er ikke markedets hurtigste elbil til at lade. I en CCS-ladestation kan batteriet lades 80 pct. op på  45 minutter. I en AC-hjemmelader på 7,2 kW vil batteriet være ladet 100 pct. op i løbet af 5 timer og 20 minutter.. e-Crafter koster fra 477.340 kr. ex. Moms.

Volkswagen Erhvervsbiler følger op med en eldrevet version af Caddy og Transporter udviklet af det tyske firma ABT sidst på året. I 2022 introduceres ID. Buzz Cargo, der er udviklet specifikt som elbil og bygget på Volkswagens nye MEB-elbilsplatform. Bilen vil blive tilbudt med forskellige størrelser batterier med en rækkevidde på op til 550 km.

Her er, hvad vi skrev ved den officielle lancering af e-Crafter i januar 2019:

Årets Varebil med 100 pct. eldreven drivline

Årets Varebil i Europa 2017, Volkswagen Crafter, fås med 2,0 TDI dieselmotor og 102 hk fra en kontantpris på 209.895 kr. eller en månedlig leasingydelse på 1.795 kr. ekskl. moms ved fire år/60.000 km inklusive service- og reparationsabonnement. 

Men hvad med de virksomheder, der er klar på mere grønne drivliner? Til dem er der en eldrevet Crafter på vej til Danmark.

Drivline fra e-Golf

VW e-Crafter har drivlinen fra e-Golf med en 136 hk elmotor og 35,8 kWh batteri, der giver en rækkevidde på 173 km ifølge NEDC-normen. 

Hvis man synes, det er for lidt, er konklusionen fra en VW-undersøgelse blandt mere end 1.500 kunder, at de fleste chauffører kører 70-100 km om dagen med deres varebil. På den måde passer e-Crafter godt til kørselsbehov i byområder. 

VW e-Crafter
VW e-Crafter© PR


VW e-Crafter er en del af koncernens grønne offensiv indenfor person- og erhvervsbiler. Den er beregnet til det, der populært kaldes for ”last mile delivery” (den sidste kilometers transport frem til kunden). 

Batteriet kan oplades 80 pct. på 45 minutter med en hurtiglader med 40 kW ladekapacitet, og bruger du en wallbox med 7,2 kW ladekapacitet er batteriet opladet 100 pct. på 5 timer og 20 minutter. Det betyder, at den kan stå hjemme i firmaet og lade op i løbet af natten.

e-Crafter koster 477.340 ekskl. moms og kan bestilles nu.

Volkswagen e-Crafter

Crafter bliver produceret på en ny fabrik i Poznan, Polen, der blev taget i brug i oktober 2016.  

I løbet af de følgende 23 måneder er der produceret 100.000 varebiler på denne fabrik. 

70 pct. af de producerede Crafter er ombygget specielt til kundernes ønsker. 

Fabrikken beskæftiger nu over 3.400 ansatte mennesker og har en produktionskapacitet på over 100.000 biler om året.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...