vw touareg 2019
Volkswagen Touareg 2019

Lyden til den nye VW Touareg skabes i Skanderborg

I Kina skal lyden bag i bilen være lige så god som foran, fordi ejeren ofte sidder på bagsædet. Danske Dynaudio står bag det omfattende arbejde med at skabe lyden i Touareg

21. april 2018 af Steen Bachmann


René Rønning, VP of Product Management, Car hos Dynaudio i Skanderborg forklarer om projektet med at skabe lyd til den nye Touareg, som du kan læse mere om her.

Hvor tæt arbejder I sammen med Volkswagen?

"Det kan jeg svare meget enkelt på. Vi er MEGET tætte. Vi er mindst to gange om ugen i Wolfsburg på Volkswagens hovedkvarter, hvor vi har møder med marketing-, salgs- eller udviklingsafdelingen. Vi bruger hinanden som sparringspartnere, og nogle gange kan jeg godt glemme, at der er tale om en af verdens største fabrikker og et kundeforhold, som vi har haft siden 2005." 

Med til verdenspremieren i Beijing

Under udviklingen af Touareg udfordrede Dynaudio Volkswagen ved at byde ind med den mest komplekse lydløsning, som VW nogensinde har lavet. Dynaudio blev valgt til opgaven, og har været med i udviklingen i to et halvt år. 

Det tætte forhold blev understreget af, at virksomheden under verdenspremieren på Touareg i Beijing var inviteret med til præsentationen som den eneste underleverandør, hvilket betød, at Rène Rønning var med til at præsentere bilen sammen med Volkswagens topledelse.

Volkswagen Touareg 2019 blue
Volkswagen Touareg 2019

Hvad kan det nye audio anlæg i Touareg?

"Vi besluttede at udfordre hifi-entusiasterne ved at lave noget, de ikke har hørt før. Da vi havde analyseret bilen, fandt vi ud af, at vi blev nødt til at udvikle nye højtalerenheder. Bilen havde tydeligt også brug for en subwoofer. Det er set før, men subwooferen i denne bil er speciellavet til denne model. Vi måtte nemlig tage højde for, at der i fremtiden skal være plads til andet end en subwoofer i bagagerummet. Her tænker jeg på batterier til hybrid- og el-udgaver af bilen."

Plug-in hybrid udgaven af Touareg skal bygges og markedsføres i Kina, men det er ikke besluttet, om den kommer til Europa. 

Lyden skal være lige god foran og bagi

Rène Rønning fortæller, at bilen har i alt 14 højtalere fordelt efter nogle meget specifikke krav. Lyden på bagsædet skal være mindst lige så god som på forsædet. 

"Og hvorfor nu det? Fordi denne model skal blive en stor succes - også i Kina. Og i Kina sidder ejeren af disse biler på bagsædet. Jeg tør godt sige, at lydsystemet i den nye Touareg er det bedste, vi nogensinde har lavet. Og jeg tør godt vædde næsten hvad som helst med, at vi kommer til at se den som ministerbil inden længe."

Volkswagen Touareg 2019 interior

Hvad er udfordringen ved at gengive musik og lyd i en bilkabine?

"Den største udfordring er helt sikkert, at der er så mange forskellige overflader af forskelligt materiale. Denne model oftest leveret med et glastag. Det ser godt ud og er ret lækkert at køre med, men det giver mange refleksioner, som vi er nødt til at kompensere for i udviklingen af vores lydsystem. Derudover skal vi i den fase af projektet, hvor vi lydtuner bilen, og tilpasser lyden, tage højde for alle tænkelige scenarier, som hvor mange er der i bilen, og hvordan lydsystemet bliver brugt. Derfor bruger Dynaudio mere end 400 timer på at få lyden tilpasset" siger Réne Rønning. 

Pendler længere

Statistikkerne viser, at vi brugere mere og mere af vores tid i en bil. Her i den vestlige verden og i Kina har vi samme mønster, hvor vi pendler oftere. 

Når vi accepterer at køre langt i bilen for at komme på arbejde, skaber det krav om komfort. Det er blandt andet at lytte til god musik i så god kvalitet som muligt. 

"Alle de nyeste streaming-tjenester gør det muligt, at man kan lytte offline til musikken i bedste kvalitet. Derfor er Dynaudio nødt til at ”følge” med. Og den udfordring tør vi godt tage. Vi har produceret kvalitetshøjtalere siden 1977 og ved, hvordan musik skal gengives. Derudover har vi de sidste 18 år lavet højtalere til studiebrug. Vores erfaringer har lært os, hvordan kunstneren har tænkt sig, at musikken skal lyde. Al den viden kan man godt påstå kulminerer i den nye VW Touareg."

Bil Magasinet bringer første test af Touareg 2019 og Dynaudio's lydanlæg lige så snart, vi kan komme bag rattet.

René Rønning, VP of Product Management, Car hos Dynaudio i Skanderborg
René Rønning, VP of Product Management, Car hos Dynaudio i Skanderborg© PR

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...