Volvo PV444 - den "lille" Volvo fylder 70 år

I marts 2015 indleder XC90 en ny tidsalder for Volvo. For 70 år siden havde Volvo PV444 samme ære

31. august 2014 af Mikkel Thomsager

Efter 2. Verdenskrig blev PV444 starten og symbolet på den nye Volvo-bil. Modellen blev også begyndelsen på Volvo’s eksportfremgang i USA. I september runder PV444 70 året for premieren, der fandt sted under stor bevågenhed og med royal tilstedeværelse.

Ude i verden udkæmpede man stadig 2. Verdenskrig, men Sverige var neutral, og Volvo rettede blikket mod den fred, der snart skulle komme. Tanken med udstillingen var at vise det, den på det tidspunkt 18 år gamle virksomhed havde gjort tidligere, det man producerede nu, og det kunderne kunne forvente, når freden kom.

Hele Volvo-gruppen var repræsenteret på udstillingen, og besøgende kunne se alt fra en tank til slibemaskiner - og to nye Volvo-biler: PV60 og PV444. I Volvo’s kundeblad ”Ratten” blev de kaldt ”Volvo’s fredsduer”.

PV60 var et førkrigsdesign, som skulle have haft premiere i 1940, men da 2. Verdenskrig brød ud, blev planerne lagt på hylden, fordi Volvo stort set indstillede produktionen af civile biler.

Den store stjerne på udstillingen i Royal Tennis Hall var uden tvivl den ”lille” Volvo, PV444. Besøgende stod på tæerne for at få et glimt af bilen. Det, de fik at se, var en prototype, som ikke engang kunne køre.

Da PV444 blev afsløret i september 1944, havde udviklingsarbejdet kun været i gang et par år. Omkring 40 designere arbejdede på at udvikle den nye bil. En træmodel i fuld størrelse blev bygget og malet sort med sølvmaling til at markere, hvor ruderne skulle være. Den blev fuldført i marts 1944 og vist til Volvo’s grundlæggere Assar Gabrielsson og Gustaf Larson. Efter at have kigget lidt på træbilen traf de to herrer en beslutning, der skulle komme til at påvirke hele Volvo’s fremtid som bilproducent - bilen skulle bygges.

Under udstillingen og kort efter blev der underskrevet 2.300 salgskontrakter på PV444. Men der gik nogen tid, inden der blev leveret biler. I de følgende år blev prototyper udsat for hårdhændede test, og det var først den 3. februar 1947, den første bil blev godkendt, hvorefter produktionen kunne begynde for alvor måneden efter.

PV444 var ikke blot den første, mindre bil, Volvo producerede, det var også den første model med sikkerhedsbur.

Den firecylindrede motor var helt ny og var Volvos første OHV motor til en personbil. Motoren var på 1,4 liter og den første udgave ydede 40 hk SAE. Alle de såkaldte A modeller af PV444 var lakeret sort med cellulosemaling. Metaldelene inde i bilen var lysegrønne.

Blandt de prominente gæster på åbningsdagen den 1. september 1944 var Sveriges statsminister Per Albin Hansson, kronprins Gustaf Adolf, prinserne Carl og Eugen og prins Carl Johan, onkel til kong Carl XVI Gustaf. De blev modtaget af Volvo’s grundlæggere Assar Gabrielsson og Gustaf Larson.

Da udstillingen i Stockholm lukkede efter ti dage, havde der været 148.437 besøgende. Flere gange var køen så lang, at den snoede sig hele vejen rundt om udstillingshallen. Hver dag blev der blandt de besøgende trukket lod om en PV444. Det kostede 1 svensk krone at komme ind, og indtægterne fra billetsalget gik ubeskåret til Røde Kors.

Da PV60 og PV444 blev præsenteret, var Volvo’s eksport beskeden. Kundebladet Ratten skrev, at bilerne ville ”gøre kunderne i Sverige glade og også i et vist omgang nå uden for landets grænser, når freden kom”. Men det var med PV444, Volvo etablerede sig på sit historisk vigtigste eksportmarked, USA. Den 15. august 1955 ankom den første forsøgssending af PV444 til Los Angeles. Året efter lå Volvo på andenpladsen blandt de vigtigste importmærker i Californien.

Oprindelig var det meningen, der skulle bygges 8.000 PV444, et ret dristigt mål med tanke på, at Volvo til da ikke havde bygget mere end 2.000 biler. Men den ”lille” Volvo ramte plet. Der blev produceret næsten 200.000 PV444 op til 1958. Hvis man inkluderer den moderniserede PV544, som blev produceret indtil oktober 1965, bliver det til i alt 440.000 biler. Heraf blev de 160.000 eksporteret, og 280.000 solgt i Sverige.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...