Volvo XC90 crashtest

Volvo tager kollisionstest til nye højder - bogstaveligt talt

Hvordan ser en Volvo ud efter 30 meters frit fald? Det finder de ud af nu

18. november 2020 af Gustav Reeh Persson
Volvo XC40

Kan du se hvilken en af deres modeller det er? Det bliver afsløret i næste billedetekst.

Hvordan ser en Volvo ud efter 30 meters frit fald?

Volvo tester, hvad et 30 meters frit fald gør ved en ny bil. De samarbejder med den svenske redningstjeneste for at få en forståelse for hvad der sker, når en bil kolliderer med høj hastighed.

Billedet ovenover var en Volvo XC40 i frit fald. Her kan man se redningstjenesten gennemgå skaderne. 

Reddere træner i at skære i bilen

Med det 30 meters fald er det muligt at simulere de skader, der ses i de mest ekstreme kollisionsscenarier. Nemlig dem, hvor en bil med meget høj hastighed forulykker, rammer en lastbil eller bliver hårdt ramt fra siden.

I de situationer er personerne inde i bilen typisk i en kritisk tilstand. Derfor er den højeste prioritet at få dem ud af bilen og til et hospital så hurtigt som muligt. 

Her er bilerne helt krøllet sammen, så man kan ikke åbne nogle døre. I stedet skal redningsfolkene skære sig ind til de tilskadekommende. 

Vigtigt med nye biler

Normalt foregår denne type  test med biler, der er sendt til skrot, men her er det 10 nye Volvo'er, der bliver testet. 

Den store forskel er, at biler til denne type test ofte er 15-20 år gamle og dermed slet ikke har samme styrke i konstruktionen som nye biler. Hvortil Volvo påstår, at de bruger noget af det hårdeste stål af alle nye biler.

Meningen er, at der kommer en rapport som skal være offentlig og deles med omverdenen. Desuden har de lavet en fed video med testen:

Redningsværktrøjerne der bruges til at skære sig gennem bilerne kaldes "Jaws of life" (LIvets kæber). Det hele handler om at få personen ud af bilen hurtigst mulig.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...