Volvo førergenkendelse
Volvo førergenkendelse

På billedet illustreres det infrarøde lys og sensoren som iagtager førerens ansigtsudtryk

Volvo forsker i sensorer til førergenkendelse

Volvo er ved at udvikle sensorer der kan registrere, om føreren er uopmærksom, eller slet ikke er vågen

24. marts 2014 af Erhvervspraktikant Sofus Thyge Johansen

Volvo har tænkt sig at placere en sensor i instrumentpanelet, til at opfange i hvilken retning, føreren kigger, hvor åbne hans øjne er og hovedets position og vinkel. Ved hjælp af dette, er det muligt at udvikle sikkerhedssystemer, der opfanger førerens tilstand og justerer bilen ud fra det. Det betyder også, at selv om føreren er uopmærksom, forlader bilen ikke vognbanen eller kommer for tæt på en forankørende. Systemet kan også vække en fører, der er ved at falde i søvn.

Teknologien er baseret på en sensor, der sidder i instrumentbrættet. Nogle LED-lys sender infrarødt lys op mod føreren. Menneskets øje kan ikke se infrarødt-lys, men det kan den sensor som der opfanger førerens udtryk.

 

”På den måde kan man forlade sig lidt mere på sin bil vel vidende, at den hjælper, når der er brug for det,” siger Per Landfors, ingeniør hos Volvo Cars og projektleder for systemer til førersupport.

Systemet er dog ikke kun lavet for at vække føreren, hvis han falder i søvn. Det kan åbne op for flere muligheder. Ved at observere førerens øjen-bevægelser, kan den bestemme eks- og interiørlyset så det følger førerens syn. Det kan også justere sædet, og andre komfort-relaterede ting, når det har lært føreren at kende.

 

Volvo førergenkendelse
Volvo førergenkendelse

På billedet illustreres det infrarøde lys og sensoren som iagtager førerens ansigtsudtryk

”Det lader sig gøre ved, at sensoren måler mellem forskellige punkter på førerens ansigt for at kunne identificere personen. Samtidig er det dog vigtigt at påpege, at bilen ikke gemmer billeder, og der ikke tale om en direkte fører-overvågningsfunktion,” forklarer Per Landfors.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...