En lille flåde af eldrevne Volvo XC40 Recharge skal de næste tre år deltage i et forsøg, hvor deres batterier oplades trådløst i stedet for via et kabel. Bilerne tilhører Cabonline, Nordens største taxaselskab, og skal oplades trådløst i Gøteborg.
Den trådløse test er et af mange projekter, der er skitseret i det strategiske initiativ ’Gothenborg Green City Zone’, hvor udvalgte områder i byen bruges som realistiske testcentre til udvikling af bæredygtige teknologier.
Trådløs opladning har været på tegnebrættet i årtier, og Volvo foretog selv et forsøg med teknologien i 2013 (se vores artikel fra 2013 nederst på siden).
Automatisk opladning af elbil
Ladestationerne i testen leveres af Momentum Dynamics, en af de førende leverandører af trådløse elektriske ladesystemer.
Opladningen starter automatisk, når et kompatibelt køretøj parkerer over et ladepunkt, der er indlejret i gaden, og går i gang uden at føreren behøver at stige ud af bilen.
Læs også: Alt om testvindende Volvo C40.

Lader trådløst med mere end 40 kW
Ladestationen sender energi gennem ladepunktet, som opfanges af en modtagerenhed i bilen. For at positionere bilen korrekt i forhold til ladepunktet bruger Volvoen sit 360-graders kamerasystem.
For de fuldelektriske XC40 Recharge-modeller vil den trådløse opladningseffekt være mere end 40 kW, hvilket gør ladehastighederne omkring fire gange hurtigere end en kablet 11 kW lader og næsten lige så hurtig som en kablet 50 kW hurtiglader.
Læs også: Overvejer du en elbil? Her er vores guide til køb af elbil.
Bilerne vil i alt blive brugt mere end 12 timer om dagen og køre 100.000 km om året, hvilket også gør dette til den første rigtige holdbarhedstest af de nye fuldelektriske Volvo modeller.
Andre partnere, der er involveret i det trådløse opladningsprojekt, omfatter virksomhedens egne svenske forhandlere, Volvo Bil og Volvo Car Sörred, det svenske energiselskab Vattenfall og dets ladenetværk InCharge, Gøteborgs energiselskab Göteborg Energi og Business Region Gothenborg, et økonomisk udviklingsagentur ejet af byen Gøteborg.
Læs også: Polestar 2 og Polestar 3.

Forsøg i Göteborg
Sidste år deltog Volvo Cars i lanceringen af Gothenborg Green City Zone-initiativet, som sigter mod at opnå emissionsfri transport inden udgangen af 2030.
Ved at bruge en rigtig by som testområde bliver det muligt for virksomheden at fremskynde udviklingen af teknologier og tjenester inden for elektrificering, mobilitet, autonom kørsel, konnektivitet og sikkerhed.
Følgende artikel bragte vi på bilmagasinet.dk 27/10 2013:
Volvo forsker i trådløs opladning
Volvo Car Group forsker i trådløs opladning af elbiler, hvor man kører bilen ind over et elektromagnetisk felt for at lade batteriet op.
“Opladning via induktion har et stort potentiale. Trådløs opladning er en nem og effektiv måde at overføre energi på, og vores forskning viser, at det også er en sikker metode," siger Lennart Stegland, Vice President, Electric Propulsion System hos Volvo Car Group.
Der findes endnu ingen standarder for induktions-opladning, men Volvo forsker i teknologien og ser store muligheder for at anvende den i kommende hybrid- og elbiler.

Sådan fungerer trådløs opladning
Induktions-opladning anvender et elektromagnetisk felt til at overføre energi i stedet for et kabel. En ladestation danner et magnetisk felt, som man kører bilen ind i. Under bilen sidder en modtager, der optager energien, omdanner den til strøm og overfører den til bilens batteri. Teknologien kendes fra bl.a. elektriske tandbørster, men findes endnu ikke i kommerciel form til elbiler."Du kører bare bilen hen over et magnetisk felt, og så starter opladningen automatisk. Vi tror, at en så simpel opladning vil tiltage mange og gøre det nemmere at udbrede biler med elmotorer," lyder det fra Lennart Stegland.
Succes for belgisk projekt
Volvo har sine erfaringer fra et research projekt i Flandern, der gik ud på at anvende trådløs opladning til eldrevne biler og busser. Bag projektet står Volvo Car Group, Bombardier Transportation og karrosseribyggeren Van Hool. Volvo bidrog med knowhow og en Volvo C30 Electric med 120 hk. Den kan trådløst lades fuldt op på 2,5 time.Volvo vil nu arbejde videre med teknologien i en række test sammen med Siemens.

Volvo bidrog med knowhow og en Volvo C30 Electric med 120 hk. Den kan trådløst lades fuldt op på 2,5 time.