Uber og Volvo klar med selvkørende bil

Volvo og Uber præsenterer en produktionsklar, selvkørende bil. Dermed tager de to partnere hul på næste del af deres strategiske samarbejde.

15. juni 2019

Uber og Volvo indgik en samarbejdsaftale i 2016 og har siden udviklet flere forskellige prototyper rettet mod at fremskynde virksomhedernes udvikling af selvkørende biler. Den Volvo XC90, der bliver præsenteret i dag, er den første produktionsklare bil, der sammen med Uber’s system til autonom kørsel er fuldt selvkørende.

XC90 basisbilen er udstyret med sikkerhedssystemer, der gør det let for Uber at installere sine egne systemer. Dermed kan Uber lettere udrulle selvkørende biler i sit netværk som en delebilstjeneste, der baserer sig på på autonom kørsel.

De vigtigste detaljer i Volvo’s produktionsklare, selvkørende bil inkluderer adskillige back-up systemer til både styre- og bremsefunktioner såvel som batteri backup til ekstra rækkevidde. Hvis et eller flere af de primære systemer af en eller anden grund svigter, er back-up systemerne udviklede til at bringe bilen til omgående standsning.

Selvkørende biler skal øge trafiksikkerheden

Foruden Volvo’s indbyggede back-up systemer er sensorer placeret ovenpå og indbygget i bilen konstrueret til Uber’s selvkørende system, så det kan anvendes sikkert og manøvreres i et bymiljø.

Den selvkørende, produktionsklare bil, der bliver præsenteret i dag, er en del af Volvo forretningsaftale med Uber, der blev indgået i 2016 med henblik på at levere ti tusindvis basisbiler klar til autonom kørsel i de kommende år.

“Vi tror, at selvkørende biler kommer til at øge trafiksikkerheden, som er hele grundlaget for vores virksomhed, yderligere,” siger Håkan Samuelsson, adm. direktør og koncernchef i Volvo Cars. ”Midt i næste årti regner vi med, at en tredjedel af de biler, vi sælger, vil være fuldt selvkørende. Vores aftale med Uber understreger vores ambition om at være den leverandør, verdens førende delebilstjenester retter blikket mod”.

Volvol vil udvide konceptet

“At arbejde i et tæt samarbejde med virksomheder som Volvo er vitalt, hvis vi skal kunne bygge en stor og sikker flåde af selvkørende biler,” siger Eric Meyhofer, koncernchef i Uber Advanced Technologies Group. ”Volvo har længe været kendt for deres arbejde på sikkerhedsområdet, som er en hjørnesten i deres nyeste produktionsklare, selvkørende basisbil. Når denne kombineres med vores teknologi, bliver den en vigtig del af Uber’r selvkørende produktprogram”.

Volvo har planer om at anvende et lignende selvkørende basiskoncept til introduktionen af sine fremtidige selvkørende biler i starten af 2020’erne. Disse teknologier, som bliver introduceret på næste generation af Volvo-modeller, der skal bygges på SPA2-platformen, kommer til at inkludere systemer udviklet autonom kørsel i særligt udvalgte områder, såsom på hoved- og ringveje.

Volvo mener, at autonom kørsel har potentiale til at generere betragtelige trafiksikkerhedsfordele for samfundet, den dag alle biler er selvkørende. Indtil da kan teknologien give brugerne en bedre køreoplevelse ved at befri dem for kedelige opgaver som f.eks. idelige stop-og-start situationer ved køkørsel.

Hvem er Volvo

Volvo har fremstillet biler siden 1927. I dag er Volvo et af de mest velkendte og respekterede bilmærker i verden med et salg i 2018 på 642.253 biler i cirka 100 lande verden over. Volvo  har været ejet af kinesiske Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) siden 2010. Volvo var en del af svenske Volvo AB frem til 1999, hvor virksomheden blev købt af amerikanske Ford Motor Co., var den en del af svenske Volvo-gruppe. I 2010 blev Volvo  købt af Geely Holding.

I 2018 beskæftigede Volvo  gennemsnitlig omkring 43.000 (39.500) fuldtidsmedarbejdere. Volvo hovedkontor, produktudvikling, markedføring og administration har primært til huse i Göteborg. Volvo’s kinesiske hovedkontor ligger i Shanghai. Virksomhedens vigtigste bilfabrikker ligger i Göteborg (Sverige), Gent (Belgien), Chengdu, Daqing (Kina) og i South Carolina (USA), mens motorerne producerer i Skövde (Sverige) og Zhangjiakou (Kina) og karrosserikomponenterne i Olofström (Sverige).

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...