Svenskerne er gået i gang med at købe Volvo tilbage

Siden Volvo blev solgt til kineserne, er udviklingen gået i den helt rigtige retning for det svenske bilmærke. Nu vil svenskerne være med igen og køber aktier tilbage for milliarder.

22. december 2016 af Mathias Brandt

Kinesiske Geely købte i 2010 det svenske bilmærke fra Ford Motor Company for hvad der svarede til knap 10 mia kroner. Siden da har den svenske bilproducent bevaret sin til tilknytning til Sverige ved at holde størstedelen af udviklingen og produktionen i Sverige, selvom de nu er ejet af kinesiske investorer, herunder den kinesiske stat. 

Nu kan vores svenske søster-magasin Teknikens Värld fortælle, at en gruppe tunge svenske investorer har besluttet, at Volvo skal være svensk igen. I går meddelte tre af de største svenske pensionsselskaber AMF, Första AP-fonden og Folksam, at de tilbagekøber Volvo-aktier fra Geely for knap fire milliarder kroner. 

AMF repræsenterer den største investering med halvdelen af ​​det beløb på godt to milliarder, mens AP-fonden investerer lidt over en milliard kroner og Folksam lidt under en milliard.

Siden Geely købte Volvo er værdien firedoblet, så Volvo nu har en anslået værdi på ca. 40 mia kroner. Derfor sætter svensken sig med den seneste investering atter på 10 pct. af aktierne.

Barsler med børsnotering

AMF, Första AP-fonden og Folksams køb af Volvo-aktier kan ses som en indikation på, at Volvo Cars muligvis står overfor en børsnotering, selvom Volvo’s talsmand afviser og siger, at der ikke er nogen plan om dette. 

Men ud fra en intert risikohåndteringsplan hos Första AP-fonden, skal fonden ikke investere i selskaber, som ikke er påbegyndt en børsnotering eller i det mindst har planer om det. Så noget kunne godt tyde på, at Geely går og planlægger en børsnotering.

Zhejiang Geely Holding Group overtog tidligere i år 100 procent af aktierne i Volvo Cars, da de to statslige kinesiske investeringsfonde Daqing og Jiading blev købt ud. Daqing og Jiading har tidligere haft 49 procent af aktierne i Volvo Cars.

Det bliver spændende at se, hvordan udviklingen kommer til at være for Volvo i fremtiden. En ting er sikkert, det er mange år siden, at de nogensinde har stået så stærkt, som de gør akkurat nu. 

Her på redaktionen håber vi på, at Volvo en dag igen bliver svensk, men hvad tænker du – er det den rette løsning at købe Volvo tilbage på svenske hænder? Giv dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...