Nordkorea skylder Sverige tre milliarder kroner - for Volvoer

I 1974 bestilte den nordkoreanske leder Kim Il-sung 1.000 Volvo 144 GL. Bilerne blev leveret, men pengene dukkede aldrig op, og siden er regningen vokset ...

3. september 2014 af Christian Thestrup

I sidste uge kunne det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek fortælle historien om, hvordan Nordkorea engang bestilte 1.000 Volvoer, som de aldrig har betalt for. Vi er tilbage i begyndelsen af 70'erne. Følelserne mellem Nord- og Sydkorea er iskolde, og det samme gælder iøvrigt Nords forhold til det meste af den vestlige verden. Bortset fra det neutrale Sverige. Her kan man ikke lade være med at være imponerede over de væksttal, nordkoreanerne præsenterer for deres land, og socialistiske grupper i Sverige mener ligefrem, at man skal støtte og handle med det kommunistiske Nordkorea.

Og det vil regimet i Nordkorea gerne. Mens koreanerne har miner med eftertragtede råstoffer, har svenskerne nemlig noget, som den kære leder Kim Il-sung mægtigt gerne vil have: Volvoer! Nærmere bestemt den fine model 144 GL med lædersæder.Derfor bestiller Nordkoreanerne 1.000 mørkegrønne Volvo'er. Bilerne bliver leveret i 1974, men da den sidste Volvo er trillet ind over grænsen, smækker koreanerne porten til deres lukkede land i uden at betale en krone. Siden har regningen ligget i det svenske eksportkreditnævn, hvor der hvert år er skrevet renter på, så regningen i dag lyder på omkring 3 milliarder svenske kroner. Dem skal svenskerne dog ikke regne med at se foreløbigt, for i dag ser Nordkorea Sverige som USAs forlængede arm, og sådan en størrelse betaler man ikke penge til.

Men hvad med bilerne? Tjah, mange af dem kører stadig rundt i Pyongyang, og at dømme efter de billeder, der slipper ud fra Nordkorea, bliver der passet rigtig godt på dem - også selv om det at dømme efter billedet til denne artikel er svært at skaffe viskerblade til dem.

Hvis du vil vide mere om den bizarre historie, kan du kan læse mere på Newsweek lige her.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.