Polestar 1 prototype crashtest i Göteborg
Polestar 1 prototype crashtest i Göteborg© Volvo

Hvor stærkt er kulfiber i en kollision? Volvo smadrer Polestar-prototype for finde svaret

Volvo har for første testet styrken i et kulfiberforstærket polymerkarrosseri i en crashtest

5. november 2018


”Vi var meget spændte på denne test, som var den første crashtest af Polestar 1, og vi bevægede os ind på ukendt terræn,” siger Thomas Ingenlath, chef for det nye Volvo-ejede performance-mærke, Polestar. 

”Det var et vigtigt punkt i udviklingen af Polestar 1, der gav os mulighed for at finde ud af, om de ideer og beregninger, der var udgangspunktet, da vi byggede bilen, var korrekte – og det var de”.

Hvordan reagerer kulfber på ekstreme kræfter?

Kulfiber optager energi ved at revne og splintre. I et stålkarrosseri derimod er det de integrerede deformationszoner der mildner de kollisionskræfter, personerne i bilen påvirkes af.

Særlig fokus havde ingeniørerne på, hvordan kulfiberkarrosseriet reagerede på de ekstreme kræfter, der er på spil i en kollision; endvidere hvordan strukturen i det underliggende stålkarrosseri og kulfiberforstærkningen modstod kræfterne.

Polestar 1 prototype crashtest i Göteborg
Polestar 1 prototype crashtest i Göteborg© Volvo


Polestar 1 prototypen blev sendt imod en stationær barriere med 56 km/t, svarende til en frontkollision.

Det meste af energien blev absorberet af bilens kollisionsstruktur, og resten blev afbødet af kulfiberpanelerne i karrosseriet, som forblev stift og ikke viste tegn på deformation efter testen.

Volvo-center simulerer virkelige ulykker

Zef van der Putten, som er ansvarlig for arbejdet med kulfiber hos Polestar, siger: ”Den første crashtest viser, at beslutningen om at bygge Polestar 1’s karroseri i kulfiber har været rigtig. Den bekræfter også, at kulfiber lever op til de højeste sikkerhedsstandarder. Det er et eksempel på, hvordan Polestar er spydspids for teknologiudviklingen i Volvo Car Group”.

Crashtesten blev gennemført på Volvo’s sikkerhedscenter i Göteborg, hvor biler og andre køretøjer bliver kollisionstestet i en lang række trafiksimuleringer.

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...