Volvo V90 D5 Cross Country Inscription
Volvo V90 D5 Cross Country Inscription

Alle Volvo får elmotor fra 2019 - men det gør andre bilmærker altså også

Volvo's kommunikationsafdeling begik en genistreg onsdag med nyheden om, at alle nye Volvo'er har elmotor om to år. Det såkaldte mild hybrid-system fås faktisk allerede i en Suzuki Baleno til 160.000 kr.

6. juli 2017 af Steen Bachmann

"Volvo Cars to go all electric" var overskriften på en pressemeddelelse, som Volvo udsendte tidligt onsdag. Den spredte sig lynhurtigt til medier og Facebook-streams over hele verden, for hvad var nu det? Skal den 90-årige svenske bilproducent til kun at bygge elbiler?

Nej, det skal den ikke.

Pressemeddelelsen var en forsmag på et pressemøde, der blev holdt over middag på fabrikken i Göteborg. Her fremlagde Volvo sin strategi for elektrificering af mærkets biler.

"Det er et spørgsmål om, hvad kunderne vil have. Forbrugerne efterspørger i stigende grad elektrificerede biler, og vi vil imødekomme både nuværende og fremtidig efterspørgsel. Du skal kunne vælge en hvilken som helst Volvo-model med elektrificeret drivline," sagde CEO Håkan Samuelsson.

Hvad betyder elektrificering?

Den såkaldte elektrificering hænger sammen med indførelsen af 48 volt-strømsystem i personbiler. Højspændingsstrømmen laves af en generator, der drives direkte via en rem på krumtapakslen. En generator er en slags elmotor – og derfor får alle Volvo'er elmotor.

Det er lidt mindre sexet end at skrive, at alle Volvo'er bliver elektrificeret, så der er sikkert kage til alle hos kommunikationsafdelingen i Göteborg i dag: De fik budskabet ud!

Volvo har allerede hybrid- og plugin hybridbiler med benzinmotor i programmet, og der har også indtil fornylig været en dieselhybrid-udgave af Volvo V60. Nyheden er varslingen om, at alle modeller fra 2019 får mild hybrid eller hybridteknologi.

Video: Så godt danser den nye Volvo V90 Cross Country

Volvo ser det som begyndelsen på enden for forbrændingsmotoren - men man kunne også vende den om og sige, at forbrændingsmotoren får nyt liv med hybridteknik.

En del af planen er at lancere fem batteridrevne elbiler mellem 2019 og 2021. Heraf vil tre være traditionelle Volvo-modeller, mens to vil komme fra datterselskabet Polestar, der fremover skal specialisere sig i performance-udgaver af Volvo med el- og hybridteknik.  

Remtrukken 48V-generator på Audi A8
Remtrukken 48V-generator på Audi A8

Generatoren, der driver det nye 48V-strømsystem i Audi A8, er monteret nederst på benzinmotoren.

© S. Bachmann

Audi A8 med elmotor i hvert hjul

På tirsdag præsenterer Audi den nye A8. Den har som den første Audi 48V-strømsystem og har som standard et mild hybrid-system med et lithium-batteri som supplement til det almindelige 12V-blybatteri.

Det nye 48V-system åbner for nye muligheder for for eksempel aktiv affjedring.

Undervognen i den nye A8 tilpasser løbende hvert hjul til de aktuelle forhold. I hvert hjul er der en elmotor, der forsynes med 48V-strøm. Hertil kommer en gearkasse, et drejerør samt en indvendig titandrejestav, der via en forbindelsesstang har en indvirkning på op til 1.100 Nm på affjedringen. Målet er højere komfort og effektivitet.

Bilnørd-alarm: Her er drivlinen til den nye Audi A8

48V-systemet gør det også muligt at gøre bilen mere intelligent og dermed effektiv. Den finder selv ud af, om den skal genbruge energi ved nedbremsninger eller måske slukke motoren frem mod et T-kryds, den aflæser lyskryds og tilpasser farten, så man rammer grønt lys, og den automatiske start/stop-funktion fungerer nu op til 22 km/t.

Bil Magasinet rapporterer fra lanceringen af A8 i næste.

Fås allerede i Suzuki

Men i virkeligheden er mild hybrid-systemet allerede på gaden i Danmark. Suzuki Baleno og Suzuki Swift fås med mild hybrid-drivline, hvor et lille lithium-batteri opsamler og genbruger energi, der ellers ville fise ud i ingenting. Det fungerer med bilens almindelige 12V-strømsystem.

Suzuki har bare ikke været lige så heldige som Volvo med at brage igennem med nyheden.

Her er nyheden om de kommende 'elektriske' Volvo'er:

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.