© bilmagasinet.dk

Så galt går det uden sele

Taxachauffør falder i søvn bag rattet og mister kontrollen over bilen

26. marts 2009 af Steen Bachmann

Otte pct. af danske bilister bruger ikke sele, og for at vise dem, hvad konsekvensen kan være, peger Rådet for Større Færdselssikkerhed på en frygtindgydende video fra YouTube. Køreturen hjem fra arbejde får en dramatisk afslutning for taxachauffør Michael Clifton. Han har netop sat et par kunder af og er alene i bilen på motorvejen. Efter 15 dage i træk på jobbet er energidepoterne i bund, så han falder i søvn bag rattet og vågner først, da bilen er ude af kontrol."Selen er med til at redde liv. Når jeg kommer ud til trafikulykker står de personer, der har brugt sele, ved siden af bilen og fortæller, hvad der er sket. Dem uden sele bliver slynget ud af bilen eller er hårdt kvæstet inde i bilerne. Det er dem der enten dør eller skal indlægges på hospitalet og opereres, mens de andre kan sendes hjem efter en tur på skadestuen", siger Asger Petersen, akutlæge ved akutlægebil Region Hovedstaden. 

Ulykken med taxachaufføren ser voldsom ud, og de andre bilister på motorvejen er overbeviste om, at Michael Clifton har endt sine dage på motorvejen. Et uheld af denne type uden sele på kan nemt koste liv, men så uheldig er Michael Clifton fra Middeltown i Ohio dog ikke. Han troede også selv, han skulle dø - men slap mirakuløst med mindre skrammer.

De otte pct. danske bilister uden sele udgør omkring 40 pct. af de dræbte personbilsførere.


3 myter om selen

Det er bedre at blive kastet ud af bilen
Ja, hvis du gerne vil dø. Risikoen for at dø eller blive invalideret er 5-10 gange større, hvis du bliver kastet ud af bilen. Se, hvad der sker her: Jeg holder bare godt fast i rattet
Det kommer du ikke langt med. Vejer du 75 kg og kører du ind i en mur med 50 km/t, skal du kunne holde imod et tryk på 1,5 tons, hvis du vil blive siddende. Held og lykke.

Jeg har airbag, så den redder mig
En airbag er livsfarlig, hvis ikke du bruger sele. Du kan brække nakken eller blive lam, hvis du uden sele bliver kastet frem og bliver ramt af den udløsende airbag. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...