Toyota vil sælge brintbiler i Danmark

I sommeren 2015 introducerer Toyota en elbil, der laver sin egen strøm ud fra brint

12. oktober 2014 af Bil Magasinet

Toyota bringer brintbilen et skridt nærmere mod danske bilkøbere, når Toyota FCV præsenteres hos udvalgte danske Toyota-forhandlere i juni 2015. FCV står for Fuel Cell Vehicle, eller på dansk brændselscellebil.

I modsætning til en almindelig elbil med batterier har Toyotas brintbil to tanke med flydende brint. En brændselscelle omdanner brinten til strøm i en kemisk proces, og strømmen driver bilen. Toyotas udmelding er en rækkevidde på mindst 500 km pr. optankning. Toyota har mere end 500 ingeniører på opgaven med at gøre bilen produktionsklar, og udgaven på billederne fra Paris Motor Show er stort set færdigudviklet til at gå i produktion.

En af de store udfordringer har været at gøre brinttankene tætte og sikre, og det er ifølge fdm.dk nu lykkedes. I Toyota FCV er der to tanke, som er placeret under bagsædet og under bagagerummet. De indeholder brint under et tryk på 700 bar, og det er her udfordringen har været stor. Ifølge de foreløbige data leverer brændselscellen strøm nok til at elmotoren kan levere 136 hk, og det giver bilen fine præstationer.

 

I praksis opleves brintbiler på samme måde som en elbil. Det vil sige, at man blot skal træde på speederen og dreje på rattet, når man skal køre. Her er ikke noget med gearstang og koblingspedal for elmotoren trækker flot allerede fra lave omdrejningstal. I modsætning til elbilens ladetid på halve eller hele timer tager en optankning med brint kun tre minutter. Når brintbilen kører, er det eneste restprodukt nogle dråber vand, som dannes, når brint og ilt bringes sammen i brændselscellen, hvor de to stoffer omdannes til vand og strøm.

Den store udfordring for brintbiler bliver at få adgang til miljøvenligt produceret brint. Det kan ske ved vind- og vandkraft, men der er også andre kilder, der er egnede. For at sikre, at både brint og brintbiler kommer på markedet samtidig har en stor række bilproducenter, energiselskaber og andre spillere gået sammen om at skabe en infrastruktur i Danmark og de andre nordiske lande.

Det betyder, at der gerne skulle være miljøvenlig brint til rådighed, når den nye Toyota brintbil kommer på markedet i 2015. Da Toyota FCV er en elbil, er den foreløbig fritaget for registreringsafgift. Prisen forventes at lande på 500.000 kr.

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.

Måske er du interesseret i...