200 hk er lige i underkanten til at lave dette nummer, når GT86 kører på en hård TRD-undervogn og brede dæk. Til gengæld er den hurtigere rundt på Sturup Raceway

Toyota GT86 TRD Edition

GT86 til racerbanen

1. juli 2014 af Søren Juul

Undervognen giver sig ikke en tomme, når du laver det klassiske støddæmpertjek. Standardbilens to udstødningsrør er blevet til fire faldstammer, og det eftermonterede skørtesæt får bilen til at ligne en hårdtpumpet tunerbil fra en Fast and the Furious-film. Med en pris­lap på 643.871 kr. plus cirka 19 timers arbejdsløn for montering og lakering, er det nemt at skrue forventningerne op til GT86 TRD Edition. Desto større er skuffelsen, da vi erfarer, at TRD ikke betyder flere kræfter i motorrummet.

På 17” standardhjul er de 200 hk akkurat nok til at give dig følelsen af at sidde bag rattet af en livlig baghjulstrækker, der kan vrikke med bagvognen mellem hårde gearskift. På 18” fælge med bredere 225-dæk udstilles motorens manglende kraft­overskud. Den føles omtrent så aggressiv som en gigtramt labrador, når baghjulene klistrer til asfalten, når du giver fuld gas. Nul til 100 km/t tager stadig 7,6 sekunder, så hold dig væk fra lyskrydsdueller. En GTI-chauffør vil elske at ydmyge bilen med de fire udstødningsrør.

I den almindelige GT86 er du aldrig i tvivl om, hvornår du rammer punktet, hvor bilen har lænet sig helt ind i svinget, og baghjulene hænger i med det yderste af neglene. Det er her, du blot skal træde speederen i bund for at få en let og kontrollerbar bagvognsudskridning. TRD-undervognen krænger næsten ikke, så jeg har meget svært ved at mærke vægtforskydningen og fornemme, hvornår baghjulene kan lokkes til at lave unoder. Den slags løjer koster tid på en racerbane, så måske er det derfor, at testbilen er så humørforladt og seriøs på min faste og ellers sjove testrute.

Den styrer fantastisk og milimeterpræcist ind i sving, men det er bare en mere klinisk oplevelse end i den sædvanlige GT86.

Jeg skal lige til at taste den mavesure rubrik “Spild af penge” ind, da bladets drift-entusiast og layouter Steen Hansen kommer tilbage med nøglerne efter en trackday på Sturup Raceway med et stort smil. GT86 TRD er hurtigere på den lille snørklede bane end hans gamle BMW M3 med V8-motor og 420 hk. Fornemt balanceret på skridgrænsen og i sit es, når den får klø på en racerbane. Men at køre sidelæns er den ikke så god til.

Han måtte smide konen ud af passagersædet og slukke airconditionen for at få overskud til at lave en forkølet udskridning til at illustrere artiklen. Men den er djævelsk hurtig i svingene, og det tæller som bekendt. Så dér har du det: Skal din GT86 være hyppig gæst på trackdays, er TRD Edition værd at overveje. Til normal kørsel kan du godt spare pengene.

 

Toyota GT86 TRD Edition
Pris 643.871 kr. (plus montering af pakke)
Motor B4, 1.998 cm3, 16V
Ydelse 200 hk ved 7.000 o/min | 205 Nm ved 6.400 o/min | Topfart 226 km/t
0-100 km/t 7,6 sek. | EU-miks 12,8 km/l

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...