toyota hader nye elbiler 2020 2021
Den nye

Toyota Mirai er et alternativ til nuværende elbiler.

© Toyota

Hvad har Toyota imod elbiler?!

Toyota kører i øjeblikket en kampagne mod batteridrevne biler. Alligevel udvikler mærket samtidig ny batteriteknologi

28. december 2020 af Frederik Hauschildt

Prius-byggeren hader el?

Toyotas bestyrelsesformand, Akio Toyoda, har ført en skarp kampagne  mod elbiler og deres producenter. Kigger vi på producentens line-up, så er der ikke en eneste elbil til at redde planeten med. Men hvorfor ikke det? 

Toyota, der ellers profilerer sig som et grønt og fremtidsvenligt mærke, vil umiddelbart med sikkerhed kunne satse på elbiler.

Men alligevel går de seneste kommunikationer op i flakild til modstanderne. I november udtalte Toyoda, at han ikke synes, at Tesla er en rigtig bilfabrikant:

"Tesla siger, at deres opskrift bliver standarden i fremtiden. Men det, Toyota har, er en rigtig kok og et rigtigt køkken. Vi laver rigtig mad, og Tesla sælger bare opskriften."

Tror det vil ødelægge økonomien

Så Toyoda synes, at Musk er en lykkeridder. Fair nok - Han har også drevet Tesla til rekordhøje salgsfigurer på rekordlav tid. Tesla har også for nyligt overhalet Toyota, for titlen som 'flest penge værd'. Men der må være mere bag, end bare personligt nag.

Toyotas offentlige svar ekkoer det, mange stadigvæk siger: Vi mangler endnu infrastruktur, hvis elbiler skal være bæredygtige. Ifølge Toyota, så tilfører vi nemlig CO2 til regnestykket ved at købe en elbil. Desuden mener Toyota også, at alle de nuværende standarder inden for bilindustrien vil vælte, hvis elbilerne fortsætter med nuværende hastighed.

Forrådt af hjemlandet?

Toyota har endnu en torn i siden: Den japanske regering har indgået en aftale om at følge europæiske standarder til dørs, når det kommer til grøn omstilling: En løs plan går indenrigs på at ulovliggøre salget af forbrændingsbaserede biler inden 2030, præcis som mange andre steder i Europa.

"Forstår politikerne [ovenstående] problemstillinger, når de planlægger omstillingen?" Spørger Toyoda, formegentlig i henvisning til netop Japans seneste initiativer.

Toyota RAV4
Toyota RAV4

Kan også fås som Plug-in Hybrid. Her kan en ny, forbedret batteritype også hjælpe til.

© Toyota

Bygger elbiler alligevel

Toyota udforsker el-alternativer, selv på trods af deres udtalelser. Fornylig skrev vi om Toyotas nye fasttilstandsbatterier, og disse kunne netop finde vej i elbiler, hvor fordelene kan bruges. 

Toyota planlægger sågar også en EV-prototype med disse batterier en gang i 2021, og en større udfoldning af teknologien med termin i 2025.

Hvad med brintbiler?

Toyota har også haft gang i hydrogen-biler de seneste mange år. Siden 2014 har det været muligt at købe en Toyota Mirai, og den udleder intet andet end vand. Projektet med hydrogen-brændselsceller fortsætter endnu, og siden den 24. oktober 2019, var anden generation af Mirai officielt født. 

Men selvom teknologien ser lovende ud, så er der stadigvæk kun på nuværende tidspunkt to brintbiler, der kan købes fra forhandlere. Det er med andre ord ikke den elbils-kriger, der efterspørges fra Toyotas side.

toyota hader nye elbiler 2020 2021
Toyota Fine - Comfort Ride

Er endnu et bud på en Hydrogenbil fra den japanske bilgigant

© Toyota

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...