Toyota Corolla test priser forfra side stationcar
© Patrick Boje Jensen

Test af Toyota Corolla: Flot og fornuftig stationcar med få følelser

Test af Toyota Corolla. Læs med her, hvor vi tager Toyota Corolla under luppen og undersøger, hvordan den kører, hvad den koster, og om du skal overveje den.

16. august 2023 af Patrick Boje Jensen, Thomas Saks

Der er kommet facelift af Toyota Corolla, og selvom der på overfladen ikke er sket meget, så er der alligevel nyt at finde. Vi har været bag rattet af den nyeste Corolla, der fører den tunge arv videre i 2023.

Indhold:

Toyota Corolla test priser bagfra bagklap stationcar
© Patrick Boje Jensen

Test af Toyota Corolla

Af Patrick Boje Jensen

Toyota Corolla er for nyligt blevet faceliftet, og selvom der ikke er sket store ændringer rent visuelt, så er det nok til, at Corolla står som en af de skarpere og mere visuelt interessante biler i klassen. Og det bliver ikke værre af, at testbilen her er udstyret med GR Sport-pakken, der blandt andet inkluderer 18” fælge, specielle kofangere for og bag, samt sortlakeret tag.

Smag er nu engang subjektivt, men i et segment hvor fornuften dominerer, synes jeg personligt, at Corolla’en tager sig flot og sporty ud.

Desværre rækker det sporty look ikke til køreegenskaberne, hvor fornuften i den grad har taget tøjlerne.

Toyota Corolla test priser interiør kabine

Interiøret virker solidt og godt bygget, men der er ikke noget lækkerhed over materialerne.

© Patrick Boje Jensen

Hvordan kører den nye Corolla?

Corolla’en er her udstyret med den mest kraftfulde motor, en 2,0 liters benziner, der sammen med et lille batteri og en elektrisk motor giver en samlet ydelse på 196 hk.

Men systemet er koblet sammen med en elektronisk styret CVT-gearkasse (milliongear), som bestemt ikke er veltilpas under pres, og skæver du blot i retningen af speederen, så farer omdrejningerne uklædeligt i vejret, uden at accelerationen følger med.

Faktisk er motoren irriterende støjende under de fleste forhold, især hvis du indstiller bilen til at køre i Eco-mode. Her virker det som om, at systemet konstant kæmper for at holde el på det lille batteri, og motoren trækker ofte ud af det blå langt flere omdrejninger, end der står mål med acceleration eller fart.

Lydniveauet forøges yderligere af, at der er en del dækstøj, især på motorvejen, til trods for, at fælgene “kun” er 18 tommer, og jeg tog mig selv i at skulle skrue voldsomt op for anlægget for at høre taleradio under kørslen.

Undervognen er fint afstemt og tager sig fint af bump og ujævnheder, uden at den opleves svampet, men der er ikke meget sjov i svingene. Styretøjet er let og giver ingen nævneværdig kommunikation af, hvad forhjulene laver.

Toyota Corolla test priser interiør kabine infotainment skærm
© Patrick Boje Jensen

Corolla er ikke en plugin-hybrid

Så hvorfor har Toyota så valgt pakken med en selvopladelig hybrid og e-CVT? Jo, det er her fornuften virkelig har domineret, for til trods for uforudsigelig støj er pakken pokkers økonomisk.

Med blandet kørsel kørte vi 19,8 km/l, og efter alt at dømme kører Toyota Corolla kører lige under 20 km/l, ligegyldigt hvad du udsætter den for.

2,0’eren er udstyret med et batteri, der er en anelse større end den tilsvarende bil med en mindre motor, og det betyder, at bagagerummet i stationcar-varianterne er 15 liter mindre, men det er nu ikke noget, der hæmmer brugbarheden synderligt, for med 581 liter er der stadig imponerende plads til bagage, bilens størrelse taget i betragtning.

Toyota har tydeligt valgt at prioritere et stort bagagerum frem for plads på bagsædet, og medmindre du ofte kører med voksne på bagsædet, er det nok meget fornuftigt.

Desværre må Corolla’en kun trække 750 kg. kg på krogen (som er ekstraudstyr til 11.731 kr), så Toyota kan næppe appellere til campingvognsfolket.

Læs også: Her er de bedste familiebiler.

Toyota Corolla test priser interiør kabine gr sport
© Patrick Boje Jensen

Hvad koster Toyota Corolla?

Toyota Corolla Sports Touring kommer ikke som plugin-hybrid og får dermed ikke den afgiftsrabat, som mange af konkurrenterne nyder godt af.

Alligevel er Toyota Corolla Sports Touring konkurrencedygtigt prissat. Med GR Sport-udstyr koster Corolla’en fra 414.990 kr og fra 449.990 kr med 2,0-motoren.

Vi synes

Ser ganske vidst godt ud med GR Sport-udstyret, men ellers taler Toyota Corolla mere til hjernen end til hjertet. Tag den hellere med 140 hk – du gider alligevel ikke stampe sømmet i bund.

Toyota Corolla test priser bagklap
© Patrick Boje Jensen

Hvad er nyt i Corolla facelift?

Tolvte generation fra 2019 får nu det obligatoriske facelift med ny hybridteknologi, en let kosmetisk opfriskning, opdateret sikkerhedspakke og bedre digital brugeroplevelse.

Modelprogrammet består af hatchback og stationcar samt den nye Cross model, der blev lanceret sidste år og allerede har alt det nye fra start.

Med 51 millioner solgte biler siden lanceringen i 1966 er Corolla den mest udbredte bil i verden. 

Faceliftet rent kosmetisk er i den lette ende, og man skal gøre sig umage for at spotte det opfriskede lygte- og kofangerdesign. Tre nye farver og særlige GR Sport-modeller kan måske hjælpe med at adskille den nye fra den gamle.

Sikkerhedsmæssigt hjælper bl.a. et nyt kamera og opdateret software med, at Corolla bedre kan forudse og reagere på hændelser længere fremme. Sikkerhedspakken har flere opdateringer og er med som standard fra billigste model - herunder også adaptiv fartpilot, hvilket er et stort plus.

I kabinen er der ændret en smule på layoutet med nyt bl.a. digitalt cockpit og en forbedret touchskærm. Det fungerer fint og ser godt ud.

Toyota Corolla test priser
Test af Toyota Corolla© Thomas Saks

Hvornår vil Toyota være CO2 neutral?

I 2035 skal modelprogrammet i Europa være 100 % nul-emissionsbiler og fra 2040 skal Toyota være 100 % CO2 neutral. Hvad planen med Corolla er i fremtiden er svær at spå om.

En 13. generation er endnu ikke bekræftet, så lige nu er faceliftet af 12. generation bilen, som skal fastholde Toyotas position som en af de mest populære mellemklassebiler i verden.

Toyota Corolla test priser
Test af Toyota Corolla© Toyota

Hvilke hybridmotorer er nye i Corolla facelift?

Bilen fås udelukkende med to forskellige hybridmotorer: En 1.8 liters på 140 hk og en lidt større 2.0-liters med 196 hk.

Sjovt nok er den kraftigste 2.0 liters motor den mest brændstoføkonomiske med et forbrug på 21,2-22,7 km/l ved blandet kørsel. Det forklares med en anden opsætning, flere elektriske kræfter samt et andet lithium-ion batteri. 1.8 liters modellen, som Toyota forventer at langt de fleste vil vælge, kører 20,8-22,7 km/l. Ejerafgiften er den samme. 

Toyota Corolla test priser
Test af Toyota Corolla© Thomas Saks
Toyota Corolla test priser
© Mikkel Østrup-Jeppesen

Test af Toyota Corolla Touring Sport

Mikkel Østrup-Jeppesen (fra 2022)

I en sidegade til La Sagrada Familia i indre Barcelona får jeg nøglerne til en lettere brugt Corolla Touring Sport. Jeg spotter en enkelt bule på bagkofangeren, og inde hos forhandleren reklamerer de med den kommende, nye variant.

Bortset fra det, så er der ikke meget, der røber, at denne bil efterhånden blev præsenteret for fire år siden. 

Dengang lød dommen, at Corolla'en så skarp ud. Måske især fordi den afløste Auris'en, der havde ageret vikar for Corolla i mere end et årti. 

Jeg går min runde om bilen, der trods en tandløs farve, faktisk holder sig pænt. Designet synes tilpas modent og stilrent, og der er da bestemt heller ikke løbet de store designmæssige risici. 

Der er en voksen bil - i mere end én forstand - for den er bogstavligt talt større end forventet. Akselafstanden er seks cm længere end på hatchbacken, og de kommer mig til gode, når jeg fylder tasker i bagagerummet, inden weekendsturen går ud af byen.

Toyota Corolla test priser
© Toyota

Hvordan er kabinen?

Efter overrakende meget bøvl med Android Auto og indstilling af Google Maps lykkedes det at trille mod Zaragoza. Toyota giver et gratis kabel med i bilen, så man kan tilslutte sig Android Auto. Her fornemmer jeg, at det ikke er en ny bil længere. 

Forbindelsesproblemerne bliver en form for tilbagevendende tradition, hver gang min telefon har været frakoblet. Det er ærgerligt, for når først det fungerer, så er det på upåklagelig vis. Systemet virker velintegreret i Corolla'ens 8" multimedieskærm, der er sat intuitivt op.

Det glæder mig at se knapper til de vigtigste funktioner, som i øvrigt også er placeret, hvor man forventer at finde dem.

Knapper er gået hen og blevet noget, som selverklærede purister og entusiaster sværger til i digitalseringens epoke, og jeg må indrømme, at jeg nyder at bruge knapperne i Corolla'en. Kabinen virker tilpas digitaliseret.

Til gengæld har jeg ikke meget til overs for det blanktsorte pianolak, som Toyota har udsmykket kabinen med.

Det har klart sin appeal, når bilen står som et suttet bolsje, men det er i praksis umuligt at holde pænt. Jeg er knap nået ud af Barcelona, inden skærmkant og midterkonsol er dækket af støv og fedtfingre. 

Toyota Corolla test priser

Sådan ser midterkonsollen ud efter en weekendstur i Corolla'en. Jeg er ikke, og bliver aldrig, fan af pianolak i brugsgenstande. 

© Mikkel Østrup-Jeppesen

Corolla'en er sat godt sammen

Kabinen i en Corolla er, som man kan forvente. Der er absolut intet provokerende, dristigt eller udfordrende, men på vanlig vis er byggekvaliteten høj. Corolla'en konkurrerer mod biler som Ford Focus og VW Golf, og jeg finder kabinen markant mindre knirkende i japaneren.

Pladsen i kabinen bruger Toyota også godt. Der er rigeligt plads på bagsædet til en voksen mand, og Corolla har mange smarte opbevaringssteder til habengut.

Der er de to forventlige kopholder i midterkonsollen, men også i siderne kan der stå en flaske. Ikke ophidsende, men det er praktisk på de lange ture. 

Ligeledes er bagagerummet på 598 liter. Jeg er fan af, at det flade gulv gør det nemt at få tasker ind og ud. Det er småting, der gør Corolla Touring Sport til en praktisk rejsemakker. 

Toyota Corolla test priser
© Mikkel Østrup-Jeppesen

Hvordan kører Corolla Touring Sport?

Jeg forlader bycentrum i Barcelona og finder landevejene. Her får jeg bekræftet, at Corolla er en komfortabel cruiser.

Affjedringen er sat blødere op, end den er i hatchbacken, og det fornemmes. Langt de fleste ujævnheder i vejen trisser Corolla'en over uden problemer, og det indgyder til ro bag rattet.

På de lange stræk ligger Corolla Touring Sport også stabilt på vejen. Det er først i de skarpe sving med elevationforskelle, at jeg rigtig kan teste, hvordan en Corolla kører.

Jeg er nået til hårnålsvingene i bjergene øst for Zaragoza. Her kommer Corolla's begrænsninger frem i lyset, for undervognen kunne bestemt godt være strammere for den sportslige oplevelses skyld.

Til gengæld synes jeg, at bilen alligevel gør det selvsikkert, så længe man ikke overdriver. Jeg husker mig selv på, hvad jeg kører: en familiebil til omkring 300.000 kr.

Indstyringen føles ikke lige så præcis og direkte som i en Ford Focus, men på intet tidspunkt finder jeg Corolla'en decideret nervøs. 

Den gør det bedre end frygtet, men Corolla er bestemt mere komfortabel end underholdende.

Toyota Corolla test priser
© Mikkel Østrup-Jeppesen

Hybridmotor og CVT-gear

Jeg kører i udgaven med en 1,8-liter hybridmotor med en systemydelse på 122 hk. Der findes som bekendt en 2,0-liter hybridmotor med 180 hk, som givet ville klæde bilen bedre.

Mellem svingene giver jeg Corolla'en fuld gas. Det kan jeg roligt gøre, for den når ikke farlige hastigheder, inden jeg igen skal bremse ned. Accelerationen opleves bizart, for motoren reagerer prompte med omdrejninger ved det mindst dap på speederen.

Det underlige er bare, at der ikke sker noget umiddelbart mærkbart. Effekten kommer forsinket, og det er symptomatisk for CVT-gearkassen.

Mine kolleger på Bil Magasinet har historisk ikke været begejstrede for CVT, og det er ikke uden grund. CVT kaldes også for "milliongearet", fordi gearingen - så at sige - er uendelig. 

Gearkassen er i mine øjne Corolla'ens største udfordring. Motoren raser op i overdrevne omdrejninger, selvom det ikke føles nødvendigt. Dertil lyder det som en tunet håndmixer, når jeg træder speederen helt i bund.

Effektiv må man dog sige, at motoren er. Ved blandet og frisk kørsel fik jeg omkring 21 km/l ud af Corolla'en, selvom meget af kørslen foregik op og ned af bjerge. Det er bestemt acceptabelt. 

Ved motorvejskørsel kørte Corolla'en 18,5 km/l.

Hvad synes vi om Toyota Corolla?

Corolla føles helstøbt og som en pålidelig familiebil, der fungerer godt både i dagligdagen og på familieferien sydpå. Hybridmotoren og CVT-gearet er fortsat største irritationspunkt, men det sikrer en god brændstoføkonomi. Byggekvaliteten er højere, end prisen antyder, og til hverdagsbrug er bilen komfortabel. 

Toyota Corolla Touring Sport

Drivlinje: Forhjulstræk, 1,8-liters benzinmotor, elmotor, CTV-gearkasse

Ydeevne: 122 hk, 142 Nm

Præstationer: 1-100 km/t 10,9 sek., topfart 180 km/t

Dimensioner L/B/H: 4650/1790/1460 mm

Tilladt anhængervægt: 750 kg 

Let tilgængelig på brugtmarkedet

Da denne variant af Corolla kom i 2019, så er der efterhånden ved at være en ny på markedet. Derfor giver det god mening at kigge på brugtmarkedet, hvis man er på udkig efter den "gamle" variant.

Toyota markedsfører fortsat Touring Sport, men det er muligt at finde både stationcar'en og hatchback'en hos forhandlere og private sælgere. På Biltorvet.dk er der i skrivende stund 265 Corolla'er til salg. 

Hvem er konkurrenterne til Corolla

Corolla er en mellemklassebil, der placerer sig midt blandt konkurrenterne i klassen. Toyota sammenligner selv den nye Corolla med VW Golf, men nævner også Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane og Peugeot 308.

Dertil kommer den måske mest direkte konkurrence fra Toyota selv. Corolla kommer nemlig som nævnt i en ny variant i 2023, og allerede nu kan du læse alt om SUV'en Corolla Cross.

Er du interesseret i hybrider, så kan du her læse om de mest interessante plugin-hybrider på markedet.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...