2018 Toyota Mirai
2018 Toyota Mirai © A. Hansen

200 brintbusser på vej til danske byer

Ny EU-aftale om brintbusser giver masser af brinttransport i danske byer

28. september 2018 af Bil Magasinet
© Toyota

Sådan ser den nye bus ud, som Toyota skal udvikle i samarbejde med den portugisiske busproducent Caetanobus.


EU valgte tirsdag at yde projektet ”H2BusEurope” ca. 40 millioner euro i tilskud til indførelsen af brintbusser i Europa. Projektet gælder i alt ca. 600 busser fordelt på flere europæiske byer. Heraf forventes godt 200 brintbusser at komme til Danmark.

Danmark har været langt fremme med brintteknologi blandt andet takket være virksomheden H2Logic i Herning, som er verdensførende i udvikling og produktion af mobile brinttankstationer. Det er også årsagen til, at der allerede nu findes 11 brinttankstationer fordelt på hele Danmark.

Med det nye projekt, som betyder, at potentielt 10 pct. af Danmarks bybusser kan køre på brint om få år, skal infrastrukturen yderligere udbygges.

”Det er et kæmpe skridt fremad – både for branchen og for omlægningen af den grønne transport – og det kan potentielt være med til at bringe Danmark i den globale superliga når det gælder fossilfri transport og udnyttelse af vindenergi”, siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen i en kommentar.

Ny brintbus fra Toyota

Det er EU-programmet Connecting Europe Facility program (CEF), der har udvalgt projektet med dansk deltagelse til støtte, og det er bl.a. virksomheden NEL Hydrogen fra Herning, der står bag projektet.

“Danmark er i verdenseliten, hvad angår grøn energi og brint- og brændselscelleteknologi, og meget af den infrastruktur der skal bruges, vil være ”Made in Denmark”. Men potentialet er langt større, og også her gælder, at der er brug for et stærkt hjemmemarked, så det kræver også en dansk satsning på området”, slutter Tejs Laustsen Jensen.

Det er endnu uvist, hvilket danke byer, der for glæde af de forureningsfri busser.

Det er også uvist hvilke busser, der skal benyttes, men Toyota meddelte tirsdag, at den japanske bilproducent har indgået samarbejde med den portugisiske busproducent Caetanobus, om introducere en helt ny brintbus i 2019.

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...