Publikum nyder fyrværkeriet til Teslas "Cyber Rodeo"-event i 2022. Her blev det afsløret, at Cybertruck skal bygges på fabrikken i Austin, Texas.

© Tesla

Trods turbulens: Tesla skovler penge ind

Det har været en turbulent tid for Tesla de seneste måneder, men det kan ikke aflæses i deres nyudgivede regnskab. Tesla vil skære i omkostninger og øge produktionen - og gøre alvor af Cybertruck.

28. januar 2023 af Jakob Illerup

Problemer har ikke påvirket overskuddet

Tesla's omsætning for 2022 voksede med 51 procent i forhold til 2021 til svimlende 81,5 milliarder amerikanske dollar, der svarer til omkring 556 milliarder kr. 

Det afslører i Teslas i deres årsopgørelse. Tesla mere end fordoblede ligeledes deres resultat, som steg til 12,6 milliarder dollar (tilsvarende 86 millarder kr.)

Årsopgørelsen må skabe stor glæde hos den amerikanske bilfabrikant, da den kommer efter en turbulent tid for dem, hvor problemerne har stået i kø, hvilket fik aktien til at styrtdykke. Den faldt med hele 69 procentpoint på et år. Elon Musk har gjort sig uheldigt bemærket efter sit opkøb af Twitter, produktionen i særligt Kina har været udfordret og konkurrencen er skærpet markant på elbilsmarkedet.

I årsrapporten skriver Tesla, at det primært var produktionen i Shanghai, der var udfordret i 2022. Produktionen var dog alligevel rekord stor på alle deres forskellige fabrikker. Det betød, at de producerede 47 procent flere biler i 2022 sammenlignet med 2021. De leverede 40 procent flere biler sammenlignet med 2021, hvilket faktisk betød, at de ikke levede op til målet om at levere 50 procent flere biler hvert år.

Fokus på at spare og øge produktionen

Tesla har i årsrapporten stort fokus på at effektivisere deres produktion for derved spare penge på produktionsomkostninger.

“Vi er særligt fokuseret på omkostning af hvert køretøj i denne periode med makroøkonomisk usikkerhed, høje renter og sænkning af bilernes salgspris. Vi fortsætter med at fokusere på omkostningseffektivisering, mens vi forbedrer funktionaliteten og pålideligheden,” skriver Tesla i rapporten.

Tesla forklarer ikke konkret, hvordan de vil opnå effektiviseringen, men blot at det vil øge produktionen på deres fabrikker. Vigtigheden af at spare kan også skyldes, at Tesla har dumpet priserne ekstraordinært meget på Model 3 og Model Y med op til 130.000 kr. i Danmark. Den prisnedsættelse har dog ikke haft indflydelse på dette regnskab.

De regner med at producere omkring 1,8 millioner biler i 2023, hvor de producerede 1,36 millioner biler i 2022. Derfor lader det ikke til, at de kommer til at nå deres mål om at øge produktionen med 50 procent hvert år. Tesla understreger, at de har likviditet nok til at gennemføre strategien.

Aktiemarkedet har reageret positivt på det ambitiøse udspil. Aktien er steget med omkring 48 procent fra starten af januar, hvor den skrabede bunden, til nu.

Cybertrucken skal bygges i Texas. Her afsløres det til Teslas "Cyber Rodeo"-begivenhed i Austin i 2022.

© Tesla

Nu kommer Cybertruck måske endeligt

Tesla har gennem tiderne lanceret rigtig mange forskellige ting. Lanceringen af den futuristiske Cybertruck er nok den mest ikoniske af dem allesammen. Elon Musk hev chefdesigneren op på scenen for at demonstrere de skudsikre ruder, ved at kaste en metalkugle på dem. Ruderne smadrede ved begge kast.

Lige siden lanceringen i 2017 har Cybertrucken været forsinket. Men nu er der håb, for dem der har forudbestilt én. Tesla skriver i årsrapporten, at produktionen er planlagt til at gå i gang i 2023 på deres fabrik i Texas. Elon Musk har dog allerede oplyst til investorer, at masseproduktionen tidligst starter i 2024.

Så kan vi måske finde ud af, om Cybertrucken rent faktisk kan bruges som båd, som Elon Musk tidligere har postuleret.

Samtidig løftede Tesla sløret for, at deres næste generation af bilplatform er under udviklingen, og at de vil dele yderligere detaljer om den på deres næste “Investor Day” den 1. marts i år.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...