Tesla Model S
Det fælleseuropæiske sikkerhedssamarbejde Euro NCAP uddeler de maksimale fem stjerner til Skoda Fabia, Nissan Pulsar, BMW 2-serie Active Tourer og Tesla Model S, mens Suzuki Celerio skuffer med tre stjerner til en udgave uden gardinairbags (som bliver standard i Danmark). Derudover uddeles fire stjerner i en ny gentest af Renault Megane.
Interessen samler sig imidlertid mest om luksus-elbilen Tesla Model S, der er blevet den mest populære elbil i Danmark. Med fem overbevisende stjerner viser Teslaen, at den også er en sikker bil.
”Tesla Model S er på alle måder en spændende bil med både køreegenskaber og udstyrsniveau i top. Det samme bør sikkerhedsniveauet være, når man tager i betragtning, at prisen begynder ved 540.000 kroner uden afgifter. Fem solide stjerner vidner dog om, at Tesla Model S er en meget sikker bil. En ridse i lakken er dog, at den krævende pæletest kunne have været til en lidt bedre karakter. Mere alvorligt er fraværet af et automatisk nødbremsesystem. Det er ikke godt nok for en bil i den prisklasse,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP Søren W. Rasmussen.
Også BMWs nye 2-serie og den helt nye Skoda Fabia består med bravur til fem stjerner. Det samme gælder Nissan Pulsar vel og mærke i udstyrsmodellerne Acenta og Tekna, der i Danmark begge har automatisk nødbremsesystem (AEB). Det fås til gengæld ikke til grundudgaven Visia, som herhjemme derfor må nøjes med fire stjerner.
Suzuki: Celerio er lige så sikker som de andre mikrobiler
Knap så god en figur gør Suzuki Celerio, der er Suzukis nye bud på en mikrobil. Bare tre stjerner bliver det til, og dermed er det ikke en bil, FDM vil anbefale.
”Testen er på flere områder hård ved Suzuki Celerio. Eksempelvis mangler den en række sikkerhedsudstyr, og det trækker samlet ned. Derudover er den testet i en udgave uden gardinairbags, hvilket ikke gør resultatet bedre. Retfærdigvis skal det dog med, at Celerio-modellerne har gardinairbags i Danmark, hvilket havde bragt den tættere på den fjerde stjerne. Nu bliver det kun til tre, og da FDM anbefaler, at man altid vælger biler med fire eller fem stjerner, er Suzuki Celerio ikke med på den liste,” siger Søren W. Rasmussen.
"Celerio er fuldt ud på højde med 4-stjernede biler på langt de fleste parametre. Gardinairbags har vi i vores modeller, og så mangler der kun en selealarm på bagsædet og en hastighedsbegrænser. I selve kollisionstestene klarer den sig flot," siger pressechef John Mogensen fra Suzuki Danmark.
Suzuki påpeger, at Celerio ikke kan opnå en fjerde stjerne med de kriterier, som EuroNCAP stiller op - men det er ikke ensbetydende med, at bilen er farlig eller dårligere end klassekammeraterne.
"Med de mange ændringer og stramninger, der er foretaget i NCAP retningslinjerne de sidste år, er det nødvendigt at have en mere nuanceret tilgang til resultaterne. Stjernekarakteren i sig selv fortæller nemlig ikke hele historien," siger John Mogensen fra Suzuki.
Mégane klarer sig lidt bedre i 2014
Puljens sjette bil er en ny gentest af Renault Megane. Bilen blev første gang gentestet i juni, da den oprindelige test fra 2008 var udløbet, men problemer med manglende selehuskere udløste dengang kun tre stjerner. Det har Renault siden ændret, hvilket altså nu udløser en fjerde stjerne til Megane.
Læs mere om den seneste og tidligere Euro NCAP-test på www.euroncap.com
Klik videre i galleriet, og læs Euro NCAP's vurderinger: