Tesla model y test pris
Tesla Model Y© Mathias Brandt

Tesla Model Y - Her er alt, du skal vide

Tesla Model Y er blevet sat MARKANT ned i pris. Vi har testet elbilen og gennemgået de nye priser, rækkevidde og meget mere. Find ud af, om Model Y kunne blive din næste elbil her!

2. februar 2023 af Redaktionen

Tesla Model Y

Tesla Model Y er en prismæssigt relativt overkommelig SUV, og derfor har den stor interesse hos mange danske familier, der godt kunne tænke sig en elbil med mere rummelighed end Tesla Model 3, men som er billigere end Tesla Model X. I Danmark sælger Tesla også Model S.

Tesla model y test pris
Tesla Model Y© Tesla

Kæmpe prisfald på Tesla Model Y

Tesla lagde året ud med at sende chokbølger gennem det danske bilmarked. Der er nye priser på Model Y. Den mellemstore SUV starter nu på 429.990 kr. for Long Range-varianten, der med en rækkevidde på 533 km og en tid fra 0-100 km/t på bare fem sekunder er nok til de fleste. Det er et prisfald på hele 120.000 kr!

Performance-varianten er den kraftigste variant, du kan få. Den klarer 0-100 km/t på 3,7 sekunder, har 21" fælge, men har til gengæld en lavere rækkevidde på 514 km.

Hidtil har det kun været mulig at få Tesla Model Y med to elmotorer og firehjulstræk i Danmark, men i  august 2022 kom Tesla med en billigere variant med baghjulstræk.

Den baghjulstrukne Tesla Model Y får en officiel rækkevidde på 455 km (430 km på 20” fælge), og har kun en motor. Med baghjulstræk må føreren “nøjes” med at køre 0-100 km/t på 6,9 sekunder, mens de hurtigere udgaver med firehjulstræk kan klare det på helt ned til 3,7 sekunder.

Opladningen foregår også lidt langsommere: Op til 170 kW, hvor de dyrere varianter kan klare op til 250 kW.

Den billigste Model Y må trække 1.600 kg.

Tesla Model Y koster nu fra 374.990 kr, hvilket er et klækkeligt fald fra de 449.990 kr., elbilen tidligere kostede.

Den kan bestilles i dag på Tesla’s hjemmeside, og Tesla lover ikke mere end et par måneders ventetid.

Model Y kan desuden udstyres med Tesla's autopilot mod en merpris på 29.200 kr. I stedet for autopilot kan du også vælge Tesla's såkaldte "Fuldt selvkørende egenskaber"-ekstraudstyr for 58.300 kr. Det tilføjer lyskurv- og stopskiltegenkendelse, og forbereder bilen på Tesla's lovede Autopilot-opdatering, der gør bilen i stand til helt automatisk at navigere i byen.

De nye danske priser på Model Y

 • Tesla Model Y: 449.990 kr. - 382.490 kr.
 • Tesla Model Y Long Range: 550.200 kr. - 440.990 kr.
 • Tesla Model Y Performance: 619.016 kr. - 456.496 kr.

Tesla Model Y specifikationer

Tesla Model Y (baghjulstræk):

 • 0-100 km/t: 6,9 sekunder
 • Rækkevidde: 455 km (anslået WLTP)
 • Siddepladser: 5
 • Tophastighed: 217 km/t

Tesla Model Y Long Range AWD:

 • 0-100 km/t: 5,0 sekunder
 • Rækkevidde: 533 km (anslået WLTP)
 • Siddepladser: 5
 • Tophastighed: 217 km/t

Tesla Model Y Performance:

 • 0-100 km/t: Under 3,7 sekunder
 • Rækkevidde: 514 km (anslået WLTP)
 • Siddepladser: 5
 • Vægt: 2.003 kg.
 • Tophastighed: 250 km/t


Tesla model y test pris
© A. Hansen

Test: Model Y Performance – et monster til minipris?

Mathias Brandt, februar 2023

Jeg vil indrømme, at jeg også hørte til den store gruppe af danskere, der begyndte at overveje en spritny Tesla Model Y, efter Tesla sænkede priserne markant. Uanset hvilken Tesla Model 3 eller Y-variant man skulle vælge, får man meget for sine penge. For mig giver en Model Y klart bedst mening. Det er nemlig svært at finde en elbil i denne prisklasse med mere plads. Første gang man går på opdagelse i bilens bagagekapacitet, bliver man overrasket. Det er tydeligt at se, at Model Y er forberedt til at skulle være en 7-personers bil. Bagagerummet er en balsal, uanset om du vælger en Standard Range Plus med baghjulstræk eller enten Long Range eller Performance som har firehjulstræk.

Model Y Performance er den første model, der bliver leveret direkte fra fabrikken uden for Berlin i Tyskland. Flere havde spået, at samlekvaliteten ville blive bedre, fordi produktionen foregår i Tyskland frem for Kina og USA. Jeg hører til dem, som har svært ved at se problemerne i Tesla's samlekvalitet i det hele taget - specielt på deres nyeste modeller. Jeg oplever ikke nogen væsentlig forskel på bilens samlekvalitet. 

tesla model y bagagerum

Tesla Model Y imponerer med et enormt bagagerum.

© Mathias Brandt

Tesla Model Y giver stærkt førstehåndsindtryk

I det hele taget efterlader Tesla Model Y Performance et rigtig godt førstehåndsindtryk, når man taget et kig ind i kabinen. Her er i klassisk Tesla-stil sparet på knapperne, og alt er mere eller mindre samlet på den store skærm i midten. Det kræver en smule tilvænning, men så snart man har fundet frem til sine foretrukne indstillinger fungerer betjeningen gnidningsfrit. Det hele er hjulpet rigtig godt på vej af Tesla’s danske stemmestyring, som hører til noget af det mest intuitive og nemmest betjente på markedet. Lige meget hvilken Model Y-variant man vælger, får man det samme sæt sæder med enten sort- eller kridhvidt læder. Jeg ville for alt i verden aldrig vælge bilen med det hvide læder - det er simpelthen for sart og bliver nemt misfarvet. Sæderne ser ved første øjekast gode ud, men komforten og ikke mindst støtten er ikke særlig godt. Specielt sædehynden er for kort og med mine 187 cm høje krop, mangler jeg støtte langs underbenet.

Med Tesla’s kraftige prisreduktion er Model Y Performance gået fra 630.096 kr. til 502.896 kr, hvilket utvivlsomt har givet mange flere mulighed for at erhverve sig en 500+ hestes familiebil. Der findes faktisk ikke andre nye biler på markedet med disse præstationer, som kan fås fra omkring 500.000 kr. - alene af den grund er Model Y Performance et oplagt valg for den fartglade-familie.

Fart i Tesla Model Y

Helt præcist yder Tesla Model Y Performance 534 hk og 660 Nm, hvilket får den praktiske elbil til at sprinte fra 0-100 km/t på 3,7 sek. Det føles selvsagt vanvittig hurtigt. Følelsen bliver forstærket af at sidde i en høj bil. Sammenlignet med Model Y Long Range er den udstyret med et sæt større 21” hjul, røde bremsekalibre fra Brembo og en lille diskret kulfiberspoiler bagtil. Alle varianter af Model Y bliver standard leveret med aftageligt anhængertræk og må trække op til 1.600 kg.

Det er også tydeligt at mærke, at Tesla har været i gang længere tid sammenlignet med sine konkurrenter. Det kommer for eksempel til udtryk i forhold til bilens energieffektivitet. Tesla Model Y Performance har en opgivet rækkevidde på 514 km, og under vores kolde vintertest med temperaturer omkring 2-5 graders varme klarede Model Y Performance at levere en rækkevidde på mellem 430 og 450 km, hvilket er en del bedre end flere af konkurrenterne.

Går du og overvejer en Tesla Model Y og har svært ved at beslutte dig om det skal være en Model Y Long Range eller Model Y Performance, så ville jeg i sidste ende vælge Long Range-varianten og spare 70.000 kr., hvor man også får en smule længere rækkevidde (533 km). Med 491 hk, som Model Y Long Range, leverer er der rigeligt med kræfter. Hvis du vil have et alternativ til en hurtig elektrisk familiebil til under 600.000 kr. så kan du med fordel kigge på Kia EV6 GT med 585 hk.

Her er de bedste og mest åndssvage ting ved Tesla Model Y:

Tesla model y test pris
Tesla Model Y

Den bagerste sæderække i Model Y har ikke meget plads.

© Tesla

Hvor mange kan sidde i Tesla Model Y?

Den heftige hastighed for Performance-varianten giver indtryk af en sportsvogn, men Model Y er en SUV i omtrent samme størrelse som en BMW X3. Og ligesom BMW X3’eren har Model Y fem sæder fordelt på to rækker. Det bliver dog også muligt at tilvælge en tredje sæderække, så Tesla Model Y når op på syv sæder.

Den tredje sæderække kan ikke på nuværende tidspunkt bestilles i Danmark, men det betyder ikke, at vi ikke får den: På hjemmesiden har du nemlig mulighed for at vælge antallet af sæder i bilen. I øjeblikket har du dog kun én valgmulighed, og det er fem sæder.

Læs mere om Tesla Model Y i et fremtidigt nummer af Bil Magasinet, som du kan købe abonnement på lige hér!

Tesla model y test pris
Tesla Model Y© Tesla

Hvor hurtigt kan man lade Tesla Model Y?

Tesla lover, at man via deres Supercharger-lader vil kunne oplade batteriet til en rækkevidde på 270 km på 15 min.

Kabinens opbygning minder i høj grad om den, vi allerede kender i Model 3, hvor alt styres fra en 15” skærm i midten af kabinen.

Hvor stort er bagagerummet?

Til trods for at Model Y deler meget med den populære Tesla Model 3, så er der nogle vigtig forskellen som for eksempel rummeligheden. Model 3 er en sedan med mindre plads på bagsæderne.

Y’eren er større og har mere plads bagi. Ligeledes er der også god plads i bagagerummet, især når man slår bagsæderne ned. Samlet set kan elbilen rumme næsten 2.000 liter.

Læs også: Test af voldsomme Tesla Model X Plaid.

Teknologien i Model Y

Model Y er en intelligent sag. Ligesom Model 3 viser Model Y, at der er biler omkring dig, men som noget nyt viser den også, præcis hvilke biler det er. Det bliver demonstreret i videoen nederst på siden. Her kan man se ud af forruden, at der holder en pickup længere fremme, og på skærmen vises der også en pick-up. 

Samtidig er Model Y også blevet bedre end forgængerne til at styre selv med autopilot. Registrering af lyssignaler er også forbedret. SUV’en stopper selv, når den registrerer rødt lys. Og den kan endda registrere lyssignaler for de forskellige vejbaner.

Læs også: Hvor mange elbiler er der i Danmark?

Herunder kan du se Mikkel Thomsager tage en af Tesla Model Y's konkurrenter under kærlig behandling!

Tesla model y test pris
© Euro NCAP

Tesla sætter ny rekord for sikkerhed

Tesla Model Y var forbi Euro NCAP, hvor den tog kegler. Den opnåede med 2022-modellen det bedste Euro NCAP-resultat i kategorierne Voksensikkerhed og Sikkerhedsudstyr nogensinde. Der får den utrolige karakterer på henholdsvis 97 pct. og 98 pct., og det er svært at forestille sig, at det kan gøres meget bedre.

Den er samtidig kun slået af to biler, når det kommer til fodgængersikkerhed til dags dato med en score på 82 pct.. Sikkerheden for børn er 87 pct. Det sikrer den selvfølgelig 5 stjerner og titlen som den bilmodel med det højeste samlede NCAP-karakter nogensinde. 

Til sammenligning får Volvos seneste elbil, C40, en mindre karakter i tre ud af fire kategorier. Volvo der er synonym med sikkerhed får 92 pct. for voksensikkerhed, 89 pct. for både sikkerheden for børn og sikkerhedsudstyr. 

Andre elbiler?

Leder du efter elbil, men er Tesla Model Y ikke den rigtige for dig? Så anbefaler vi, at du kigger på:

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...