Alt om ny Tesla Model X
Der er præsenteret ny Model X, og vi har været bag rattet af den længe ventede Plaid. Her kan du læse hele vores test af den store familiebil med de mange hestekræfter, vilde døre og skøre rat. Vi gennemgår bilen fra a til z og ser nærmere på, hvad en Model X koster i 2023.
Testens indhold:

Test af Model X Plaid
Den nye Model X Plaid har så vanvittige præstationer, at man ville have betragtet det som umuligt for 15 år siden.
Jeg har ærlig talt svært ved at gengive, hvor hurtig Model X Plaid er, men lad mig prøve. Alene det faktum, at man har 1.020 hk og 1.430 Nm til rådighed i det sekund, man rør ved speederen, gør, at den 2,5 tons tunge elbilsklump har en reaktionsevne, som aldrig nogensinde kan matches af en bil med forbrændingsmotor.
Selvom vores Model X Plaid testbil er lidt en stækket fugl med vinterdæk, kommer den så hurtigt ud af starthullerne, at man bliver nødt til at aktivere alle nakkemusklerne for ikke at hamre baghovedet ind i nakkestøtten. Dette er vel at mærke med seks personer i bilen.

Hvad koster Tesla Model X?
Prisen for Model X Long Range starter på 1.355.696 kr, mens en Plaid har en pris på 1.499.696 kr.
Lige umiddelbart kan man godt snydes til at tro, at Model X Long Range er omkring 150.000 kr billigere. Men virkeligheden er en lidt anden. Fordi sammenligningen er forkert.
Lad mig forklare: Model X fås med tre forskellige sæde-konfigurationer, en 5-, 6- og 7-sæders opsætning. På nuværende tidspunkt kan Plaid kun fås som 6-sæders.
Vælger man en Model X Long Range med seks sæder, så er prisforskellen mellem Plaid og Long Range kun på 48.000 kr., og så ser jeg ingen grund til at vælge en Model X Long Range fremfor en Model X Plaid.
Layoutet med seks sæder giver også klart mest mening og gør den sidste sæderække langt mere brugbar.
Har man ikke brug for mere end fire sæder, kan de bageste foldes ned, hvilket åbner op for et enormt bagagerum.
Tesla Model X priser
Model X Long Range
- Pris: 1.355.696 kr.
- Rækkevidde: 576 km (WLTP)
- Topfart: 250 km/t
- 0-100 km/t: 3,9 sek.
Model X Plaid
- Pris: 1.499.696 kr.
- Rækkevidde: 543 km (WLTP)
- Topfart: 262 km/t
- 0-100 km/t: 2,6 sek.
Tesla forventer at kunne levere begge modeller mellem april og juni i år.
Hvor lang rækkevidde har Model X?
Den nye Model X fås i to forskellige varianter. Der er denne Model X Plaid med tre elmotorer og derudover findes der en Model X Long Range med to elmotorer og en effekt på 670 hk.
Begge biler benytter det samme størrelse batteri, som har en bruttokapacitet på 130 kWh. Der er er ikke det store og hente, når man kigger på rækkevidden. Her har Model X Plaid en opgivet rækkevidde på 543 km. I virkeligheden kører Model X Plaid ca. 500 km på en opladning. Vælger du den Model X Long Range er rækkevidde 576 km.

En videreudvikling af Model X
Som med alle andre Tesla-modeller er den nye Model X blot en videreudvikling af bilen, der blev præsenteret i 2015. Grundkonstruktionen er den samme, de ikoniske “Falcon”-døre er bibeholdt, og der er oceaner af plads i hele kabinen.
Selv om den umiddelbart ligner alle andre Model X’er på markedet, så er den nye Plaid alligevel gået et skridt videre på flere parametre. Det hele begynder, når du vil ind bag rattet. Her bliver man mødt af et sæt automatiske fordøre, som åbner, når man trykker med sin finger på dørhåndtaget.
Læs også: Find din nye elbil i vores testoversigt.
Hvad er nyt?
Når man er kommet ind bag rattet behøver man blot at påføre et tryk på bremsepedalen, hvorefter døren automatisk lukker. Hvis man mister tålmodigheden med den automatiske dør og vil betjene den manuelt, føles det lidt på samme måde, som når man forsøger at lukke en elektrisk bagklap manuelt.
Anderledes godt fungerer bagdørene, som aldrig ville kunne være andet end elektriske, på den måde de åbner og lukker på – opad. Det er rart, at man ved, at når ivrige unger på bagsæde forsøger at åbne dørene, kommer man ikke til at hamre dem ind i bilen ved siden af. De giver i det hele taget nem adgang til bagsædeområdet.
Forsædepassagererne i en Model X kan nyde den enorme forrude, som fortsætter højt op i taglinen og giver en fed glaskupple-fornemmelse.
Bagsædefolket kan underholdes via bilens 8” skærm, der kan vise ens yndlingsserie fra alverdens streaming-tjenester – lige indtil chaufføren sætter bilen i Plaid-mode og hamrer speederen i bund.

Og hvad med det rat?
Når du bestiller en Model X Plaid får du mulighed for at vælge mellem et klassisk rundt rat eller dette skøre rat, som ligner noget, der er hevet direkte ud af en lille hobbyflyver. Tesla har døbt det Yoke-rattet, og det er mere en gimmick, end det er smart og øger brugervenligheden.
Det lykkedes ikke at vænne mig til det i løbet af de syv dage, jeg kørte i bilen, og jeg tror aldrig, at jeg bliver rigtig fan. Heldigvis kan man vælge et konventionelt rundt rat uden merpris.
Man kan dog ikke lave om på måden, man blinker og dytter på. Alt betjenes via touch-løsninger på rattet, der har haptisk feedback, når man trykker. Jeg er personligt ikke fan af den følelse, det giver. Og i løbet af hele testugen måtte jeg kortvarigt fjerne øjnene fra vejen for at orientere mig på rattet, så jeg fik blinket den korrekte vej.
Læs også: Guide til køb af SUV.

Hvad synes vi om Model X Plaid?
Tesla Model X ser ikke bare stor ud, den føles også stor at køre. Hvor den mindre Tesla Model S har en god affjedringskomfort og ikke bliver forskrækket, når den ser en snoet landevej, opfører Model X sig anderledes.
Affjedringskomforten er langt fra at være på niveau med Model S. Model X er et decideret badekar, når man den møde snoede landeveje. Det er nok også de færreste, der køber en Model X, fordi den skal være sjov på en snoet landevej. Folk skal købe en Model X på grund af sine praktiske egenskaber og fuldkommen vanvittige acceleration.
Testen af skrevet af Mathias Brandt.
Du kan læse test af danskerfavoritterne Model 3 og Model Y her, og nedenfor kan du se vores videotest af Model S Plaid.

Her ses en Tesla Model X 90D fra 2017, hvilket markeres på bagsmækken.
© TeslaGuide til køb af brugt Model X
Inden Tesla strømlinede produktionen af Model X til blot to varianter, nåede de at lave fem forskellige udgaver. De er til at finde på det danske brugtmarked, og herunder gennemgår vi dem alle, så du er godt stillet, inden du køber brugt Model X.
Tallet i modelnavnet afslører, hvor stort batteri bilen har - eller rettere sagt, hvor meget af batteriet, der er til rådighed.
Tesla Model X 60D
- År: 2016-2017
- Batteri: 60 kwh (brutto 75 kWh)
- Rækkevidde: 285 km (ikke målt med WLTP)
- Ydeevne: 333 hk
Tesla Model X 75D
- År: 2016-2018
- Batteri: 75 kWh
- Rækkevidde: 335 km (ikke målt med WLTP)
- Ydeevne: 333 hk
Tesla Model X 90D
- År: 2016-2017
- Batteri: 90 kwh
- Rækkevidde: 415 km (ikke målt med WLTP)
- Ydeevne: 423 hk
Tesla Model X 100D
- År: 2017-2019
- Batteri: 100 kWh
- Rækkevidde: 435 km (ikke målt med WLTP)
- Ydeevne: 333 hk

Mågevingerne sidder på alle Model X.
© Tesla