2013 Tesla Model S
2013 Tesla Model S © Søren Juul

Nu falder Tesla Model S i pris

Efterårets sænkning af bilafgifterne slår nu også igennem på den eldrevne luksusbil, der er faldet 10 pct. i pris de seneste seks måneder

22. januar 2018 af Steen Bachmann

Ejere af en Tesla Model S, der vil sælge deres bil, oplever faldende priser på det danske marked. For mens der er gang i det danske bilmarked generelt, så blev der kun solgt 1.300 elbiler i 2016 og 700 i 2017. Også brugtmarkedet for eldrevne biler er i knæ.

Det er konklusionen af en analyse, som Bilbasen har lavet for Børsen. Udbuddet af brugte Tesla S-modeller er faldet med 30 procent på et halvt år, og priserne er faldet med 9,8 procent. Omregnet i kroner betyder det, at en Tesla S85 fra 2014 er blevet omkring 50.000 kroner billigere på seks måneder.

Faldende udbud på brugtmarkedet

"For et par år siden så vi, at der faktisk var gang i handlen med brugte Tesla S, men herefter er det gået markant tilbage. Lige nu ringer alarmklokkerne for markedsudviklingen i form af faldende udbud, faldende priser og stigende liggedage," siger Jan Lang, markedsanalytiker for Bilbasen.

2013 Tesla Model S interior
2013 Tesla Model S

Han har også lavet markedstjek for Børsen på det norske, svenske, tyske og amerikanske marked. I vore nabolande er der stigende udbud og svagt stigende priser på brugte Tesla'er. Mest på det tyske marked, hvor priserne er steget med 4 procent gennem de seneste seks måneder.

Overvej salg i Tyskland
"Selvom det ser positivt ud i Norge og Sverige, så kan man være forberedt på at imødese væsentlige tab, hvis man vil sælge en brugt Tesla S her. Dels får man hverken moms eller afgift retur. Dels er valutakursen lav i Norge og Sverige, og samlet betyder det, at man også vil tabe mange penge, hvis man vælger den løsning," konstaterer Jan Lang.

Han anbefaler, at man holder øje med det tyske marked, hvor priserne er stigende i øjeblikket, og forhandlerne i mange tilfælde annoncerer efter at købe bilerne.

I USA er en brugt Tesla en eftertragtet vare, der er steget omkring 10 procent i pris det seneste år. Men på grund af et andet strømsystem kan man ikke lade en europæisk Tesla i USA, og derfor er der ingen pointe i at eksportere den.

Brugt Tesla fra 415.000 kr.
"Der er desværre ikke tegn på bedring på markedet for brugte elbiler i den dyre ende på kort eller mellemlang sigt herhjemme. Så jeg vil opfordre til, at man tager tabet nu, og får den solgt," siger Jan Lang.

På Bilbasen er salgsprisen for den billigste Tesla S85 fra 2014 nede på 415.000 kroner. For sælger er den negative udvikling en dårlig nyhed. Men omvendt så får køberne rigtig meget elbil for pengene.

En af de forhandlere, der har erfaring med brugte Teslaer, er Osbech Laursen Cars i indre København.

"Den store joker ved at købe en brugt Tesla i forhold til for eksempel en brugt Audi eller BMW er usikkerheden," siger Brian Osbech, der blandt andet har været filialdirektør hos Bayern Auto Group i Brøndby.

Jokeren er usikkerheden

Han peger på tre faktorer, som er anderledes end ved at købe en brugt tysk premiumbil: 

1. For det første har Tesla som udgangspunkt 8 års garanti på batteri og drivlinie uanset kilometerantal. Det er fint. Nybilsgarantien på 4 år / 80.000 kilometer er imidlertid ved at udløbe for mange danske biler. Det kan blive et problem, fordi reservedelene er dyre, og driftsomkostningerne fremover derfor ukendte. Dette problem kan man undgå ved at købe en bil, der har udvidet fabriksgaranti. 

Problemet med ukendte driftsomkostninger gør sig i princippet også gældende for en fire år gammel Audi eller BMW. Men da Tesla er et lille og forholdsvist nyt mærke, er der generelt en berøringsangst blandt bilforhandlerne i almindelighed for at byde på brugte Tesla'er. Ja, faktisk er der mange, der slet ikke vil byde på dem. 

2. "Så er der den generelle finish og kvalitet. Vi ved fra danske ejere, at der generelt er problemer med soltaget, knirkelyde, dug i forlygterne og dørhåndtag, der ikke kan åbne/lukke. Disse problemer må forventes at blive værre med alderen," siger Brian Osbech.

3. "Men der er også det grundlæggende spørgsmål, om fabrikken overlever. Hvis Tesla lukker, er du på den som Tesla-ejer," lyder det fra Brian Osbech. 

Hvis du er villig til at acceptere usikkerheden, får du i en brugt Model S til gengæld en stor, luksuriøs og lynhurtig bil til en relativt lav pris.

Læs også: Den danske pris på Tesla Model 3 her

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.