Tesla Model S 2022
Tesla Model S© Tesla

Priser og guide til køb af ny og brugt Tesla Model S: Kanonkuglen kører videre

Er Tesla Model S dyr, fortid eller et glimrende bud på en eldrevet sedan i luksusklassen? Vi zoomer ind på den store Tesla her, hvor vi gennemgår specifikationer, priser og guider dig i købet af ny og brugt Model S.

29. december 2022 af Mikkel Østrup-Jeppesen

Tesla sparkede døren ind til det danske marked tilbage i 2013 med Model S - en luksus-sedan med imponerende specifikationer og teknologi. Batteriet knuste al konkurrence på både opladning og rækkevidde, og bilen blev æret ved Årets Bil i Danmark 2014.

I dag er markedet for elbiler et helt andet, Tesla har selv præsenteret flere modeller siden, men Model S står stadig. Der er siden 2014 produceret et væld af Model S varianter, men i dag laves der kun to: Den almindelige Model S og Plaid.

At vi kalder den ene variant for “almindelig” grænser til en fornærmelse. Tesla har forenklet deres line-up og produktion af Model S, hvilket gør produktionen mere strømlinet og billigere. Derfor findes der nu blot én standard Model S, der til gengæld er proppet til randen med udstyr! 

Tesla Model S 2022
Tesla Model S 2021

Hvis du er fan af den røde farve, skal du betale 21.000 kr. ekstra. 

© Tesla

Knap-så-standard Model S

Model S kommer med to elektriske motorer, en motor på forakslen og en på bagakslen, der giver bilen firehjulstræk. Bilens platform er skabt til at effektivisere motorerne og batteriet. Tesla lover forresten, at alle modeller med denne platform kan køre drag-race efter drag-race uden problemer. Kører du til gengæld pænt, kan du opnå en rækkevidde op mod de opgivne 652 km.

De to motorer og enorme batteri sikrer ikke kun, at du i godt vejr og med en rolig højrepote kan køre fra København til Skagen uden stop, men giver også bilen et enormt kraftoverskud. Med hele 670 hk går Model S fra 0-100 km/t på 3.2 sekunder! 

Læs også: Guide - Er du klar til elbil?

Spillestue på p-pladsen

I starten af 2021 fik interiøret en gevaldig overhaling. Den i forvejen enorme center-skærm blev erstattet af en 17” skærm. Derudover får bilen også et nyt kører-display på 12,3”, samt to mindre skærme over konsollen.

Den nye center-skærm har en indbygget computer med godt og vel samme processorkraft som en Playstation 5. Det nye interiør skal ikke blot være luksuriøst, det skal underholde i endnu højere grad - bilen skal dog være parkeret, før der kan games.

Værd at nævne er også lydsystemet i den nye variant. Model S har fået hele 22 højttalere fordelt over kabinen, der får sin saft og kraft fra en 960-watt forstærker!

Tesla Model S 2022
Tesla Model S' interiør© Tesla

Tesla Model S Specifikationer:

 • Startpris: 955.816 kr.
 • Leveringstid: Ultimo 2022
 • Ydelse: 670 hk
 • Topfart: 250 km/t
 • 0-100 km/t: 3.2 sek.
 • Rækkevidde: 652 km
 • Batteristørrelse: 100 kWh
 • Drivlinje: To-motorer og firehjulstræk
 • Vægt: 2069 kg

Tesla Model S 2022

Vil du køre langt eller game? Tesla Model S giver rig mulighed for begge.

© Tesla

Den helt lede: Model S Plaid

Guderne skal vide, at de færreste finder den almindelige Model S sløv og langsom. Alligevel laver Tesla en endnu vildere variant: Model S Plaid. Men den er markant dyrere end den almindelige Model S.

For de knaster kommer man 1.1 sekund hurtigere op på 100 km/t, og holder man foden til metallet, vil Plaid ramme begrænseren ved 322 km/t. Nogen vil måske mene, at Plaid’s skræmmende fart grænser til det unødvendige - men følger vi Jeremy Clarkson’s filosofi, kan vi bruge den sparede tid med dem, vi holder kær.

Dermed er Model S Plaid den hurtigst accellerende bil i produktion. Den har en tredje motor, hvilket er årsagen til den ekstra kraft. Det er dog ikke uden en bagside, da Plaid har en lavere rækkevidde end den normale variant, der kan køre 30 km længere. 

Tesla Model S Plaid Specifikationer:

 • Startpris: 1.447.016 kr.
 • Leveringstid: Ultimo 2022
 • Ydelse: 1.020 hk
 • Topfart: 322 km/t
 • 0-100 km/t: 2.1 sek.
 • Rækkevidde: Ca. 600 km
 • Batteristørrelse: 100 kWh
 • Drivlinje: Tre motorer og firehjulstræk
 • Vægt: 2.162 kg

Tesla Model S 2022

Den nye Plaid kan køre fra alt andet på vejene - i hvert fald på en vej uden sving

© Tesla

Tidligere modeller på brugtmarkedet

Skal du have fat i en fabriksny Model S, må du væbne dig med tålmodighed. Der er først udsigt til levering i slutningen af 2022. Til gengæld er brugtmarkedet fyldt med ældre Model S’er i et hav af varianter. Vi gennemgår her de tidligere modelbetegnelser.

Først og fremmest skal du have styr på, hvad betegnelserne betyder. Udover ‘Model S’ hedder de tidligere varianter eksempelvis 70, 85D og P100D. Tallet refererer til størrelsen på batteriet i kWh, mens et ‘D’ betyder, at varianten er med to motorer og dermed firehjulstræk.

Et ‘P’ betyder til gengæld, at der er tale om en ‘Performance’ model - altså en model med yderligere kræfter. Derudover er der forskel på varianternes rækkevidde og ydeevne. ‘Long Range’ angiver, at bilen er med størst mulig rækkevidde, da den blev produceret, og ‘Performance’ er den hurtigste variant.

Den første generation af Model S er produceret fra 2012 til 2016, anden generation er produceret fra 2016 til 2021, og i år begyndte produktionen af den tredje generation. Modelbetegnelserne ophørte ved den tredje generation.

Læs også vores guide til køb af plug-in hybrider.

Guide til modelbetegnelser:

 • 1. Generation er produceret 2012-2016
 • 2. Generation er produceret 2016-2021
 • 3. Generation produceres fortsat 
 • Tallet angiver kWh på batteriet
 • 'P' står for Performance
 • 'D' står for Dual-Motor
 • 'Long Range'-modeller har længst rækkevidde
 • 'Performance'-modeller har størst ydeevne

model s p100d tesla
Tesla Model S P100D

Denne variant fra 2017 er den hurtigste Model S fra 2. generation. 

© Tesla

Giver Model S mening i dag?

Der er ingen tvivl om, at bilen er attraktiv. Den har et lækkert, aerodynamisk design, et batteri som de færreste elbiler kan matche og en fuldstændig absurd ydeevne. Meget taler for, at denne luksus-sedan bør være en varm anbefaling - spørgsmålet er blot, om konkurrencen er blevet for hård.

Det er nok gået de færrestes næse forbi, at Tesla har lanceret flere modeller siden Model S. Særligt efterfølgeren, Model 3, tilbyder samme mægtige kraftoverskud og sjove gimmicks, men koster markant mindre.

Priserne for den hurtigste Model 3 starter ved 507.000, og for 100.000 kr. yderligere fås den nye og rummelige Model Y Performance. Du kan læse om Tesla Model 3 her, og om Tesla Model Y her.

Vi stiller derfor spørgsmålet, om en ny Model S stadig giver mening at kaste sine penge efter. Der er ingen tivl om, at det er en lækker vogn, som sætter baren for innovation og mod i bilbranchen.

Problemet er dog, at den er dyr, og at der i dag er markant flere elbiler at tage med i overvejelserne - og til en million kroner er der mange om buddet. Mercedes tilbyder nu også elbiler i høj kvalitet, og du kan læse om deres elektriske S-klasse her.

Læs også: De mest interessante elbiler på markedet i 2022.

tesla model y
Tesla Model Y

Det seneste skud på stammen fra Tesla er en mellemstørrelse SUV med en startpris på 499.000 kr.

© Tesla

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...