Tesla interiør
Gyselig Tesla:


Gys eller gæk? Tesla-ejere påstår, at deres biler kan se døde mennesker

Midt i Halloween-højtidens uhygge er et nyt Tesla-fænomen begyndt at spøge på diverse sociale medier. Men er der snak om nørdet tech-gæk fra folkene bag Tesla, eller har vi at gøre med en gyselig softwarefejl?

2. november 2022 af Emil Winter

Paranormale TikTok-Tesla'er

På det sociale medie TikTok er Tesla-ejere begyndt at dele videoer, hvor bilens selvkørende funktion registrerer fodgængere, der umiddelbart ikke kan ses med det blotte øje. På TikTok er adskillige brugere ikke i tvivl om, hvad der forårsager disse registreringer: Intet ringere end afdøde menneskers genfærd. 

Det fremgår af det amerikanske bil-medie, Jalopnik. 

Gyseligt inkompetent software...

Men kan det virkelig passe, at Tesla’er har paranormale evner? Det realistiske svar er nej. Tesla’er kan ikke se spøgelser eller andre overnaturlige skikkelser. Men hvad er årsagen så til de mystiske registreringer, der har sendt gru gennem Tesla-ejere og TikTok-brugere?

Ifølge Sam Abuelsamid, der er ekspert i selvkørende teknologi og blandt andet skriver for Forbes, er der en meget sandsynlig - omend mere kedelig - forklaring: Tesla’s skilte- og trafikgenkendelsessystemer er nemlig udelukkende baseret på kameraer og ikke bevægelsessensorer, som mange andre bilmærker gør brug af.

Det betyder, at Tesla’s kameraer registrerer skikkelser i et vist område omkring og foran bilen - den er bare ikke særligt kompetent, når det kommer til at skelne mellem reelle farer og harmløse genstande i vejkanten. Det er et kendt fænomen, at Tesla’er har en kedelig historik bag sig med deres genkendelsesfunktioner. Blandt andet har flere ejere oplevet, at bilen registrerer en oplyst fuldmåne som et gult lys, og derved bremser bilen.

... spøger fortsat

Ifølge Abuelsamid kan de fejlbare kameraer også være på spil i dette tilfælde. I de florerende videoer har Tesla-ejerne parkeret deres biler på en kirkegård. Fordi bilens kameraer har begrænsede evner til at skelne mellem de objekter, de opfanger, er der stor sandsynlighed for, at bilen registrerer gravstene som fodgængere.

Sagt med andre ord, er sandsynligheden for, at Tesla'erne er udstyrede med paranormale egenskaber, meget lav.  

Dårligt timet tech-gæk?

En anden forklaring kunne være, at folkene i Tesla’s nørdede bagland selv har indsat funktionen som en slags spøg. Det ville være markant mere opløftende, hvis det var tilfældet i stedet for endnu en softwarefejl i Tesla’s selvkørende funktioner. Timingen er  dog ikke til den slags gæk for den amerikanske bilproducent. 

Tesla er nemlig for nyligt løbet ind i en lettere nedtur i forbindelse med den seneste opdatering af deres selvkørende automatpilot-system. I USA er meldingen, at opdateringen er så ringe, at adskillige af beta-brugerne ganske simpelt er bange for at benytte den. Opdateringen skulle være af så ringe karakter, at det amerikanske justitsministerium angiveligt skulle være igang med at undersøge, om det er muligt at indlede en kriminalefterforskning af bilproducenten. Det skriver Reuters 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...