© Tesla

Elon Musk’s vildeste Tesla-løfter: Dem der ikke er blevet til noget endnu - og dem der er

Gennem tiderne er Elon Musk kommet med mange vilde udmeldinger, om funktioner på forskellige Tesla-modeller. Her har vi samlet de vildeste og mest banebrydende. Både dem vi har til gode at se endnu, og dem der er en integreret del af det at være Tesla-ejer i dag.

14. januar 2023 af Jakob Illerup

Del 1: Tre ting, der ikke blevet til noget (endnu)

Du kan bruge Cybertrucken som båd

Cybertrucken ligner noget fra fremtiden, og der kan da også gå lang tid før vi får den at se på gaden. Efter lanceringen i 2017 er den blevet forsinket et utal af gange. Derfor kunne dem der forudbestilt glæde sig over, at Elon Musk på Twitter pludselig kunne fortælle, at de ville kunne bruge deres Cybertruck som en båd - i hvert fald i kort tid ad gangen.

Elon Musk bekendtgjorde, at den er så vandtæt, at man kan bruge den som båd til at krydse søer, floder og have - altså så længe de ikke er for “urolige”. Hvis den nogensinde bliver produceret, så bliver det spændende at se, om Elon Musks påstand holder vand.

Twitter, vilde løfter og projekter der aldrig kommer på gaden er blot tre af en række grunde til, at det sejler for Tesla - selvom de sælger flere biler end nogensinde.

Herunder kan du se en Instagram-bruger, der med en computeranimeret video giver et bud på, hvordan en sejlende Cybertruck kunne se ud:

Flyvende sportsvogn

Den nye roadster blev præsenteret  i 2017, og i 2019 røg Elon Musk til tasterne og kom med noget af en nyhed. Han retweetede en GIF af en flyvende DeLorean og skrev, at “Den nye Roadster kommer faktisk til kunne noget som det her”.

Den kendte tech-youtuber Marques Brownlee svarede ham: “Sagen er, at jeg føler ikke, at du laver sjov”. Det gjorde Musk da heller ikke og svarede blandt andet:

“Det gør jeg ikke. Vi vil bruge SpaceX koldgasraketter i stedet for de to bagsæder:”

Roadsteren er ligesom Cybertrucken blevet forsinket flere gange, men nu har Musk igen lovet, at produktionen snart starter. Det bliver i hvert fald spændende, om der på et tidspunkt kommer en video af en svævende Roadster. Med de danske regler, så bliver det med al sandsynlighed kun på video, vi kommer til at se det - hvis det kommer til at ske.

Over en million robot-taxaer i 2020

I 2019 sagde Elon Musk, at “Jeg føler mig meget sikker i at kunne forudse robot-taxaer næste år,” på en Tesla-konference i Californien. Han uddybbede, at det drejede sig om over en million. Men han viste samtidig lidt selvindsigt: “Nogle gange holder jeg ikke tidsplanen, men jeg får tingene gjort.”

Han fik ret i at tidsplanen ikke holder, men ikke i at han har fået det til at ske. Det er senest blevet tydeligt i Las Vegas. Her har Elon Musks konstruktionsfirma, The Boring Company, opført “The Vegas Loop. Det er en underjordisk tunnel, der forbinder Las Vegas Convention Centers lokationer.

I de underjordiske tunneller kan man hoppe ind i en Tesla, der kører i pendulfart inde i rørerne. Ikke engang i de lukkede rør er bilerne selvkørende, og der sidder en chauffør bag rattet. Det siger alt om, hvor langt væk robot-taxaerne er.

Del 2: Tre ting der blev til noget - og ændrede alt

Opdateringer og app

Uden Tesla ville elbiler ikke være så udbredte, som de er i dag. Men udover at skabe fundamentet for elbiler, så er jævnlige opdateringer af bilernes software noget af det mest revolutionerende, Tesla har udrettet.

Opdateringerne har både givet bilerne nye funktioner, men de har også løbende udsendt opdateringer, der forbedre sikkerheden. Stort set alle bilmærker har i dag adopteret det, og derfor har det fundamentalt ændret måden koncernerne opdaterer deres biler på.

Noget andet, som de fleste andre bilmærker har adopteret, er at have en app til sin bil. På Teslas app kan man styre sin bil, uanset hvor man befinder sig. 

Hvis man har slået “Sentry Mode” til, så optager bilen omgivelserne: Hvis nogle bryder ind, aktiveres alarmen, så bilen blæser musik ud på fuld blæs, blænder helt op for midterdisplayets lys og sender en alarmnotifikation til appen. Her kan ejeren downloade en optagelse af indbruddet. På appen kan man eksempelvis også følge med i status på en opladning, kontrollere klimaanlægget og styre låsen.

© Tesla

Lynladerne

Tesla har også ændret den måde elbilsejerne lader på. Teslas Supercharger-netværk blev introduceret i 2012 sammen med Model S. Supercharger kan oversættes til det, vi i Danmark kalder en lynlader.

Det hele startede med blot seks stationer. I dag er der lige knap 4.500 Supercharger-stationer over hele verden med over 40.000 ladestik. På den måde startede Tesla det konstant voksende udbud af operatører og lynladestationer, som vi kender det i dag.

© Tesla

Et betænksomt og skørt styresystem

Indtil Tesla kom til verden, var der mange kabiner, der lignede hinanden. Så da Model S blev sendt på gaden i 2012, var det som om et rumskib havde landet. Infotainment-systemets skærm var på svimlende 17 tommer, og styresystemet har lige siden været det, der for alvor har skilt Elon Musk og Tesla ud, som drengen med den krøllede hjernen i klassen.

Gennem årene er der, via opdateringer, kommet mange forskellige brugbare og sjove funktioner. Af de virkeligt brugbare kan det nævnes, at der nu er kommet en betalt tilføjelse, hvor bilerne for alvor selv kan køre. Funktion er lige nu i beta-stadiet.

En anden brugbar funktion i de varme måneder er hunde-mode. Her indstiller bilen en behagelig temperatur til din firbenede ven. Samtidig gør den via skærmen forbipasserende opmærksom på at hunden har det godt, og ejerne kan sågar følge med via en livevideo i appen.

Som sagt er der også funktioner, der bare gør livet lidt sjovere. For eksempel de mange forskellige spil, streamingtjenester, og den famøse pruttepude. Man kan vælge, hvor lyden skal komme fra, og på den måde lave en af ældste pranks i bogen.

“Caraoke” slår fast, at Tesla laver de mest festlige biler i verden. Det giver ejerne mulighed for at holde karaoke-fester i bilen, hvor man har et stort udvalg af sange at vælge i mellem. Dog så skal man af sikkerhedsmæssige hensyn holde stille, før man kan give den som Tina Turner.

 Kilder: Tesla, Business Insider, CNBC, Twitter

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...