De automatiske nødbremsesystemer, der sidder i mange nye biler, hugger bremserne i og virker helt som de skal. Det viser en ny test, FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber.
Tre forskellige typer nødbremsesystemer er testet for at se, hvor godt de virker i blandt andet regn, sne og forvirrende trafikmønstre. Nødbremserne blev testet ved hastigheder på mellem 25-30 km/t, og der blev udelukkende skelet til, om bilerne kunne nå at bremse af sig selv.
- Vi må sige, at de testede nødbremser generelt overbeviser. Hvor systemerne for få år siden kun kunne genkende og bremse for andre biler, er de i dag blevet så avancerede, at de nu også kan genkende og bremse for bløde trafikanter. Samtidig virker de bedste nu også ved højere hastigheder, hvor de stadig kan nå at afværge eller mindske hastigheden ved en kollision. Fortsætter udviklingen, kan det meget vel betyde, at vi om nogle år vil kunne købe biler, der stort set ikke kan køre galt, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

To stereokameraer øverst i forruden fungerer som et ekstra sæt øjne. De taler sammen med bilens radar og ultralyd, og hjælper med at køre bilen sikkert og effektivt.
Subaru's system virker godt
Vi har tidligere testet en af de mest sikre biler på vejene, Subaru Outback, med sikkerhedssystemet Eyesight.
Vi kørte frem mod en oppustelig bil med 80 km/t uden at røre rat eller pedaler. Da Subaru'en identificerede risikoen for en kollision, kom den med en tydelig alarm med lyd og blink, og da det ikke virkede, klodsede den bremserne.
Vi testede på kold og fugtig asfalt, og alligevel nåede bilen at standse før puden i fire ud af fem gange. Den eneste gang, den ikke nåede at standse, ramte vi puden med meget lav hastighed.
Et sæt ekstra øjne
Subaru's Eyesight fungerer som et sæt ekstra øjne, der hjælper med at køre bilen. Den bedste feature er en ny overhalingsassistent. Når du kører med den aktive fartpilot, der selv holder afstand til bilen foran, og blinker til venstre for at overhale, er Outback med på, at nu overhaler vi. Den sætter flere omdrejninger på boxerdieselmotoren og sætter automatisk farten op, inden du overskrider midterlinjen. Herefter kører den aggressivt op til den hastighed, du har indstillet piloten til.
Det fungerer effektivt og udramatisk i virkelig trafik, og betyder, at du undgår at ligne en idiot de første to sekunder af overhalingen som med konkurrenternes radarbaserede systemer.
Subaru har forlænget systemets rækkevidde med 40 pct. i den nye model, og det opleves som mere årvågent og tilgivende end konkurrenternes systemer, som i visse tilfælde opfører sig som forvirrede høns i travl trafik.
EyeSight omfatter også vognbaneassistent, advarsel mod biler i den blinde vinkel, automatisk nødbremse og en sæt-i-gang-assistent, der siger til, når bilen foran begynder at køre.
Systemet er standard i alle varianter, og det udløser et stort skulderklap herfra til importøren.
Redder liv og forhindrer ulykker
Studier fra det amerikanske institut for trafiksikkerhed IIHS anslår, at alene de mest simple udgaver af nødbremserne mindsker risikoen for bagendekollisioner med 40 procent.
En svensk undersøgelse viser, at antallet af personskader ved bagendekollisioner faldt med hele 64 procent, hvis bilen havde nødbremse.