Ny Skoda Fabia front
Den nye Fabia

Står skarpt - Luftmodstanden er reduceret til 0,28 Cw, hvilket er klasseledende.

© Skoda

Danske priser og første test: Skoda Fabia fås fra 160.000 kr.

Bil Magasinet er inviteret til Gdansk i Polen for at prøve kræfter med den fjerde generation af Skoda Fabia. Her er alt, du skal vide.

10. juli 2022 af Frederik Hauschildt, Mikkel Østrup-Jeppesen

1 | Ny Fabia er større, bredere og lavere

Skoda's måske bedste ven i Danmark, Skoda Fabia, er lanceret i en splinterny fjerde generation. Minibilen fra Tjekkiet er blevet 11 cm længere, knap 4 cm bredere og en smule lavere. Den har også taget 9,4 cm på imellem akslerne, og det er takket være et platformskift. Modsat VW's modstykke, så er den nye Fabia ikke bare et facelift: Det er en ny bil.

Fabia fortsætter Skoda's tradition som den rummelige fætter til VW: Bilen er, af hensyn til blandt andet plads og køredynamik, bygget på samme MQB-A0-platform som både Kamiq og Scala. 

Først og fremmest medfører det førnævnte vokseværk, der giver mere plads på bagsædet OG en forstørrelse i bagagerummet på 50 liter, så rummet nu kan sluge 380 liter. Det er samme størrelse som Citroën C4 og VW Golf, der begge er en klasse større end Fabia.

Den nye platform betyder også, at Fabia kører bedre. Det har Skoda taget til sig, og udviklet to forskellige undervogne, som du kan opgradere Fabia med: En sportsvariant strammer undervognen og sænker den med 15 mm, og en såkaldt 'Rough-Road'-pakke hæver frihøjden med 15 mm.

Ny Skoda Fabia test priser
Skoda Fabia

lanceres ikke med combi-bagende til at begynde med.

© Skoda

2 | Kommer udelukkende med benzinmotor

Skoda har besluttet, at Fabia ikke skal have nogen form for elektrificering. Det betyder altså hverken mild-hybrid eller plug-in muligheder i Fabia, der vurderes at være for lille til at gavne af det. Desuden er alle dieselmotorer også økset. Princippet gælder også VW's facelift af Polo.

Det betyder dog ikke, at der ikke er nye muligheder på motorfronten: En 1,5-liters TSI-motor med 150 hk får debut i Fabia. Det medfører en 0-100-tid på 7,9 sekunder og en topfart på 225 km/t. Derudover har Skoda har formået at hive flere kræfter og mere benzinøkonomi ud af de gamle motorer. 

Nogle motorer er steget med op til 5 hk, mens benzinøkonomien på motorvejen er forbedret takket være nye løsninger på den aerodynamiske front, heriblandt aktive kølerfinner, der gør bilen mere aerodynamisk.

Ny Skoda Fabia test priser
Bagagerummet på Skoda Fabia

rummer en del af Skoda's gakkede nye 'Simply Clever'-løsninger.

© Skoda

3 | Fabia stopper som stationcar

Da Skoda Fabia's udviklingsmuldyr for første gang figurerede på spionbilleder, lød rygterne skæbnesvangre for os pladsglade danskere. Bilen er tidligere lanceret i en såkaldt 'Combi'-variant, der med lang bagende var allermest praktisk for familier

Vurderingen fra toppen siger, at det ikke kan betale sig at udvikle så meget på Fabia, som en ny karosserivariant ville kræve - dels fordi bilen udelukkende kører på et brændstof, som Skoda ikke spår en fremtid for, og dels fordi den seneste udsmykning slet ikke har brug for et større bagagerum.

Ny Skoda Fabia test priser
© Skoda

4 | Den nye Fabia kan parkere selv

Interiøret på den nye Skoda Fabia er propfyldt med nyheder. Først og fremmest er Fabia den eneste minibil, der har panoramaglastag. En masse automatik tilfalder Skoda Fabia: Adaptiv fartpilot med linjevogter, Park Assist og skiltegenkendelse. Til sidst er der den centralt-monterede touchskærm på 9,2" og det digitale instrumentbræt på 10,25". 

Blandt øvrige nyheder er mulighed for stemningsbelysning, et 2-zonet klimaanlæg og Skoda's nyeste generation af multifunktionsrat. Interiøret kan, afhængigt af udstyrsniveau, udstyres med forskellige farver og overfladevalg.

'Simply Clever'-løsninger

Skoda's såkaldte 'Simply Clever'-arbejdsmantra har blandt andet bragt os den velkendte paraply i døren, der hidtil kun tilfaldt Skoda's større modeller. Nu lander paraplyen også i Fabia, og det sammen med et væld af andre smarte løsninger. Det kan du læse meget mere om i Bil Magasinet.

Ny Skoda Fabia test priser

Alt på den nye Skoda Fabia er nyt - Også lygterne.

© Skoda

5 | Skoda Fabia fra 160.000 kr.

Priserne starter ved 159.995 kr. inkl. et service- og reparationsabonnement i 3 år/45.000 km. Det rækker til en Fabia Active 1.0 MPI med kun 65 hk. 

Den har 5-stjernet sikkerhed hos EuroNCAP og automatisk nødbremse med udvidet beskyttelse af fodgængere og cyklister, vognbanealarm, træthedsregistrering og 6 airbags. Udstyr omfatter også LED-forlygter, Swing-infotainmentsystem med 6,5” touchskærm og Apple CarPlay, 2-eget multifunktionslæderrat, 2 USB-C-porte i midterkonsollen, aircondition, fartpilot med hastighedsbegrænser, elsidespejle med varme samt indfarvede sidespejle og dørhåndtag.

Næste udstyrstrin Ambition starter med en 1.0 TSI turbomotor med 95 hk til 189.995 kr. Her er der tre airbags mere (9 i alt), 15” Rotare-alufælge (16” Proxima Aero-alufælge på 1.5 TSI), Climatronic-klimaanlæg med 2 zoner, Bolero-infotainmentsystem med 8” touchskærm og 6 højttalere, parkeringssensor bag, armlæn med Jumbo Box og paraply i førerdøren.

Fabia Style har en 1.0 TSI 110 hk til 219.995 kr. Udstyr omfatter 16” Proximo Aero-alufælge, adaptiv fartpilot, digitalt cockpit, LED-ambientebelysning i kabinen, nøglefri adgang, mørktonede bagruder og lysassistent med regnsensor.

Ekstraudstyr til Ambition og Style omfatter kørestilvælger til 1.395 kr., varme i forruden til 2.495 kr. og trådløs mobilopladning til 3.495 kr. Her er også trådløs Apple CarPlay til 995 kr., USB-C i loftkonsollen til 695 kr. og Park Assist til 8.595 kr. (kun Style).

Ny Skoda Fabia test priser
© Skoda

Danske priser 2022 Skoda Fabia

FABIA Active 1.0 MPI 65 hk 5-trins manuel 159.995 kr.

FABIA Ambition 1.0 TSI 95 hk 5-trins manuel 196.995 kr.

FABIA Ambition 1.0 TSI 110 hk 6-trins manuel 206.995 kr.

FABIA Ambition 1.0 TSI 110 hk 7-trins DSG 226.995 kr.

FABIA Ambition 1.5 TSI 150 hk 7-trins DSG 252.995 kr.

FABIA Style 1.0 TSI 110 hk 6-trins manuel 224.995 kr.

FABIA Style 1.0 TSI 110 hk 7-trins DSG 244.995 kr.

FABIA Style 1.5 TSI 150 hk 7-trins DSG 270.995 kr.

(Alle priser er inkl. 3 års service- og reparationsabonnement)

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...