Seat-fabrikkerne er lukket midlertidigt for at reducere spredningen af coronavirus, men i én produktionslinje arbejder 150 medarbejdere fortsat. Det er på fabrikken i Martorell, hvor en produktionslinje, som normalt producerer SEAT Leon, nu producerer respiratorer.
“Vores motivation er, at vi med vores knowhow kan masseproducere udstyr, som kan redde liv,” siger Nicolás Mora fra produktionsområdet i Martorell, i en pressemeddelelse.
Produktionen omstillet på en uge
På kun en uge har han og kollegerne omstillet produktionslinjen fra at samle biler til at samle respiratorer, som består af mere end 80 elektroniske og mekaniske komponenter.
Nogle af komponenterne er dog ikke helt ukendte for produktionsmedarbejderne, for respiratoren ved navn OxyGEN, som Seat's ingeniører har været med til at udvikle, benytter sig blandt andet af dele fra en gearkasse og en tilpasset elmotor fra en vinduesvisker.
Det handler om at redde liv
Teamet af ingeniører og andre produktudviklere lavede 13 prototyper, før de kom frem til den respirator, som er sat i produktion. Den er nu i en længerevarende test som et led i godkendelsesprocessen, inden den bliver taget i brug på spanske hospitaler. I mellemtiden fortsætter produktionen.
“Alene det at vide, at vi har forsøgt at redde liv, gør vores indsats det hele værd,” understreger Francesc Sabaté fra forskning og udvikling hos Seat.
Skoda 3D-printer ansigtsmasker
I Tjekkiet må borgerne ikke bevæge sig uden for hjemmet uden en maske eller tildækket mund og næse. Derfor har det tekniske universitet i Tjekkiet på kun en uge udviklet en genanvendelig ansigtsmaske, som kan 3D-printes af Multi Jet Fusion 3D-printere. Dermed kan enhver virksomhed, der har den type 3D-printer, producere ansigtsmasken.
Kan anvendes igen og igen
Der findes kun et begrænset antal Multi Jet Fusion 3D-printere i Tjekkiet, og en af dem står hos Skoda. Normalt printer den dele til prototyper, men da Skoda hørte om muligheden for at hjælpe, blev produktionen straks lagt om fra dele til biler til dele til ansigtsmasker.
De bliver produceret ved, at 3D-printeren lægger lag på lag af polyamidpulver, som bliver hårdt, når det samtidig bliver udsat for infrarød varme. I løbet af en dag kan Skoda producere dele til 60 ansigtsmasker, hvilket umiddelbart ikke lyder af meget. Men ansigtsmaskerne kan desinficeres og bruges igen og igen, ligesom det udskiftlige luftfilter holder i en uge.

Støbeforme er næste skridt
De 3D-printede ansigtsmasker bliver samlet og sendt til de tjekkiske sundhedsmyndigheder, som fordeler dem til det sundhedspersonale, der har mest brug for dem.
Næste skridt er en produktion med støbeforme i større skala, men den tager flere uger at etablere. I mellemtiden fortsætter Skoda med at 3D-printe ansigtsmaskerne til læger og sygeplejersker i Tjekkiet.