Da Seat sprang ud på egne hjul

Spanien er en af verdens største bilproducenter, fordi mange kendte mærker producerer biler i Spanien. Nationens eget bilmærke er til gengæld af nyere dato. 

Sociedad Española de Automóviles de Turismo forkortet SEAT blev officielt etableret den 9. maj 1950, da den spanske stat bakkede op om en stribe private investorers initiativ til en egentlig bilproduktion. 

I første omgang blev det til en produktion på licens, som faktisk stod på helt frem til midten af 70'erne. Seats første helt egenudviklede model var klar i 1984, hvor den første Ibiza blev præsenteret. Den er tegnet af det italienske designhus Giugiaro og teknikken var udviklet i samarbejde med Porsches kunder-afdeling.

Ibiza er en tidstypisk bil, som især design-mæssigt lancerede en nyt trend. Den kantede form med den lange akselafstand placerede hjulene helt ude i bilens hjørner, og det gav en rummelig kabine, som også præsenterede flere nye tiltag i forhold indretning og betjening.

Giugiaro var også firmaet bag den første VW Golf. Angiveligt gav firmaet et bud på en afløser, som VW valgte fra til fordel for et design lavet inhouse. I stedet tilbød Giugiaro sit Golf II-forslag for Seat, som slog til.

I 1985 præsenterer Seat en sedan-udgave af Ibiza, som fik navnet Malaga og både den og Ibiza blev en stor succes for det selvstændige Seat, der producerede over 1,3 millioner biler over en ni-årig periode.

 

Seat blog

Annonce:

Velkommen til Bil Magasinets Seat Blog.

Sociedad Española de Automóviles de Turismo, forkortet S.E.A.T., som siden blot blev Seat, blev etableret da den spanske stat besluttede at støtte op om en stribe private virksomheders initiativ til en spansk bilproduktion. S.E.A.T. blev etableret den 9. maj 1950, efter at der var indgået en kontrakt om licensproduktion af biler.

Med Seat Blog går Bil Magasinet i detaljen med Seat i samarbejde med mærket selv. Med udgangspunkt i nutiden graver vi flere gange om måneden i fortiden. Seat Blog er sponseret af Seat, men produceret af Bil Magasinets redaktion. 
Se mere på www.seat.dk

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...