Test af Cupra Born
Søren Juul, februar 2023
Cupra lancerede sin første elbil i form af Cupra Born i 2021 på samme MEB-platform som den populære VW ID.3. Mekanisk er de to hatchbacks ens, men der er mere sydlandsk temperament over Cupra Born: Designerne har gejlet den med et skørtesæt, mere hidsige “sammenknebne” forlygter og farverige detaljer ude og inde. Med en lavere prislap var Born dengang et godt køb – så hvordan ser det ud i 2023?
Vi har inviteret en Cupra Born med på 200 km pendler-test i en uge mellem redaktionen og et sommerhus på Nordvestsjælland. Den testede Born er den dyreste på prislisten: e-Boost med 231 hk og det størst tilgængelig batteri på 82 kWh.
Den koster 349.990 kr. – hvilket stadig udstiller en prisforskel hos Volkswagen ID.3, som giver dig 204 hk og næstlaveste udstyrsniveau “Business” for 349.995 kr.
Oversigt over testen:

Vi udsatte Cupra Born for en ugelang pendlertest.
© Søren JuulCupra Born er stadig en genial pendlerbil
I den opslidende myldretidstrafik på Ring 3 København er en Born en beroligende rejsemakker. Testbilens adaptive fartpilot tager sig af igangsætning og afstand til forankørende ved køkørsel som en rutineret chauffør, mens du kan forsøge at slappe af i det velstøttende forsæde.
Head-up display med augmentet reality koster 10.650 kr. ekstra, men giver fuld valuta for pengene: Udover at vise fart- og navi-instrukser sætter displayet “markører” på forankørende biler og dem i nabovognbanen, så du er helt sikker på, at fartpiloten forholder sig til dem. Systemet giver associationer til et kampfly, der låser mål i sigtekornet og det er en blæret gadget.

Er Cupra Born sjov?
Der er ro i kabinen og de 231 hk og 310 Nm giver et friskt antrit når du kommer fra en almindelig familien Danmark-fossilbil. Har du trådt speederen ned i en Tesla, er den mest sportlige Born i bedste fald kvik, selvom den udvendige styling lægger op til en GTI-oplevelse. Det får man ikke.
På motorvejen cruiser Born mageligt afsted med en god retningsstabilitet, men man kan godt mærke, at det her ikke er en elbil af seneste aftapning eller en fra premium-klassen: Born e-Boost er lidt stivbenet i undervognen, som om fjedrene er presset i bund af et tungt batteri og den er heller ikke specielt sportslig at dynamisk at køre, når du møder sving.
231 hk og baghjulstræk ville have været opskriften på noget sjovt i gamle dage, men Born vejer næsten to ton og drivlinen er iført så stram en spændetrøje, at baghjulene aldrig skejer det mindste ud, når du træder speederen hårdt ned ad et sving. Men til prisen er Born stadig en af de mest velkørende og smidige elbiler derude.
Rækkevidden i Cupra Born
Brochuren lover op til 548 km rækkevidde, men det er altså ved 23 grader. Under testen ligger termometret lige over frysepunktet og her lokker vi omkring 400 km ud af Born på en fuld opladning på en rute med meget motorvejskørsel.
Folk lader typisk op til 80% (da de sidste 20% tager en evighed) og her kører vi omkring 300 km på en opladning. Bilens rækkeviddemåler er i øvrigt ret pålidelig og lægger en dæmper på rækkeviddeangsten.
Kabinen i Cupra Born er god med få svipsere
Forsæderne er fine og skålformede i testbilen. Bagsædet er også fint til et par velvoksne børn op til omkring 180 cm. Som i andre elbiler kunne lårstøtten være lidt bedre, men det er ikke diskvalificerende på en længere tur.
Bagagerummet er med 385 liter lidt større end det du finder i en Seat Leon. Nedfæld bagsæderne og du får 1.267 liter. Der er intet “frunk” i snuden af bilen, for der har Cupra installeret en varmepumpe.
Knapperne på rattet er trykfølsomme “felter” med haptisk feedback. De reagerer sløvt, ligesom det er svært at udvikle varme følelser for infotainmentsystemets betjening, der er renset for fysiske knapper.
Klima-anlæg styres på fnidrede undermenuer på den store trykskærm i midten - eller på “sliders” nedenunder, som er svære at se, når det mørkt. Det fungerer dårligt, men heldigvis kan mange af funktionerne stemmestyres – med lidt øvelse.
Apple CarPlay og Android Auto er fornemt integreret i infotainmentsystemet - det kobles trådløst op - og f.eks. Google Maps fungerer 1000 gange bedre end bilens eget navigationsanlæg.

Hvor lang tid tager Cupra Born e-Boost at lade op?
Det tager officielt 7:30 timer at lade op til 100% derhjemme med 11 kW i en AC hjemmelader. Det passer meget godt – testbilen forlanger fem timers restituering, da jeg plugger testbilen til redaktionens Clever-lader med omkring 30% strøm på batteriet.
Lynladerkapaciteten er på papiret god. Cupra Born e-Boost kan lappe el i sig med op til 170 kW i en DC-lader og fylde batteriet fra 10 til 80% på bare 30 minutter.
I praksis er ladeeffekten skuffende: Vi brugte 34 minutter på at gå fra 30 til 80% i en Shell 300 kW supercharger – og testbilen nægtede at lade med mere end 80 kW – udover rækkevidden, så påvirker koldt vejr også ladehastigheden.
Vi synes
Cupra Born e-Boost med det store batteri er stadig en af de bedste elbiler i sin klasse. Kabinen er rar at opholde sig, køreegenskaberne er fine til prisen og bilen kan uden problemer bruges som pendlerbil, også om vinteren, hvis du skal køre et par hundrede kilometre hver dag på motorvej.
Testbilen: CUPRA Born e-Boost 82 kWh
- Pris: CUPRA Born e-Boost 82 kWh koster 349.990 kr (Cupra Born fås fra 319.990 kr.)
- Batteri: 82 kWh (77 kWh netto)
- Rækkevidde: 548 km (test: ca. 400 km ved 1,5 graders temperatur)
- Opladning AC/DC: 11 kW/170 kW (max. DC-effekt i test: 80 kW)
- Ydeevne: 231hk, 310 Nm
- Præstationer: 0-100 km/t 7,0 sek., topfart 160 km/t
- Dimensioner L/B/H: 432/181/154 cm
- Vægt/anhængervægt: 1.946/0 kg.
Cupra Born priser
Cupra Born High
204 hk, 58 kWh/62 kWh, 424 km, 11 kW/120 kW, - 319.990 kr.
Cupra Born e-Boost
231 hk, 58 kWh/62 kWh, 419 km, 11 kW/120 kW - 339.990 kr.
231 hk, 77 kWh/82 kWh, 548 km, 11 kW/170 kW - 349.990 kr.

Første test af Cupra Born
Steen Bachmann (testen er fra 2021, hvor vi første gang stiftede bekendtskab med Cupra Born)
Cupra Born er søsterbil til VW ID.3 og har samme teknik, men giver et mere arrigt og festligt første indtryk. Vi møder den første gang til den indledende runde af Årets Bil i Danmark 2022 på offentlige veje og på banen ved FDM Jyllandsringen ved Silkeborg, hvor det er muligt at presse en gadebil udover dens grænser uden at risikere andet end en snurretur i et sving.
Designmæssigt er den langt mere udfordrende end ID.3, og i Cupra-stil er der detaljer i bronze på fronten, på fælgene og i kabinen.
0-50 km/t på 2,9 sek. i Cupra Born
Det er særligt fra stilstand, at accelerationen i den ellers forholdsvis beskedent motoriserede Born overrasker. Ifølge Cupra går den fra 0-50 km/t på 2,9 sekunder.
Modellen Born kan betragtes som en slags GTI. Navnet tager inspiration fra området, El Born i Barcelona. Men hvor der i konventionelle GTI'er ligger hårdtpumpede benzinmotorer i motorrummet, er Cupra Born skabt til en anden skæbne.

Cupra Born kører 0-100 km/t på 7,3 sek., hvilket er sløvt i forhold til en hvilken som helst Tesla. Som i en ægte GTI er det imidlertid ikke på papiret, man skal finde sjov og ballade, men i virkeligheden. Her leverer Born god underholdning.
© Søren JuulBaseret på MEB-platformen
Cupra Born deler platform med biler som Volkswagen ID.3 og Audi Q4 e-tron.
Kabinen kender vi fra ID.3, men det er lykkedes Cupra at tilføre farver og detaljer, der gør, at den føles unik.
Ekstraudstyret er billigt i forhold til en almindelig GTI, da der ikke er registreringsafgift på elbiler i denne prisklasse men kun moms.
Fra udstyrslisten på testbilen finder vi:
Tonede ruder bag 1.995 kr.
- Tech M pakke med oplyste dørhåndtag og trådløs mobiloplader 4995 kr.
- 12-vejs Granite Grey Dinamica bucket elsæder med massage 14.995 kr.
- Panoramaglastag 9.995 kr.
- Pilot L pakke med 360-graders kamera, vognbaneassistent og alarm for tværgående trafik bag 6.995 kr.
- AR Head-up display 9.995 kr.
- Alarm 3.995 kr.

Kabinen er teknisk identisk med den i VW ID.3, men det er lykkedes Cupra at skabe sit eget udtryk.
© Søren Juul
Bagtil er det tydeligt at se, at Cupra Born deler karrosseri med VW ID.3.
© Søren Juul