Rolls-Royce Spectre prototype
Rolls-Royce Spectre prototype© Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce vil være et elbilmærke: Her er deres første batteridrevne model

Fra 2030 vil den britiske bilproducent kun lave elbiler. Ejerne kører ikke særlig langt i deres biler, og el er perfekt til støjsvag komfort og kraftoverskud, lyder det

30. september 2021 af Steen Bachmann

Tester Spectre i sol og hård frost

Rolls-Royce Motor Cars offentliggjorde i dag nyheden om, at de udelukkende vil bygge elbiler fra 2030. 

Den første 100 pct. eldrevne model er døbt Rolls-Royce Spectre og vil komme på markedet sidst i 2023. 

Fabrikkens testteam og udviklere arbejder lige nu på at langtids- og stressteste prototyper, som skal tilbagelægge 2,5 millioner kilometer - en simulering af 400 års brug. Det sker i samtlige verdenshjørner for at garantere pålidelighed: Fra 50 grader i solen i Dubai til -40 graders frost i Sibirien.

Fra og med 2030 vil alle Rolls-Royce-produkter være fuldt elektriske. 

Inden Bil Magasinet-læsere får kaffen galt i halsen, er det værd at bemærke, at den batteridrevne Rolls-Royce faktisk er en profeti fra starten af 1900-tallet fra mærkets grundlægger, Charles Rolls.

Rolls-Royce Spectre prototype
Rolls-Royce Spectre prototype© Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce har før bygget elmotorer

Brugen af elektriske motorer er ikke et nyt koncept for Rolls-Royce. Sir Henry Royce var fascineret af alt elektrificeret, og hans første venture, ved navn F. H. Royce and Company, skabte dynamoer, elektriske kranmotorer og patenterede pærer i bajonett-stil. 

Første test: Rolls-Royce Cullinan er bilernes nye konge

Det var imidlertid Charles Rolls, der virkelig spåede en elektrificeret fremtid for biler. I april 1900 oplevede han en tidlig elektrisk motor ved navn Columbia, og erklærede dens elektriske drev for at være ideel. 

Rolls sagde: 'Elbilen er helt lydløs og ren. Der er ingen lugt eller vibrationer, og de bør blive meget nyttige, når der kan arrangeres faste ladestationer. Men i øjeblikket forudser jeg ikke, at de vil være meget brugbare - i hvert fald i mange år fremover."

El er perfekt til Rolls-Royce

Charles Rolls’ profeti har været genstand for konstant overvejelse hos fabrikken, der hidtil ikke været tilfredse med den tilgængelige teknologi. 

”Nu er det tid til at ændre udviklingen for fremtidens luksus. Vi går i gang med denne dristige, nye fremtid med en kæmpe fordel: Elektriske drivlinjer er unikt og perfekt egnet til Rolls-Royce. Det er lydløst, forfinet og skaber et drejningsmoment næsten øjeblikkeligt, samt genererer enorm kraft. Det er det, vi i Rolls-Royce kalder 'waftability'," skriver Rolls-Royce Motor Cars administrerende direktør, Torsten Müller-Ötvös i en pressemeddelelse.

Rolls-Royce Spectre prototype
Rolls-Royce Spectre prototype© Rolls-Royce Motor Cars

"I dag er den mest betydningsfulde dag i Rolls-Royce Motor Cars’ historie siden 4. maj 1904. På denne dato mødtes vores grundlæggere, Charles Rolls og Sir Henry Royce, og blev enige om, at de sammen skulle skabe ’den bedste bil i verden’. I dag, 117 år senere, er jeg stolt over at kunne meddele, at Rolls-Royce skal begynde testprogrammet på vejen for et ekstraordinært nyt produkt, der vil løfte den globale revolution af elektriske biler og skabe den første, og fineste, super-luksusprodukt af sin type," lyder det fra bossen.

Hvad skal den koste, og hvor langt kan den køre?

Der er ingen oplysninger om batteriets størrelse, effekt eller målet for rækkevidden, men da ejerne af mærkets biler ikke kører særlig langt og typisk har fire andre biler (og en yacht), og er rækkevidden mest af symbolsk betydning. 

Med hensyn til effekten er det helt sikkert, at den bliver højere end i mærkets nuværende biler med V12-biturbomotorer, der kører på benzin.

Prisen vil være af marginal betydning, for der vil være så stor efterspørgsel i starten, at fabrikken kan sætte den, som de vil. Et kvalificeret gæt er dobbelt op på prisen for en ny Rolls-Royce Wraith coupé, der i dag koster 2.130.000 kr. ekskl. moms og registreringsafgift eller cirka 6,5 mio. kr. på danske plader.

Med de nuværende afgifter for elbiler vil Spectre dermed komme til at koste cirka det samme som en Wraith på danske plader.

Læs også: Rolls-Royce har lavet verdens dyreste bil - her er hele Top-10.

Rolls-Royce Spectre prototype
Rolls-Royce Spectre prototype© Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce i Danmark

Mærket i Danmark af MyGarage i Vejle, der er connecting partner til Rolls-Royce Berlin.

"Vi utroligt stolte af at kunne formidle annonceringen af Rolls-Royce Spectre; den første fuldelektriske bil fra mærket," siger Brand Manager Alexander Wisler fra My Garage. 

"Spectre markerer en fundamental ændring i den årelange historie om Rolls-Royce. En ny æra er født, og de anerkendte 12 cylindre møder deres fremtid. Men hvor andre mærker må kæmpe med udfordringen om motorlyd og køreoplevelse, er Rolls-Royce hjulpet af deres vision om et altid lydsvagt og komfortabelt køretøj," siger han.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...