For bare fem år siden ville det være uhørt med en SUV fra Rolls-Royce, men da både Bentley, Aston Martin og Lamborghini er kommet med eller er på vej med nye modeller i firehjulstrækkernes overklasse, tog den britiske fabrik udfordringen op.
Nej, I må ikke køre i Cullinan
Beslutningen om at bygge en SUV blev annonceret i september 2015, og vi har fået lov til at se nærmere på det første eksemplar af den færdige bil i Danmark til et lukket arrangement på Royal Danish Yacht Club i Hellerup (vi fik ikke lov til at køre i bilen, selv om vi tryglede den danske agent).

Indretning af kabinen drøftes med køber. Her er der lyst Connolly-læder og to typer træindlæg i brune nuancer, der skal komplimentere hinanden. Alt sikkerheds- og komfortudstyr er standard.
© A. HansenDet første indtryk er, at bilen ikke ser så stor ud, som den er. Med en længde på 5,3 meter er den 20 cm længere end Bentley Bentayga, og for lige at sætte tingene på plads er den også 10 cm højere. Begge er to meter brede.
Den klassiske kølergrill i rustfrit poleret stål er bevaret, men udført med lavere vindmodstand og aktiv aerodynamik, der tillader at åbne og lukke lufttilførslen efter behov.
Kølerfiguren The Spirit of Ecstasy trækker sig hurtigt og lydløst ned i køleren med et tryk på en knap eller ved den mindste berøring. Det skal forhindre tyveri.

Her er tre sæder som standard, men der fås også en konfiguration med to separate stole og en midterkonsol med entertainment eller kontor. Døren lukkes med et tryk på en knap.
© A. HansenLydløs servolukning i Cullinan
Rolls-Royce-ejere vil med det samme føle sig hjemme, når man åbner den store og tunge fordør og stiger op i majestæten.
Servolukningen trækker den lydløst i med et tryk på en knap, og døren er udformet, så man kan stige ud efter passage af et mudderhul uden at få beskidte bukser.
Skulle du være jordbesidder, er der mulighed for at drøfte individuelle løsninger med fabrikkens indretningskonsulent og designere under udarbejdelse af ordren.
Et ventileret rum til gummistøvler, et hundebur, et våbenskab eller særlige gummimåtter i stedet for tykke lammeuldstæpper? Det er kun et spørgsmål om smag, for alt kan lade sig gøre så længe det er lovligt.

Udover den todelte bagklap er her en elbetjent slidske, så man ikke skal bakse med at lægge bagage ind i bilen. Elektrisk anhængertræk kan bestilles som ekstraudstyr fra 2019.
© A. HansenUdstyr som natteassistent, der hjælper med at få øje på zebraer med ultrarødt lys, adaptive LED-forlygter og navigation on- og offroad i realtime er standard, og bilen har al BMW Groups seneste sikkerheds- og komfortudstyr.
Her er fem USB-udgange og trådløs opladning af smartphone, så ejeren skal ikke bøvle med ekstraudstyr – her er som udgangspunkt alt.
Ambitionen har været at skabe en bil i den øverste luksusklasse, som også kan bruges til hverdag. Her er ISOFIX-beslag til to barnestole på bagsæderne, men man kan også få en luksuspakke med to separate stole.
Med almindeligt bagsæde kan de tre sæder foldes elektrisk via en knap i bagagerummet. Nakkestøtterne retter sig ud for ikke at lave strækmærker i det fine læder, når sædet klappes ned.
Simpel betjening offroad
Bagagerummet rummer op til 600 liter og har en slidske, der kan køres elektrisk ud, så indehaveren ikke skal anstrenge sig med sin bagage.
Terrænkøreprogrammet aktiveres med et tryk på knappen "Everywhere" (overalt). Herefter finder Cullinan selv ud af, om den befinder sig på en gletsjer i Island eller på klipper i Namibia. Vadedybden er 54 cm, hvilket overgår både Bentley og Lamborghinis SUV'er.
En halv mio. kr. i udbetaling
De første danske ordrer er i hus hos mærkets autoriserede servicepartner, MyGarage i Vejle, der formidler nye og brugte biler fra Rolls-Royce.
Som udgangspunkt koster Cullinan 265.000 euro (1,975 mio. kr.) fra fabrikken i Goodwood eksklusive moms, registreringsafgift og udstyr.
MyGarage kan tilbyde 12 måneders flexleasing med en udbetaling på 625.000 kr. og en månedlig ydelse på 65.000 kr., hvorefter restværdien vil være 1,485 mio. kr. – alle tal inklusive moms.

Rolls-Royce Cullinan
Opbygning
Fire- eller femsædes SUV, firehjulstræk, luftaffjedring, ottetrins automatgear
Motor
V12, 6592 cm3, 48V, biturbo
571 hk ved 5250 o/min
820 Nm ved 1600 o/min
Data
0-100 km/t 5,2 sek.
Forbrug 7,4 km/l
L/B/H 534/200/184 cm
Vægt/påhæng 2753/2700 kg
Pris
1.975.000 kr. u/afgifter (fra ca. 7,0 mio. kr. på danske plader)