Spirit of Ecstacy fylder rundt Rolls Royce

Spirit of Ecstasy, der er monteret på en Rolls-Royce køler

© Bil Magasinet

Bilverdenens mest kendte figur fylder rundt!

Emily, Flying Lady eller Spirit of Ecstasy: Kendt barn har mange navne, og i den her måned har Rolls-Royce's umiskendelige maskot også 110 års fødselsdag

15. februar 2021 af Frederik Hauschildt

Længe leve Spirit of Ecstasy!

Rolls-Royce er, med rødder helt tilbage til 1884, én af de ældste spillere på bilmarkedet. Dengang kunne bilmærker gøre forskel på hinanden igennem en kunst, der næsten er gået tabt i dag: Kølerfigurer. Læs om de ni mest ikoniske kølerfigurer, eller quiz dig selv i din viden om kølerfigurer her!

Rolls-Royce står da også for en af de bedst bevarede designdetaljer på nogen bil nogensinde: Den kvinde, der står med tøjet blafrende for enden af køleren på næsten alle Rolls-Royce, der er produceret efter den 6. februar 1911.

Selvom selve statuetten er forblevet stort set uændret siden den for første gang prydede køleren på en Rolls-Royce, har bilen omkring hende ændret sig meget. Dengang for 110 år siden, hvor jernkvinden så verden for første gang, lavede Rolls-Royce's sekscylindrede allerhøjst 50 hk, og læ for regnen var ekstraudstyr.

Vidste du?

Spirit of Ecstasy kan ikke stjæles

Efter en periode med sikkerhedsbekymringer, blev figuren sat på en fjeder, der tillod at metalkvinden kunne give efter, for ikke at skade mennesker i et eventuelt uheld. Mekanismen udviklede sig i 2003 til mekanisk at kunne trække sig ned i kølerhjelmen. Spirit of Ecstasy gemmer sig i bilen, hvis bilen bliver ramt, låst eller hvis en glubsk forbigående beslutter at lange ud efter symbolet.

The Whisper

Men hvor stammer Spirit of Ecstasy egentlig fra? Tilbage ved mærkets spæde start havde en baron ved navn John Montagu besluttet sig for at gøre sin Rolls-Royce til noget helt specielt. Han hyrede en skulptør, Charles Robinson Sykes, der straks gik til værks. Modellen, der skulle pryde kølerhjelmen, var ingen mindre end Montagus sidespring og sekretær, Eleanor Thornton. På den originale skulptur holdt Thornton én finger foran læberne i et tys. Skulpturen blev derfor kaldt 'The Whisper', eller 'En Hvisken'.

Kort tid efter dette udviklede hændelsen sig til en tendens: Mange kunder ombyggede selv kølerfiguren, og det var Rolls-Royce ikke glade for. De besluttede sig for at lave deres egen kølerfigur, der var så pæn, at ingen ville tage den af. Således blev skulptøren Sykes hyret til at udforme Spirit of Ecstasy på alle Rolls-Royce op til 1939.

Spirit of Ecstacy fylder rundt rolls royce

'The Whisper', der var forbilledet for The Spirit of Ecstasy

© MutualArt

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...