Nu kommer der skub i Renault
Over det seneste års tid har mange mærker markeret, at de er klar til en elektrisk omstilling på fuldtid. VW AG klarlagde sidste år en løs plan for at elektrificere flere modeller, og andre tyske mærker som BMW og Mercedes rykker også på eldrift. Derfor kan det ikke komme bag på nogen, at Renault nu også går all-in på el.
De første skridt i den nye plan er allerede undervejs: I 2022 bliver Renault MeganE en eldrevet hatchback i C-segmentet, der skal kæmpe mod eksempelvis VW ID.3 og Citroën ë-C4. Men det er ikke derfor, du er her. Du er her, fordi Renault har lovet, at de også vil udfylde B-segmentet med en elbil. Den hedder Renault 5.

Renault 5 bliver 33% billigere
Siden Renault i starten af året præsenterede den genfødte Renault 5'er, har vi ventet spændt på, hvordan den ville udfolde sig i levende live. Selv om vi endnu ikke har billeder af den produktionsklare bil, har Renault allerede gjort en del informationer om bilen klar. Den skal for eksempel bygges på en ny platform kaldet CMF-BEV, der efter sigende vil spare 33% af omkostningerne set i forhold til den Renault Zoe, som Renault 5 deler marked med.
Den billigste Renault Zoë koster i Danmark 220.000 kr. Hvis besparelsen kommer forbrugeren til gode, kommer den billigste Renault 5 altså til at starte ved omkring 150.000 kr.
Besparelserne stammer dels fra en optimering i den måde, drivlinen sammensættes på, og dels fra det materialevalg, Renault har begået. Først og fremmest producerer Renault motorerne hjemmefra, fremfor at få dem leveret af et eksternt firma. Det betyder, at de har mulighed for at ændre materialer og prioritere brugen af billigere, mere holdbare magneter.
Har du husket at aktivere dit prøveabonnement på Bil Magasinet? Ellers kan du gøre det lige her!

Det hele startede tilbage i 70'erne
De fleste bilentusiaster kender sikkert den ikoniske lille hatchback, Renault 5, der blev lanceret i 1972. Mest kendte er nok de to centermotoriserede vanvidsbiler, Renault 5 Turbo og Renault 5 Turbo 2.
Nu har franskmændene bekræftet, at der kommer en ny Renault 5, men forbrændingsmotoren er skiftet ud med en elmotor. Designet er nyt, men har hentet spandevis af inspiration fra de gamle modeller.
Mød tæskeholdet fra 1980'erme: Renault 5 Turbo 2 vs. Peugeot TI16
Den nye 5’er bliver en del af en større fransk revolution. I løbet af de næste fem år planlægger Renault at lancere 14 nye modeller, hvoraf syv bliver 100 pct. elektriske biler. Indtil videre har Renault kun vist denne Renault 5, og det tegner godt.
Renault 4 også på vej
CMF-BEV bliver ikke udelukkende udviklet til Renault 5. Platformen, der dækker over minibilerne, skal også bruges til en bil, som Renault betegner som 'Renault 4ever'. Bilen bliver, som navnet også antyder, en bil med rødder i Renault's historie. Det tolkes altså som om, at Renault udvikler en Renault 4, der skal komplimentere den viste Renault 5.
Alpine, som Renault for nyligt trak i tættere snor, har også en del elbiler undervejs. Den såkaldte 'Dream Garage', der omfatter i alt tre elbiler med forskellige formål, skal også være en del af det, der skyller på land med Renault's elektriske bølge.

Forlænget rækkevidde
Ser man bort fra prisbesparelser, så bringer de nye platforme også en ny standard for rækkevidde. CMF-EV hedder platformen, som skal bruges i fremtidige mellemklasse-biler. Den får en rækkevidde op til 580 km, takket være en optimering af interne modstande og en bedre køling.
CMF-BEV-platformen, som skal bruges til de mindre biler såsom Renault 5 og Renault 4ever, får ikke helt så stærkt et boost. Renault Zoe har på nuværende tidspunkt op til 393 km WLTP-km på speclisten, og Renault lover, at den nye platform vil kunne køre op til 400 km på en opladning. Til gengæld, så vil alle platforme få gavn af et opladesystem på 800v, der i Audi E-tron GT tillader en ladehastighed på op til 270 kW.
Du kan læse mere om Renault 5 nedenfor, fra dengang vi først så konceptet.

Ladeporten erstatter det, der på den originale Renault 5 var et luftindtag.
© Renault
Idémanden bag Fiat 500
En af hovedmændene bag det storstilede projekt er Renault’s nye direktør, Luca de Meo. Hvis du ikke kender ham, er du lovligt undskyldt, men han har faktisk spillet en stor rolle i at genintroducere retrodesigns.
Han har tidligere været hos Fiat, og var en af de ansvarlige for, at italienerne lavede en nyfortolkning af den gamle Fiat 500 – en bil der reddede Fiat.
Der er søgt en hel del inspiration fra forgængeren. Designteamet har “genbrugt” designdetaljer som stoftag, brede skærme og kompakt ydre.
Som prikken over i’et har man valgt at lakere bilen i den klassiske gule RS-farve, der godt kunne være et hint om, at den lille elbil formentlig har rimelig godt skub i sig.
