Porsche Type 64 1939


Vild Porsche-auktion til multimange millioner kørte helt af sporet

Hvad der skulle have været verdens dyreste Porsche solgt på auktion endte med fiasko, da prestige-auktion kørte helt af sporet. Få hele historien, når chefredaktøren giver dig overblikket

19. august 2019 af Mikkel Thomsager
Porsche Type 64 1939

Verdens dyreste Porsche

Salget af verdens dyreste Porsche hos auktionshuset RM Sotheby's endte i en kæmpe fiasko, da der gik kuk i budgivningen.

Bilen, det gik ud over, er, hvad man betegner som verdens første Porsche, en Type 64 fra 1939, som faktisk blev produceret endnu inden Porsche-navnet eksisterede som selvstændigt bilmærke. Af samme grund fik bilen også først sit Porsche-logo på snuden i 1947 – otte år efter, den blev bygget.

Under nazismens fremgang var Ferdinand Porsche i gang med at udvikle "KdF-vognen" (KdF står for "Kraft durch Freude", hvilket oversat betyder "Styrke gennem Glæde"). Det blev siden blev til VW Boblen. 

Kort efter fik han til opgave at producere en sportsversion på samme teknik, som skulle deltage i et specifikt racerløb.

Det blev til Type 64, der var klar i 1939, men krigen brød ud og racerløbet blev aflyst. 

Ferdinand Porsche fik overtalt de højere magter i naziregimet til at lade ham producere i alt tre mere eller mindre identiske Type 64 sportsvogne. Det var den første af dem, som auktionshuset RM Sotheby ville bortauktionere under husets prestigefyldte auktion i  Monterey den forgangne weekend. På forhånd forventede man en rekordpris for bilen, som må betegnes som Den hellige Gral indenfor Porsche's verden.

Se en RM Sotheby's salgsvideo med Type 64 herunder.

Ryger op i 70 millioner dollars

Men under selve auktionen gik det galt, da der er opstod forvirring, fordi auktionarius sagde ét tal, mens der stod et andet på skærmen bag ham. Ærligt talt lyder det som om, at auktionarius siger forkert. Tjek selv i den private video herunder.

Forvirringen gælder forskellen mellem tallene 13, udtalt "thirteen", og 30, udtalt "thirty" på engelsk. Bilen var på forhånd vurderet til en pris omkring 20 millioner dollars, hvilket svarer til ca. 135 millioner kr. Havde den opnået det, ville det have gjort Type 64 til den dyreste Porsche, der nogensinde er solgt på auktion.

Under hensyntagen til bilens værdi vælger auktionarius at starte buddene ved 13 millioner dollars. Men det lyder som om, han siger 30 millioner dollars, hvilket er det tal, der vises på skærmen bag ham.

Bydere og tilskuere bliver forvirrede, men auktionarius fortsætter med at sige 40, 50, 60 og endelig 70 millioner dollars – mens han reelt mener 14, 15, 16 og til sidst 17 millioner dollars, hvor buddene ender. Først da retter han sig selv.

Om forvirringen var afgørende for, at buddene endte der, er uvist. Uanset var buddet på 17 millioner dollars - ca. 115 millioner kr. - ikke nok til at bilen blev solgt. Mindsteprisen var sat højere.  

Bilen står derfor stadig til salg hos RM Sotheby's. 

Porsche Type 64 1939

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...