Steve McQueens legendarisk Hollywood-racer kommer under hammeren

Bilen, som fik Porsche øverst på sejrsskamlen i et langdistanceløb, og samtidig var lidt af en filmstjerne, er nu til salg – prisen er svimlende høj.

8. juli 2017 af Jesper Kruse & Mathias Brandt

Amerikanske Gooding & Company holder d. 18 og 19 august bilauktion under Pebble Beach Concours d'Elegance i Californien, hvor en af de legendariske Porsche 917-modeller kommer under hammeren.

Porsche havde siden 50’erne konkurreret i langdistanceløb, men deres biler var ikke hurtige nok til at køre med om sejren til stor irritation for ledelsen. I 1969 blev der vedtaget nye regler for langdistanceløb, som Porsche udnyttede til at udvikle en af de mest betydningsfulde, smukke og avancerede prototypebiler i historien – Porsche 917. En 12-cylindret racerbil med en himmelsk lyd. 

I 1970 blev den yderligere udviklet og blev døbt 917K ('K' står for kurz eller kort hale). Med ét havde Porsche skabt en bil, som kunne være med blandt de allerhurtigste.  

Bilen, der kommer på auktion, er chassis nummer 917-024, som Porsche brugte til at udføre alt testarbejde på, så den var klar til Le Mans. Der klarede den sig særdeles godt, for med racerkøreren Brian Redman bag rattet satte den hurtigste omgangstid under testdagene op til Le Mans og beviste dermed, at den kunne være med i kampen om podiepladser. Efter et omfattende testarbejde på blandt andet Le Mans og Nürburgring blev 917-024 sendt på pension, og Porsche solgte den til deres egen fabrikskører Jo Siffert.

Herefter fik den drysset lidt Hollywood-støv ud over sig. Jo Siffert lejede den nemlig ud til Steve McQueens produktionsselskab, Solar Productions, hvor den havde flere roller. Foruden at være med foran kameraet, blev den også brugt som fotovogn, når der skulle filmes hæsblæsende optagelser rundt på Le Mans-banen. 

Efter sin Hollywood-karriere forblev Porsche 917-024 i Siffert's private samling, indtil han døde i midten af 1970’erne. Siden blev den solgt til en privat samler i Paris og gemt væk. Her har den været skjult og nærmest glemt i 25 år, indtil et af de mest opsigtsvækkende ladefuld blev gjort tilbage i 2001, hvor den blev fundet dækket i støv blandt en større samling biler.

Efter en omfattende restaurering, som netop er blevet afsluttet, har den fundet vej til Gooding & Company eksklusive auktion under Pebble Beach Concours d’Elegance i næste måned. Den unikke racerbil er vurderet til et sted mellem 75-100 milioner kroner.  

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...