Porsche 911 guide priser
Porsche 911:

Den generation af Porsche 911, der er på gaden lige nu, kaldes 992.

Porsche 911: Alt du skal vide om Porsche's legendariske flagskib

Den har et notorisk ry fra gadebilledet til racerverden, den er overalt at finde i populærkulturen, og så er den bilhistoriens mest tidløse og let-genkendelige silhuet. Her koger vi mere end 60 års historie ned til alt, du skal vide om Porsche’s hjertebarn: 911.

12. oktober 2022 af Emil Winter

Porsche 911 i dag

Med tiden er Porsche 911 som bekendt blevet en af de mest populære og velansete biler i historien. Og til trods for dens noget pebrede pris, blev den blandt andet nummer 5 ved “Car of the Century”-konkurrencen, afholdt af ‘Global Automotive Elections Foundation’ ved udgangen af 1999. 911’eren blev kun overgået af VW Beetle, Citroën DS, BMC’s MINI og Ford T (der løb afsted med titlen som århundredets bil).

Hvad koster en ny Porsche 911?

Den tyske sportsvogn er kendt for mange ting, men lave priser er ikke nødvendigvis en af dem. I hvert fald når det drejer sig om prisen på en spritny Porsche 911. 

På grund af de mange varianter af 911-serien er prishorisonten også bred. Her giver vi et overblik over, hvad man skal slippe for en spritny Porsche 911 i Danmark.

Hvor meget koster den billigste Porsche 911?

  • 2.134.900 kr.

Den billigste 911'er du kan købe - fra ny - i Danmark er standardudgaven Porsche 911 Carrera. Priserne på Carrera'en starter ved 2.134.900 kr. og er selvsagt stigende i takt med, at man tilføjer ekstraudstyr, firehjulstræk, og hvad hjertet ellers begærer. 

Hvad koster den billigste Porsche 911 Targa?

  • 2.574.900 kr.

Porsche 911 Targa er med tiden blevet et ikonisk design, som holdes kært af Porsche-fans over hele verden. Hvis man vil blive en del af 'Targa-klubben' i Danmark, skal man som minimum hoste op med 2.574.900 kr. - såfremt den skal være fabriksny. 

Hvad koster en Porsche 911 GT3 RS?

  • 4.509.000 kr.

Den heftige track-Porsche kommer også med en heftig pris, og du skal grave dybt i lommerne, hvis du drømmer om netop en Porsche 911 GT3 RS. Priserne starter nemlig ved 4.509.000 kr.

Hvad koster en Porsche 911 Turbo?

  • 3.834.900 kr.

En Porsche 911 Turbo (uden ekstraudstyr eller modifikationer) yder 580 hk, hvilket skaber en acceleration på 2,8 sekunder! Bilen er unægteligt svær at følge med på vejene, men det er heller ikke sikkert, at tegnebogen kan følge med. En Porsche 911 Turbo kan erhverves til priser fra 3.834.900 kr. 

Læs også: Test af Taycan Sport Turismo.

Hvad koster Porsche 911?

Porsche 911 Carrera - 2.134.900 kr.

Porsche 911 Targa - 2.574.900 kr.

Porsche 911 Turbo - 3.834.900 kr.

Porsche 911 GT3 RS - 4.509.000 kr.

Porsche 911 Sport Classic - 5.469.900 kr.

Hvad koster den dyreste Porsche 911?

  • 5.469.900 kr. inkl. moms og afgift.

Den dyreste fra-pris i det danske Porsche-program er ikke den kraftigste 911'er, men hvad er det så? Jo, det er intet ringere end en Porsche 911 Sport Classic, der en hyldest til 911-seriens første årti: 1960'erne. 

Den er godt nok ikke den hurtigste eller den kraftigste, men der er kæret om detaljerne, og den ser glimrende ud!

Læs også: Alt om Porsche's elektriske Taycan.

Hvad koster det at lease en Porsche 911?

Leasingpriser kan være noget vanskeligere at gøre sig klog på. Der findes utallige leasingtilbud med forskellige førstegangsydelser, månedlige gebyrer og andre detaljer, og efter en lettere granskning af leasingdybet kommer man ikke et konkret svar nærmere på spørgsmålet 'hvad koster en Porsche 911 om måneden?".

Men hvis man vil lease en Porsche fra 2015 eller nyere, vil det månedlige beløb rangerer fra alt mellem ca. 6.000 kr. til helt op mod 50.000 kr. alt afhængig af hvilken variant, det drejer sig om, og hvilke andre detaljer, der gør sig gældende for leasingaftalen. 

Porsche 911 guide priser
Porsche 911:

Her i Carrera S-varianten. Hvis det er volapyk for dig, så læs med lige herunder!

© Søren Juul

Porsche 911 modelbetegnelser

En følgeeffekt af 911’erens popularitet er, at den bliver produceret i et væld af forskellige varianter, der alle har forskellige egenskaber, der adskiller dem fra de øvrige 911-varianter. Derfor vil vi gennemgå alle de aktuelle varianter af Porsche 911, der findes på det danske marked i dag.

Porsche's modelbetegnelser

Der findes adskillige 911-varianter, men inden vi gennemgår dem, gennemgår vi her nogle af de Porsche-betegnelser, de benytter til at beskrive deres biler

S:

Når der proppes et ‘S’ - der står for "sport" - bagpå modelnavnet af en Porsche, indikerer det, at bilen er mere kraftfuldt end standard-udgaven af den pågældende model.

Engang gjorde Porsche bilen kraftigere gennem en stigning i slagvolumen, men i dag gøres det ved at forstærke turboladerens tryk.

4:

“4” fortæller, at bilen er udstyret med et firehjulstræk. Dette kan kombineres med andre modifikationer. Eksempelvis fås visse modeller i en ‘4S’-udgave, der betyder, at bilen har firehjulstræk og er mere kraftfuld end den almindelige version.

GTS:

GTS-varianter (Gran Turismo Sport) er en videreudvikling af S-modellerne. GTS-varianterne er ENDNU kraftigere end S-modellerne, og så har de ofte fået flere modifikationer af visuel såvel som teknisk karakter. 

Turbo:

Engang betød ‘turbo’ blot, at bilen var udstyret med en eller flere turboladere - men i dag er samtlige 911-modeller udstyret med dette. I stedet betyder ‘turbo’, at bilen er modificeret til at være bredere, have firehjulstræk og, at den er BETYDELIGT hurtigere end de øvrige varianter. 

Cabriolet:

Modsat ‘turbo’-varianten er ‘cabriolet’ mere retvisende. Det betyder nemlig blot, at bilen er udstyret med aftageligt eller sammenfoldeligt tag.

Porsche 911 Turbo S
Porsche 911:

På bilens hæk vil man kunne aflæse, hvilken 911-variant vi har at gøre med.

Porsche 911 Carrera

Navnet ‘Carrera’ er blevet brugt i størstedelen af 911’erens levetid og er efterhånden blevet synonymt med “standardudgaven” af en Porsche 911.

Navnet er en reference til det berømte racerløb “Carrera panamericana”, som Porsche 911’eren i en årrække kørte med i (og ofte vandt).

Porsche 911 Carrera fås både som S-, 4-, 4S-, GTS- og 4 GTS-variant, som alle kan fås som cabriolet.

Porsche 911 Targa

Targa-varianten leder tankerne mod en cabriolet. Dog er det ikke hele taget, der kan afmonteres, men blot det øverste panel i taget. Samtlige ‘targa’-varianter er firehjulstrukkede, og den fås også i en ‘4S’- og en ‘4GTS’-variant.

Læs også: Her er verdens hurtigste biler!

Porsche 911 targa 4GTS
Porsche 911:

Targa-varianten er efterhånden ikonisk. I stedet for, at hele taget fjernes, er det kun det midterste panel. 

Porsche 911 Turbo

Engang betød ‘turbo’ blot, at bilen var udstyret med en eller flere turboladere - men i dag er samtlige 911-modeller udstyret med dette. I stedet betyder ‘turbo’, at bilen er modificeret til at være bredere, have firehjulstræk, og at den er BETYDELIGT hurtigere end de øvrige varianter.

Porsche 911 Turbo fås som ‘Cabriolet’, ‘Turbo S’ eller ‘Turbo S Cabriolet’

Porsche 911 GT3

Porsche 911 GT3 har ikke meget tilfælles med standard-varianten, ‘Carrera’. Hvor 911 Carrera egner sig til privat hverdagsbrug, er GT3 nemlig langt mere ‘track’-egnet. Dette betyder, at bilen har et lavere tyngdepunkt, en langt stivere affjedring og bremseskiver, der siger spar to!

I en ny GT3 (med modelkoden 991.2) har Porsche proppet en formildet udgave af Porsche’s 4-liters motorsports-motor i, der minder meget om dem man ser i Porsche’s ‘911 Cup’-biler, der udelukkende bruges til racerløb.

Porsche 911 GT3 RS

Hvis det skal være helt rigtigt, har den det dejligt korte navn ‘Porsche 911 GT3 RS PDK’ - hvis man anskaffer den med automatgear. Når Porsche skriver RS (RennSport) efter modelnavnet, indikerer det, at vi har at gøre med en seriøs track-bil.

Hvis man tror, at GT3 er det ypperste indenfor track-biler fra Porsche, så får man et chock af ‘GT3 RS’.

Den er nemlig kraftigere, lettere og dermed også hurtigere. I ‘GT3 RS’ har Porsche blandt andet suppleret med polycarbonat-vinduer, der vejer en brøkdel af glas, og bremser fremstillet i kulstof-keramik, som man kender det fra blandt andet F1-biler.

Porsche 911 GT3 RS
Porsche 911:

GT3 RS er en uhyre vanvittig track-bil!

Og så er der de utallige andre 911'ere...

Foruden de omtalte varianter, som alle kan købes på det danske marked, er Porsche 911 ofte benyttet i tuningmiljøet, og der findes et utal af modifikations- og tuningfirmaer, der producerer et væld af specialudgaver af 911’eren.

Porsche selv er også kendt for at producere adskillige jubilæums- og hyldesudgaver (her er det dog ofte kun det visuelle, der pilles ved).

Blandt andet udbyder Porsche i dag en 'Porsche 911 Sport Classic', der er en hyldest til 911'erens første årti: 1960'erne. Sport Classic er Porsche's forsøg på at kombinere moderne teknologi med fortidens æstetiske præg. 

Porsche 911 Sport Classic
Porsche 911:

Sport Classic er blot én af de utallige jubilæums- og hyldestvarianter, som Porsche selv har produceret. 

911’erens skaber var “talentøs designer”

Bilen, der med tiden er blevet indbegrebet af alt hvad, der er Porsche, udsprang af tegningerne fra Porsche-grundlæggerens barnebarn, Ferdinand Alexander Porsche - ofte kaldet Butzi. Men selvom Butzi kan kalde sig idémanden bag en af tidens mest notoriske og velkendte biler, var vejen dertil ikke ubesværet.

Mens Butzi’s far og bedstefar begge var uddannede ingeniører, var det ikke noget, der tiltalte ham. Interessen lå i udtryk og det visuelle.

Men passionen for design gik ikke hånd i hånd med talent - faktisk blev Ferdinand Alexander Porsche smidt ud af sin designuddannelse, da skolens bestyrelse ikke vurderede hans talent tilstrækkeligt. 

Praktikforløb sikrede 911’erens skabelse:

Skæbnen (og en snert af nepotisme) ville, at Butzi kunne komme i praktik hos Porsche’s daværende chefdesigner, Erwin Komenda, til trods for det uheldige udfald på designskolen.

Det skulle vise sig at være et frugtbart forløb, for i 1959 formåede Butzi at kreere dét, der senere blev plantegningen til Porsche’s mest kendte karosseri: Porsche 911.

Praktikforløbet er let at afkode i 911’erens indledende udsnit, der henter inspiration fra både VW’s Beetle og Porsche 356 (der begge var tegnet af netop Erwin Komenda). Det er blandt andet her, Porsche 911 henter sin buede, 'fastback'-silhuet.

Porsche 911 guide priser
Porsche 911:

Ferdinand Alexander Porsche overkom flere nederlag og modbeviste sine skeptikere med en af tidens største designmæssige succeser. 

Fransk flueknepperi banede vej for Porsche 911

Efter nogle år med raffinering og udvikling af Porsche’s nyeste skud på stammen begyndte bilen vi i dag kender som Porsche 911 at tage form. Oprindeligt lancerede tyskerne bilen under modelnavnet ‘901’, og de nåede faktisk at producere 82 eksemplarer under dette navn - én af disse er at finde på Porsche's museum i Stuttgart.

Men da bilen skulle udbredes internationalt, kom franskmændene fra Peugeot og bankede på. Ifølge Peugeot havde de nemlig patent på samtlige bilnavne bestående af tre cifre med et 0  som det andet ciffer - som vi blandt andet kender det fra Peugeot 208.

Bestyrelsen fra Porsche tog den franske klagesang til eftertanke, og selvom det kan virke som unødigt flueknepperi, valgte tyskerne at ændre bilens navn helt i stedet for blot at lancere bilen under et dæknavn på det franske marked. Dermed var Porsche 911 en realitet. 

Læs også: Vi nørder Pagani - kongen af hyperbiler!

Porsche 911 guide priser
Porsche 911:

Navnet var det eneste, der blev ændret ved overgangen fra 901 til 911. Frø-øjnene fastholdt tyskerne stædigt. 

Overkom - og overgik - snæver skæbne

Da 911’eren så dagens lys, var den ikke nødvendigvis skæbnebestemt til at blive den success, den har vist sig at være. Den første generation af Porsche 911 var nemlig udstyret med stort set den samme luftkølede, bagmonterede motor, der var blevet brugt i Porsche 356 i en årrække. 

Godt nok fik 911’erens motor seks cylindre i et forsøg på at distancere sig fra 356’erens fire cylindre, men 911’eren blev blot set som en marginalt større version af 356’eren.

Sammenlagt med de obskure frø-øjne, havde 911'eren i dens spæde år udsigt til at blive endnu en kortlevet overgangsmodel inden den næste revolutionerende superbil ville melde sin ankomst. 

Porsche havde altså næppe selv forudset, at 911’erens skulle blive en af tidens mest populære biler. Men det blev den.

I dag har 911'eren vist sig at have overkommet - og ikke mindst overgået - enhver skepsis. Dertil hører det, at Porsche 911 også er en af de længst producerede bil-serier i historien. 

Sportslig triumf fremmede populariteten

Porsche 911, der i begyndelsen blev kaldt en forstørret og mere praktisk 356'er, skulle vise sig at være en fænomenal racerbil. I slutningen af 60’erne viste 911’eren rally-verden hvor skabet skulle stå, og senere nød den også en altdominerende status i baneløb og manifesterede, at man bestemt ikke skal skue hunden på hårene. 

Porsche 911's dominerende status igennem tiden har udmundet i rally-verdensmesterskaber, en sejr i 'the east african safari rally' og ikke mindst en 24-timers Le Mans-sejr - for blot at nævne nogle få bedrifter. 

Med tiden - og i takt med, at 911’eren fejede samtlige konkurrenter af banen - blev designet også folkekært. Befolkningen vendte sig til den kurvede silhuet og begyndte at holde af de arbitrære forlygter.

Læs også: Alt du skal vide om Porsche Taycan.

Porsche 911 guide priser
Porsche 911:

Med Micheal Keyser, Jürgen Barth og Sylvain Garaint bag rattet nuppede Porsche i 1972 sejren i Le Mans' 24-timers løb, som den første produktionsbil nogensinde.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...