kalmar porsche 911 flyvende bil

Den luftkølede 993'er letter fra den lille bakke ved præcis 60 km/t. Den lander lige så elegant osm en kat på alle fire poter.

© Mads Gregersen

Hopla! Her er historien om den flyvende Porsche i Bil Magasinet

Danske Jan Kalmar ombygger luftkølede Porsche 911'ere, så de kan alt. Steen Bachmann låner en hævet 993'er for at se, om den også kan flyve

29. december 2021 af Steen Bachmann

Det er let nok at få en bil til at lette: Du skal bare køre over et hop med tilstrækkelig fart og sørge for, at der er fri bane på den anden side. 

Kunsten er at ramme en hastighed, der er tilstrækkelig til, at bilen letter, men samtidig ikke er så høj, at fjedrene på forakslen går helt i bund, når du lander – så kan det nemlig blive svært at holde kursen. 

Det problem har man ikke i den hvide Porsche, som vi har lånt af bilmanden Jan Kalmar. Det var en bil fra hans Kalmar Automotive, vi havde på forsiden af Bil Magasinet for nylig (bestilt af Tom K), mens den, vi har fat i her, er inspireret af bilerne fra det klassiske Paris-­Dakar-løb. Den er hævet 70 mm i forhold til originalen og har særlige lange og bløde fjedre, der tager imod den pludselige bratte stigning uden at gå bund.

Flyvende Porsche med selvtillid

De første par forsøg kører jeg 30-40 km/t over broen og det er da meget sjovt, men der skal mere fart på. Ved 50 km/t letter den lidt og ved 55 km/t går det bedre, men det helt rigtige billede er ved præcis 60 km/t. 

Her flyver bilen lidt over et sekund, lander på fire poter som en kat og træder forsigtigt ned på grusvejen igen. Den fortsætter uden at slingre, og det er vildt at opleve med så bløde fjedre. En flyvende bil med selvtillid! 

kalmar porsche 911 flyvende bil

Bilen er ­utrolig komfortabel op til 130 km/t på grund af de bløde fjedre. Ved høje hastigheder skal man være over den.

© Mads Gregersen

Men at ombygge en kostbar, luftkølet Porsche for at lege Paris-Dakar? Er I blevet fuldstændig vanvittige?

“Markedet for entusiaster, der vil gøre det her med deres 964 eller 993 (modelgenerationer af Porsche 911 fra henholdsvis 1989 og 1994 , red.) er begrænset, men ikke desto mindre er det en trend, at alle vil køre offroad. Selv Porsche er på vej med en 911 Safari,” forklarer Jan Kalmar til Bil Magasinet.

Hans mål med sine biler er, at de skal være brugbare. Alt der tilføres er bygget i solidt aluminium, så bilen kan tåle tæsk, og det er også derfor, han siger, at vi bare kan give den gas til billederne her i artiklen. 

Skal renoveres efter eventyrlig rejse

Det er bedre, at bilen går i stykker i Danmark end i 4.000 meters højde i Peru, hvor den og en række søsterbiler fra Kalmar Automotive næste år skal på 38 dages offroad-­eventyr over 12.500 km.

For at opnå udtryk og evner som en Paris-Dakar rallybil tager Kalmar Automotive en standard 964 eller 993 og monterer en blok mellem et ankerpunkt og en støddæmper, de selv har udviklet. Det hæver den 70 mm i forhold til en almindelig 911’er og giver sammen med større dæk en frihøjde som på en Porsche Cayenne. Testbilen er en baghjulstrukket Carrera 2, men de bygger også biler om med firehjulstræk.

Alle bøsninger i undervognen er skiftet, for når en bøsning har siddet 220.000 km på en bil som denne, og pludselig skal arbejde i en anden retning på grund af øget frihøjde, dør den. De skifter også bærekugler og styrestænger, så på landevej føles bilen faktisk som en ret skarp 911’er. Ikke som en lav 911’er, men undervognen fungerer godt og giver noget så usædvanligt som en komfortabel affjedring.

kalmar porsche 911 flyvende bil

Tykt, lodret rat, analoge ure, 6-trins manuel gearkasse og tre pedaler. 993-kabinen er pragtfuld og funktionel.

© S. Bachmann

De stripper bilen for vægt ved at fjerne belædning, indtræk og bagsæde, og sætter to Recaro-stole og et bur i. Buret er mest på grund af bagagebæreren på taget: Hvis bilen ruller rundt, vil bagage og reservehjul blive trykket ind i kabinen, og derfor er det en god idé med et bur.

kalmar porsche 911 flyvende bil

Jerrycans med ekstra benzin og reservehjul på ryggen af bilen ser godt ud og er relevant under ekstreme forhold.

© S. Bachmann

Effektmæssigt har Jan ændret på timingen i tændingen af den 3,6-liters, 6-cylindrede boxer, så dens 286 hk er øget til 295 hk. Bilen vejer 1.325 kg fuldt tanket og med 90 kg udstyr.

De skålformede stole fra Recaro har både rulleseler og 6-punktsseler, og her er en holder til Kalmars egen tablet med laptimer. Bilen har også sensorer for dæktryk og -temperatur, hvilket er nyttigt i højder: Dæktryksensoren er god til at afsløre sivepunkteringer, hvor man kan nå at redde dækket inden det bliver flået fra hinanden.

911-kabinen ser ud som om, den har været i krig

Knappen ’Fan’ er ikke til kølevand, for det er der ikke på en 993’er, men til olietemperaturen. Hvis den bliver for høj, er den svær at få ned igen. Hvis du kører 200 km/t er det intet problem, men ved langsom kørsel under ekstreme forhold eller i over 4.000 meters højde, hvor der er lavt lufttryk, er motoren sværere at køle. Der er masker og iltflasker i bilen.

Jan har fjernet al lydisolering, så sten i hjulkasserne og en støddæmper, der går i bund, lyder voldsomt. Men det betyder også, at man får den velkendte og raspende rumlen fra boxermotoren i ørene som et stykke orkestermusik, man kan dirigere med speederfoden. 

Motoren virker utrolig ivrig efter at komme afsted og det er herligt at køre en så analog bil, når man som denne skribent typisk tester plugin-hybrider og elbiler. Her er et batteri, men det er på 12 volt og mindre end i en standard 993’er for at spare vægt. Og her er en gearkasse, men du skal selv skifte gear. 

kalmar porsche 911 flyvende bil

“Bare giv den gas,” sagde Jan Kalmar før afgang. “Det er bedre, at den går i stykker her end i en ørken i Peru.” Okay!

© Mads Gregersen

Koblingen tager ved langt oppe og ret pludseligt, så første gang man kobler ind, siger motoren “hruumph” og staller. Strejf speederen, mens du slipper koblingen, og bilen lægger fra land med en hyggelig rumlen. 

Gearkassen er original i modsætning til shortshift-gearkasssen i Tom K’s bil, men her er en mekanisk selvsikkerhed i det, der må være verdens nemmeste bil at skifte manuelt gear i.

Under 4.000 omdrejninger er Porsche’n forbløffende sløv, eller det vil sige, det var den jo ikke i sin samtid, men sådan føles det i dag. På den anden side af 5.000 o/min begynder den at trække, og over 6.000 o/min går der satan-og-helved i den. Den fortsætter energisk op forbi 7.000 omdrejninger, hvor den brøler .

Jan’s bil er den mest komfortable 911’er, jeg nogensinde har kørt. 120-130 km/t er utroligt behageligt og afslappende med en næsten Citroën-agtig dæmpning af ujævnheder, men på den anden side af 160 km/t... der er den levende!

kalmar porsche 911 flyvende bil

På grusvejen larmer og skramler det med sten og skidt i hjulkasserne, fordi al lydisolering er fjernet.

© Mads Gregersen

Historien begyndte for 10 år siden, da Jan og en kammerat besluttede sig til at køre Nordkap-London-Cape Town og døbte projektet The Longest Drive (Den længste Tur).

“Jeg kan huske det rigtige Paris-Dakar, hvor vi så dagens etape om aftenen på Eurosport, og jeg tænkte: Der kunne jeg godt tænke mig at komme og køre. Det blev til en tur fra det nordligste punkt i Europa til det sydligste i Afrika og til det skulle vi bruge en bil. Der tænkte jeg straks på Porsche Cayenne. Det har længe været verdens bedste bil, fordi den er behagelig og rummelig. Jeg købte en ny Cayenne diesel, byggede den om og slog flere rekorder herunder blandt andet Australien rundt,” siger Jan Kalmar.

25.000 euro for Porsche 911-tur

En Cayenne diesel kan køre 1.000 km på en tank, men det er ikke nok, hvis der er 2.000 km til den næste tankstation. Derfor har han bygget en 250 liters brændstoftank ind i sin Cayenne, og det var netop her, tanken med at modificere en i forvejen næsten perfekt bil opstod.

“Det viste sig, at at det var nemt at sælge pladserne på de her ture. Det er vildt mærkeligt: Hvem har lyst til at sidde ni dage døgnet rundt i en bil fra Nordkap til sydspidsen af Afrika og give 25.000 euro for det? Det er der folk, der gerne vil, og sådan udviklede bilen og rejserne sig parallelt.”

Da de var i gang med at slå rekorden på tværs af Canada havde den canadiske Porsche-klub tilfældigvis årsmøde i Vancouver. En ­deltager så Jan’s Cayenne, byggede en replika og startede en trend. I dag kører der derfor en masse uægte børn af hans Cayenne rundt i Nordamerika!

Efter, at Jan udviklede Porsche World Expedition for Porsche-fabrikken, opstod konceptet Beyond Adventure. Det er for dem, der vil på et kørekursus, der begynder, hvor de fabriksstøttede kørekurser stopper. Det er historien bag ­rejsebureauet Beyond Adventure, som jo passer perfekt sammen med de biler, Jan bygger i Kalmar Automotive.

Dacia Duster eller Porsche 911?

“Det var en udfordring at starte uden støtte fra en bilproducent, for de sælger gerne ture til det halve af, hvad det koster, i håb om at sælge en bil til kunden. Jeg overvejede at købe en håndfuld Dacia Duster: Den er megasej, billig og kan tåle noget. Men nej, vi går efter guldet, og det er jo luftkølede 911’ere. Lige nu er afskrivningen nærmest nul påen 993’er.”

Beyond Adventure blev grundlagt i 2019 og gik i stå i foråret 2020 på grund af pandemien. Der er ture fra ca. 75.000 kr. til 1.000.000 kr pr. person under mottoet : “Oplevelser der ikke kan købes for penge”.

kalmar porsche 911 flyvende bil

Den luftkølede boxermotor har fået ændret sin tænding, men er herudover standard. Bilen har gået 220.000 km.

© S. Bachmann

Et par dage efter min weekend i den hvide 993’er kørte Jan 4.000 km problemfrit i bilen for at teste den på grusveje over Alperne. Beyond Adventure har aktuelt 10 ture, som er planlagt og klar til afgang. 

Det vilde Georgien nåede de inden det hele lukkede ned, turen over Alperne er klar og Bhutan har de også nået. African Highlands-turen med Uganda og Rwanda måtte aflyses, og en australsk tur til Ayers Rock via et aboriginal reservat, der er lukket for offentligheden, er på standby.

Etaper køres på tid

Alle etaper køres på tid – det gælder ikke om at køre hurtigst, men mest præcist som i klassiske rallies. Jan har lavet sin egen navigations-app, hvor hver bil får viapunkter og en slutdestination. 

Alle biler er satellitovervågede og så får de for eksempel 3 timer og 5 min. til at køre fra a til b. Hvis de kommer for tidligt, får de dobbeltstraf, hvis de kommer for sent, får de enkeltstraf.

“Vores kunder går meget mere op i det, end jeg havde forestillet mig. Jeg prøver at aktivere dem, for sidder du 13 timer om dagen i en bil, bliver det dødssygt. Vi kører meget sjældent i konvoj, men har et support crew bagest, der hjælper “nødstedte”. Der kan være forskellige veje gennem byer, men i ørkenen i Australien er der kun én vej. Det er ingen konventionel navigation med en stemme, der siger “drej til højre om 200 meter” – codriveren må navigere ud fra viapunkter, landkort og tidspunkter,” fortæller Jan.

Der er en paramediciner, en kok, en fotograf og Jan med på hver tur, og da der aldrig spares på noget, er priserne relativt høje. 

Turen til en million kroner pr. person er på 12.500 km og 38 dage med overnatning på luksushoteller, og bagefter skal bilerne restaureres. Facebook-kommentarer om, at man vil kunne arrangere turene meget billigere selv, besvares med: Ja, indtil du prøver selv... og finder ud af, at det kan du så ikke.

kalmar porsche 911 flyvende bil

Iltflasker og ­ildslukker er praktisk, når man er i 4.000 meters højde i Peru eller 1.000 km fra nærmeste civilisation i Australien. 

© S. Bachmann

En positiv opdagelse ved at bygge om på gamle 911’ere er, at de er utroligt solidt bygget:

“Du kan jo forestille dig, hvad der ville ske, hvis du tog det samme hop som på billedet i en brugt S-klasse. Det ville nok ikke gå lige så godt,” konstaterer Jan.

Det gjorde det heller ikke, da jeg satte farten op fra 60 til 65 km/t. Her ændrede balancen sig, så hækmotoren løftede bagenden og vi landede på næsen og hamrede alu-rammen forrest ned i vejen med et skrækkeligt BANG!

Pyt med det, sagde Jan, “den banker vi bare ud igen. 993’eren kan tåle det”. •

Kilde: Bil Magasinet september 2021

Porsche 911 Carrera 2 Kalmar RS

Pris 250.000 kr. + donorbil  

Opbygning 2-sædet coupé, 6-trins manuelt gear, baghjulstræk   

Motor B6, 3.600 cm3, 12V

Ydelse 295 hk ved 6.100 o/min, 340 Nm ved 5.250 o/min

Topfart 250 km/t  (det går den kun, hvis du tør)

0-100 km/t 5,4 sek.

Besøg Kalmar Automotive

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...