Vores læser Hans-Henning Terp-Hansen skriver:
Hej Bil Magasinet. Jeg kører 6-7.000 km om måneden. Jeg har brug for en bil i mellemklassen, dvs. Ford Mondeo stationcar, VW Passat eller tilsvarende. Jeg har 3 børn. Hvordan vil biløkonomien se ud på månedsbasis set med jeres øjne?
Lige netop det emne har Steen Bachmann analyseret for Penge & Privatøkonomi med udgangspunkt i 850 km test af den nye Peugeot 508. Bilen er værd at kaste et blik på, hvis du er til ny bil til 400.000 kr.
Læs artiklen fra Penge & Privatøkonomi her (den er lang!):
Et uventet comeback
Den første Peugeot 508 fra 2011 fik en vis udbredelse herhjemme, men i slutningen af modellens levetid raslede den ned i salgsstatistikkerne og blev overskygget af nye og succesfulde SUV'er.
Især kåringen af den glimrende SUV, Peugeot 3008, som Årets Bil i Danmark 2017 førte til, at man ligefrem skulle lede efter 508 på mærkets hjemmeside, og iøvrigt kun kunne få den i én variant (en dieselstationcar).
Hvad kan den nye 508'er?
Det var derfor med en vis ængstelse, at vi prøvede den nye generation for første gang på de to testdage på FDM Jyllandsringen i oktober forud for kåringen af Årets Bil i Danmark 2019. Ville Peugeot være i stand til at løfte den klassiske firmabil tilbage i rampelyset, eller skulle vi sige farvel til modellen?
Det blev ikke et farvel, men et "hold da op, de er tilbage!".
Den nye Peugeot 508 er så vellykket en bil, at denne skribent og jurymedlem gav den næsthøjeste score i afstemningen til Årets Bil, kun overgået af den nye Ford Focus (der kører som om, den tror, den er en BMW).
Det blev til en fortjent andenplads til Peugeot'en som yderligere kunne tage fra finalen med en ærespris i form af Designprisen 2019, som gives for exceptionelt, interessant eller nyskabende bildesign.
Og 508'eren har alle tre dele.

Den nye Peugeot 508 tager gerne et sving i kvikt tempo, men har det bedst på motorvejen.
© Søren JuulDesignet af især hatchbacken er exceptionelt med sin aggressive front, strømlinede former og coupé-agtige profil.
Bilen er baseret på samme platform som Peugeot 3008, og er bredere og lidt lavere end sin forgænger. De markante LED-kørelys, der går fra forlygten og peger ned mod jorden, er med til at understrege de sportslige ambitioner selv i den billigste variant.
Peugeot 508 fra 300.000 kr.
Designet er interessant, fordi det ikke ligner noget andet på markedet, og nyskabende, fordi det kombinerer en coupé med rammeløse vinduer med en hatchback med stor bagklap – men ser ud som en traditionel sedan. Her er stor bagklap – den er bare integreret, så det ser ud som en sedan med et separat, udvendigt bagagerum.
Til priser fra 299.990 kr. kan man ikke klage over prissætningen, for det rækker til en 1,5-liters diesel med 130 hk, manuelt gear og omfattende sikkerheds- og komfortudstyr. Herudover fås en toliters diesel med 163 eller 177 hk, hvoraf testbilen er den 163-hestes med et nyt ottetrins automatgear (der fås også en 1,6 turbobenziner med 180 eller 225 hk).

Kabinen er befriende anderledes med unikke detaljer, fornuftig finish og særdeles gode sæder. De digitale instrumenter kan være svære at aflæse i direkte sol, men de delikate vippekontakter er et fedt indslag.
© Søren Juul
Dieselvarianten med 163 hk er en vellykket pakke, der dynamisk set er mere orienteret mod sport end forgængeren, men aldrig bliver Citroën-blød i sin tilgang til affjedring. Peugeot'en har et glimrende elektrisk servostyretøj, som man har forbindelse til via et lille tykt rat med flad bund.
På de snoede veje løsner 508 slipset og er villig til tjept at skifte retning. Det lille rat og Michelin-vinterdækkene virker limet til asfalten, men selv om bilen indledningsvis virker til at være et rapt bekendtskab, har styretøjet ikke samme føling som i Mazda 6, og Peugeot'en føles mere ulden i undervognen og udfordret af ujævn asfalt end VW Passat – i hvert fald når den køres til skridgrænsen. Dermed ikke sagt, at den kører skidt, for det gør den ikke.
Den er fed på langturen
På lande- og motorvej er den lave og brede Peugeot blandt de bedste i klassen. Her er en fornem retningsstabilitet og en herlig tyngde i styretøjet ved neutralt udslag, hvilket sammen med den udmærket fungerende aktive positionsassistent gør det til en fornøjelse at køre langt. Assistenten søger blidt ind mod midten af vejen uden at irritere, og kommer man ud mod en vejstribe uden at have blinket af først, fører den dig venligt tilbage på rette kurs.
Det er sådan, det skal udføres, og mærkværdigt, at den fremragende pakke, der også har adaptiv fartpilot med køassistent, er ekstraudstyr til 13.500 kr. Pakken hæver sikkerheden på vejene, og burde være standard.
Sikkerhedsmæssigt er 508 ellers godt med fremme med aktiv vognbaneassistent, avanceret nødbremse med cyklist- og fodgængergenkendelse, og skiltegenkendelse som standard.

De 163 hk kommer til verden i et dieselspektakel, men det fine ottetrins automatgear udnytter dem godt – 508 er hurtigere end konkurrenterne.
© Søren JuulPeugeot 508 gør tilnærmelser i dét sekund, du lukker den op med fjernbetjeningen.
De skarpe LED-baglygter udfører et lysshow, mens den folder sidespejlene ud og tænder et blåt LED-bånd over instrumentpanelet. Hvor andre mærker har travlt med at pensionere deres firmabilsmodeller og i stedet bygge SUV’er i højden, har franskmændene givet den en skalle og forsøgt at lave en bil med premiumfornemmelse til en nogenlunde folkelig pris.
GT-Line anbefales
Sportssæderne i næsthøjeste udstyrsniveau GT-Line har dellæder og er så velstøttende, at de er certificerede af et tysk institut for sunde rygge (AGR). Kabineindretningen skiller sig ud i selskabet med Peugeot’s digitale i-cockpit, der titter ud over det lille rat og flankeres af en tårnhøj midterkonsol, hvor infotainmentsystemet betjenes med slanke vippetangenter i alu-look.
Nattesynsassistent fungerer godt
Her er også noget for gadget-fans. Som ekstraudstyr fås en nattesynsassistent, som vi ellers kun plejer at se i luksusklassen.
Et infrarødt kamera øverst i forruden registrerer fodgængere, cyklister og større dyr længe inden, man selv får øje på dem. Det vises i sort/hvidt på skærmen bag rattet, og objekter, der udgør en trussel for bilen, markeres med en rød firkant. Det kræver ingen tilvænning, og fungerer godt på landet i bælgravende mørke men også i byen, hvor bilen insisterer på at man er opmærksom på bløde trafikanter. Assistenten er ekstraudstyr til 27.000 kr.
Har du penge nok, kan du holde fest og bestille bilen med rødt nappalæder på sæder og instrumentbord. Det tilfører en herlig dekadent og fransk stemning til 60.000 kr.

Stationcaren er bedste køb
Hvilken variant skal du så vælge? Hvis du har børn eller passagerer over 175 cm på bagsædet, bliver du først og fremmest nødt til at tage stationcaren, der ikke lider af lav loftshøjde.
Kører du langt eller mest lange ture, skal du have diesel, og så skal bilen herudover have automatgear og adaptiv fartpilot. Det fine GT-Line udstyr kan du så spare væk, og vi ville også kunne leve med den den mindste dieselmotor. En 130 hk diesel med Allure-udstyr, automatgear og adaptiv fartpilot koster 378.490 kr.
Peugeot 508 giver de etablerede spillere i firmabilsklassen noget at tænke over, for den vil tiltale mange trofaste kunder med sit elegante design, alternative kabine og glimrende køreegenskaber. Det er et comeback, der vil noget.
Peugeot 508 2,0 BlueHDi GT-Line EAT8
Opbygning
Femdørs hatchback, forhjulstræk, ottetrins automatgear
Motor
R4, 1997 cm3, 16V, turbodiesel
163 hk ved 3750 o/min
400 Nm ved 2000 o/min
Præstationer
0-100 km/t 8,4 sek.
Topfart 230 km/t
Forbrug 18,2 km/l (test: 17,1 km/l)
CO2-udslip 118 g/km
Dimensioner
L/B/H 475/186/140 cm
Akselafstand 279 cm
Køreklar vægt/påhæng 1683/1800 kg
Bagagerum 487-1537 liter
Dæk
215/55 R17
Årlig afgift
3480 kr.
Reservedelsindeks*
179
Serviceinterval
20.000 km/1 år. Peugeot tilbyder serviceaftale inkl. nødvendige reparationer, service på klimaanlæg, lejebil, udskiftning af sliddele, væsker og materialer og sommer-/vinterdæk inkl. skift; over 5 år/105.000 km er prisen 819 kr./mdr.
Garanti
2 år mekanik/ 5 år lak/12 år rust
Pris
454.990 kr. (testbil 503.990 kr.)
* Indeks 100 er gennemsnittet for summen af 11 gængse reservedele for de ti mest solgte biler i 2018.
Udstyr
Standardudstyr
10" skærm i midten med TomTom navi og Apple Car Play
12,3" skærm bag rattet
17" alufælge
6 højttalere
AGR-certificerede, højdejusterbare forsæder med varme
Aluminiumspedaler
Aut. nedblændeligt bakspejl
Detajer i krom og rustfrit stål
Dobbelt afgangsrør i krom
Elklapspejle med varme og blink
Fartpilot
Full LED-forlygter med kurvelys og aut. op/ned-blænd
Køreprogramvælger med fire trin
Læselamper for og bag
Multifunktionslæderrat
Regn- og lyssensor
Tonede ruder bag
Ekstraudstyr
19" alufælge 2500 kr.
DAB+ radio 2000 kr.
Focal hifi 515 watt med 10 højttalere og subwoofer 17.000 kr.
Metallak 10.000 kr.
Rødt napppalæder og forsæder med massage 60.000 kr.
Trådløs opladning af mobil 2000 kr.
Baggrund
Peugeot 508 er en gammel kending i firmabilklassen. Første generation erstattede den uhyre populære Peugeot 407 i 2011 som firedørs sedan og stationcar, og blev faceliftet i 2015 med blandt andet introduktionen af AdBlue-teknologien for lavere emission. De efterfølgende år dalede salget, og i 2017 var Peugeot'en næsten helt forsvundet herhjemme, hvor den kun fandtes i én variant som stationcar. Den nye generation kom til Danmark i januar 2019 som hatchback og i februar som stationcar.
Finansiering
Peugeot tilbyder finansiering af bilen via Nordea Finans. Med en udbetaling på 90.998 kr. (20 pct.), en løbetid på 84 måneder og en variabel rente på 1,95 pct. vil den månedlige ydelse være 5002 kr. ÅOP er 4,24 pct.; samlet kreditbeløb er 363.992 kr., samlede kreditomkostninger er 56.218 kr. og samlet beløb, der skal betales tilbage, er 420.210 kr.
Forsikring
Peugeot er partner med Gjensidige Forsikring og tilbyder kaskoforsikring for en elitebilist over 25 år, der kører 20.000 km/år og har en selvrisiko på 4000 kr., for 686 kr./mdr. Forsikringen dækker skader på bilen, personer i bilen, tyveri og forsøg på tyveri, reparation af stenslag i forruden, lånebil og vejhjælp i Europa.
Leasing
Mere end fire ud af fem biler i firmaklassen sælges til erhvervslivet via leasing. Business-udgaven af 508 fås som 130 hk Allure med automatgear til et beskatningsgrundlag på 320.000 kr. Den 163-hestes testbil med Busniess-pakke og GT-Line udstyr har et beskatningsgrundlag på 387.115 kr. Der er endnu ikke på privatleasing af 508, men det vil blive en mulighed, oplyser Peugeot.

Hvis der skal passagerer på bagsædet over 175 cm, anbefaler vi at tage stationcaren, der ikke lider af lav loftshøjde.
© Søren Juul