Toyota Aygo
Aygos nye front har større luftindtag og et mere sportsligt look© bilmagasinet.dk

Dramatisk fald i salget af personbiler

Det danske nybilsalg følger den europæiske tendens og falder voldsomt

16. december 2008 af Jan Lang - BilBasen

Salget af nye personbiler faldt i november med 45,2 % sammenlignet med november 2007. Efter et første halvår med et stigende salg er de første 11 måneder af 2008 nu 4,9% under niveauet fra samme periode sidste år.

”Nybilsalget faldt kraftigt i november, og den tendens, vi har set i de seneste måneder, er dermed fortsat og forstærket. Der er ikke tvivl om, at den psykologiske effekt af finanskrisen i stigende grad afholder mange, især private fra at købe en ny bil. Det er den effekt, der nu for alvor viser sig på salget af nye biler.”, siger Bent Mikkelsen, administrerende direktør hos De Danske Bilimportører.

”Vi er bekymrede for, at en fortsat økonomisk uro vil føre til et yderligere pres på nybilmarkedet, samt at denne udvikling kan blive forstærket af de politiske signaler om en reduktion af registreringsafgiften fra 2015, finansieret af road pricing. Vi er imidlertid overbeviste om, at road pricing ikke allerede fra 2015 kan finansiere en nedsættelse af registreringsafgiften, og der er derfor ingen grund til, at bilkøberne går i venteposition.

Vi er helt enige i, at der er et meget stort behov for at få omlagt bilafgifterne, men det må ske på en måde, der ikke skader salget af nye biler og dermed det betydelige behov, der er for en fornyelse af den danske bilpark, ikke mindst af hensyn til miljøet. Derfor må vi kraftigt opfordre til, at man hurtigt får truffet politisk beslutninger om en gradvis nedsættelse af registreringsafgiften, finansieret af en tilsvarende forhøjelse af den grønne ejerafgift. Så kan der skabes ro om afgifterne de næste mange år. Det er det, alle har brug for i øjeblikket”, slutter Bent Mikkelsen.

Salget af varebiler blev halveret i november sammenlignet med samme måned sidste år. Der er i november således solgt 53,1% færre nye varebiler end i november måned 2007, og dermed fortsætter det kraftige fald, der er set igennem 2008.

”Varebilssalget er faldet igennem hele 2008. Det skyldes især afgiftsomlægningen fra 2007. Nu ser vi et forstærket fald, som konsekvens af den finansielle krise, hvor virksomhederne holder igen med investeringer, muligvis kombineret med problemer med at skaffe finansiering. Hertil kommer, at de private fortsat er tilbageholdende over for køb af varebiler til privat brug”, siger, Bent Mikkelsen.


Top 10 for personbiler
Mærke/model Antal
1 TOYOTA AYGO 279
2 VOLKSWAGEN PASSAT 258
3 CITROEN C5 246
4 MAZDA 2 226
5 VOLKSWAGEN GOLF 226
6 PEUGEOT 207 208
7 SEAT IBIZA 192
8 SUZUKI SPLASH 190
9 PEUGEOT 308 182
10 OPEL CORSA 182

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...