2018 Opel Insignia Country Tourer 4x4
2018 Opel Insignia Country Tourer 4x4

Tillykke: Opel fylder 120 år

Opels bilproduktion begyndte i Rüsselsheim i 1899, hvor der er produceret biler lige siden. Få overblikket fra den første model til den seneste Insignia

23. oktober 2018 af Bil Magasinet


Historien om Opel som bilproducent er også historien om udviklingen af teknologi til både biler og produktion. Det begyndte i en garage i Rüsselsheim am Main, hvor de første 65 eksemplarer af Patentmotorwagenn “System Lutzmann” blev produceret omkring århundredskiftet. 

Første bil kørte på vejene i Rüsselsheim i 1899. Bilproduktionen voksede dog hurtigt ud af garagen og ind i et egentlig fabriksanlæg. I 1924 blev Opel den første tyske bilfabrik til at gøre brug af et effektivt samlebånd i bilproduktionen. 

Vil bringe ny teknologi til folket

I dag har Opel rundet 70 millioner producerede biler. Filosofien bag mærket har altid været at gøre ny teknologi til rådighed for masserne, så de nye opfindelser ikke kun blev tilgængelige i de dyreste biler. Det hjalp samlebåndsproduktionen i de tidlige år med til. 

Seneste eksempler er LED lygter og ergonomiske forsæder, der i dag kan fås til de fleste Opel modeller. 

1909 Opel 4/12 PS “Laubfrosch”
1909 Opel 4/12 PS “Laubfrosch”

Op til 1931 solgte Opel fabrikken 119.484 varianter af Løvfrøen. 

© PR

En af de første masseproducerede biler var Opel 4/12 PS “Laubfrosch”- tilnavnet løvfrø fik bilen på grund af sit udseende og den grønne bemaling. De første biler var mere eller mindre bygget over hestevogne, men i 1909 lancerede Opel den såkaldte 4/8 PS Doktorwagen, der havde en firecylindret rækkemotor. 

Løvfrøen var egnet til dyrlæger

I annoncen lovede Opel, at den var det ideelle transportmiddel til læger, dyrlæger og advokater. Den blev solgt til en pris på knap 5000 mark, hvor mange andre biler på den tid kostede 20.000 mark. 

1914 Opel Rennwagen
1914 Opel Rennwagen

En af de første ikoniske Opel modeller er denne 260 hk Grand Prix racer fra 1914, der her ses anno 2018 på stranden på Fanø, hvor den deltog første gang i 1920 i de berømte Fanøløb.

© PR


Efter krigen kom der hurtigt gang i produktionen igen. Blandt andet med Kadett, der blev den første bil med selvbærende karrosseri. Opel producerede også luksusbiler med seks og otte cylindrede motorer som Kapitän og senere Admiral. 

En to personers sportsvogn til masserne blev lanceret i 1968 under navnet GT, der i dag er en af mange Opel klassikere sammen med sportslige biler som Manta, Monza og senere Calibra. 

Opel GT
Opel GT

Den røde Opel GT er en af få Opel modeller, der også blev solgt i USA, hvor den daværende ejer General Motors havde masser af andre mærker. Den orange bil er en Experimental GT, der ikke kom i produktion.

© PR

Op gennem 1980’erne og 1990’erne opnåede Opel høje produktionstal for eksempel med den første Astra, der blev produceret i 4,2 millioner eksemplarer fra 1991 til 1998. 

Opel var først på markedet med en plug-in hybridbil i 2012, da Opel Ampera blev lanceret. 

Høje biler er hotte lige nu

Nyeste skud på produktlinjen er høje biler som Grandland X, Mokka X og Crossland X, der forventes at udgøre mere end 40 procent af Opels salg inden for de nærmeste år. 

Fra 2024 vil alle Opels modeller kunne leveres med en eller anden for elektrificering tilpasset de nye krav om biler med få eller ingen emissioner.

2012 Opel Ampera-e
2012 Opel Ampera-e

Opel kom med den første europæiske plug-in bil i 2012. Ampera blev dog ikke den store salgssucces, selvom den blev både Årets Bil i Danmark og Car of the Year i Europa. 

© PR

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...