Guten tag GSe!
Mens nye mærker dukker op med stadig hastigere skridt, har tyske Opel valgt at forstærke deres brand-identitet med relanceringen af det historiske Opel GSe-brand.
GSe-brandet har rødder så langt tilbage som 1968, hvor Opel kunne præsentere Commodore GSe. Dengang var GSe en forkortelse for “Grand Sport Einspritzung” (hvorfor mange også kender det som GSI, der forkorter Grand Sport Injection), men Commodore GSe blev aldrig en lige så stor succes som GS-varianten af samme bil.
GSe-brandet foldede først sine vinger ud for alvor i 1983, hvor Opel lancerede kultbilen Opel Monza GSe. I 90’erne skiftede GSe navn til OPC (Opel Performance Center), hvilket afdelingen hed indtil den blev opløst i 2019.

var den første reelle succes for Opel's GSe-afdeling.
Det må godt være sjovt
Spoler vi frem til 2023 har Opel netop præsenteret genoplivningen af GSe-brandet, men denne gang betyder GSe “Grand Sport Electric”, og de omfattede modeller hedder Astra GSe, Astra Sportstourer GSe samt Grandland GSe.
Som navnet antyder, har GSe-modellerne fået opgraderinger, der skal gøre dem sjovere for forbrugerne. Mantraen for GSe-brandet er nemlig, at det godt må være sjovt at køre bil - også på el.
GSe's dobbelte treenighed
Visionen om at skabe sjovere udgaver af allerede populære biler kan opsummeres i de tre vigtigste fokuspunkter for GSe-afdelingen: Eksklusive GSe-design; optimerede drivlinjer; og dynamisk karosseri. Dét er den første af de to hellige treenigheder i GSe-visionen.
Den anden omfatter GSe-modelprogrammet. I første omgang er det nemlig tre modeller, der er blevet benådet med GSe-opgraderinger: Opel Astra, Opel Grandland samt Opel Astra GSe.
Eksklusivt GSe-design
De eksklusive GSe-designs omfatter blandt andet en specifik GSe-frontkofanger, GSe-logo på hækken, AGR-certificerede sportssæder i alcantara samt alufælge, der er inspirerede af hjulene på den elektriske Manta GSe fra 2022.
Grandland, der også melder sin ankomst først i Danmark, kan også købes i en "blackpack-version". Denne version byder på en blank-sort kølerhjelm og tilsvarende detaljer på bilens eksteriør. Blackpack kommer med en merpris på 5.000 kr.
Drivlinjerne optimeres
I Grandland GSe er ydelsen presset op på 300 hk, hvilket medgør, at SUV’en kan køre fra 0-100 på 6,1 sekunder. Sammenholder man det med en standard Grandland PHEV, er det en forøgelse på 75 hk og en forbedret acceleration med 2,6 sekunder.
I samme stil får Astra GSe 45 hk mere end en standard Astra PHEV. Mens accelerationen ikke er bemærkelsesværdigt meget hurtigere i en Astra GSe, føles den mere agil og adræt.
Et karosseri, der sparker r*v
Det agile udtryk skyldes i høj grad den GSe-optimerede undervogn og affjedring. Bil Magasinet har været inviteret til Spanien for at testkøre de nye GSe-modeller, og her blev der lagt særligt fokus på netop støddæmperne, der takket være et fordoblet antal olie-kamre yder et optimeret vejgreb - særligt ved høj fart gennem snørklede sving.

skiller sig mest ud fra standard-versionen, hvis man tilkøber black-pack'en.
Test: Opel Grandland GSe
Malaga. Ved første øjekast er der ikke meget, der fortæller mig, at jeg nu skal ud og køre i den nye og optimerede GSe-udgave af Grandland. Ser man borte fra det lille GSe-logo på bagsmækken, de sorte logoer og matchende kølerhjelm - der kan fås til en merpris på 5.000 kr. - ligner det en ganske almindelig Grandland.
Tyskerne fortjener dog en applaus for de specielle 19" alufælge, der er inspirerede af Manta GSe-restomod'en, og som bestemt ikke gør noget dårligt for bilens udtryk!
Den ellers lidt flade oplevelse gælder også kabinen, hvor kun de eksklusive GSe-AGR-sæder vidner om, at det ikke er en almindelig Grandland, jeg har at gøre med.
Det 10" infotainmentsystem har for længst forbigået den tid, hvor man blev positivt overrasket over det, og af uforklarlige årsager bliver jeg af en Opel-repræsentant instrueret i, at tilslutte en generisk Android-telefon fremfor at benytte bilens eget navigationssystem.

Kabinens højdepunkt forbliver de eksklusive AGR-sæder, som kun fås i GSe-programmet.
Drivlinen blev der fokuseret meget på ved det pressemøde, der lå forud for køreturen. Grandland GSe kan takket være en 1,6-liters turbobenziner og to elmotorer (en ved hver aksel) bryste sig af at have 300 hk.
Imponerende, hvis man blindt sammenligner det med den almindelige Grandland plugin-hybrid, men i virkeligheden har denne konstellation været brugt tidligere i netop Grandland-serien.
Ikke desto mindre accelererer Grandland GSe på 6,1 sekunder og har en topfart på 235 km/t (135 ved elektrisk kørsel). Dét er nok til, at den mellemstore crossover føles hurtigtreagerende og kvik - men heller ikke mere end det.

Kabine og dertilhørende teknologi føles forældet og minder om kabinen fra den første Grandland...
Men det er heller ikke formålet med GSe-programmet at skabe steoridepumpede biler, der kan give selv de vildeste superbiler baghjul i et drag-race.
GSe skal bygge biler, der kombinerer fornuftig komfort med muligheden for en sjov køreoplevelse. Det mest væsentlige ved Grandland GSe er derfor også undervogn og styretøj - og hvis der er ét sted, man får noget for pengene i Grandland GSe, er det her.
Opel Grandland GSe får nye støddæmpere med to oliekamre, hvor ordinære kun har ét. Kort opsummeret betyder det, at støddæmperne i langt højere grad tilpasser sig ens kørestil. Ved almindelig kørsel forbliver komforten høj, mens bilen i sport-mode klamrer sig til vejen og tillader, at jeg angriber Malaga's snørklede bjergsving i høj fart.

Er en tosidet fornøjelse - den er både forældet, men også et udgangspunkt for Opel's fremtid.
Giver Grandland GSe mening?
Dét er et spørgsmål, der er vanskeligt at besvare. Ved første øjekast og gennemgang virker GSe-opgraderingen af Grandland ganske enkelt unødvendig. Det uforandrede udtryk igennem store dele af bilen, tvivlsom teknologi og en drivline, der førhen er blevet brugt, arbejder imod alt det, Opel vil med GSe-afdelingen.
Alligevel formår Opel at lykkes med noget af dét, GSe-afdelingen skal kunne. Da jeg endelig fik mulighed for at prøve kræfter med den optimerede undervogn i de små, snappe sving, frembragte det et lille smil på læben. Dén oplevelse kræver dog, at man har en næsten utrafikeret vej med mange hurtige, skarpe sving - hvilket sjældent er tilfældet.
Ikke desto mindre er de første spadestik til en sjovere, elektrisk fremtid nu taget hos Opel. De første 60 eksemplarer rammer de danske forhandlere i marts, og startprisen hedder 525.990 kr.
Danske priser og lanceringer for GSe-programmet
Opel Grandland GSe:
Lancering: De første 60 eksemplarer kommer i marts 2023
Frapris: 525.990 kr.
Opel Astra GSe:
Lancering: Endnu ukendt, men forventes i Q3 2023.
Frapris: danske priser endnu ikke offentliggjort, men kan bestilles til 45.510 euro i Tyskland.
Opel Astra Sportstourer GSe:
Lancering: Endnu ukendt, men forventes i Q4 2023.
Frapris: ikke offentliggjort.