Test af Nissan X-Trail
Af Frederik T. Frey
Der er sagt og skrevet meget om Nissan’s hybridløsning, der ikke er tilstrækkelig til at udløse den store afgiftsrabat i Danmark. Konstruktionen kan bedst beskrives som en lokomotiv-løsning, hvor en turbobenzinmotor med variabelt kompressionsforhold driver en generator, som leverer el til batteriet.
To elmotorer, der er forbundet til hjulene, giver firehjulstræk i denne variant. Du skal egentlig bare vide, at systemet fungerer gnidningsfrit og støjsvagt.
Det blandede brændstofforbrug er ikke så flot i praksis som en opladningshybrid, hvis batteri konstant lades op. Dermed lider totaløkonomien i den 7-personers SUV – ikke mindst på grund af registreringsafgiften, der pålægges biler i Danmark med et CO2-udslip på over 50 g/km.

Kabinen er indbydende, og Tekna byder på headup-display.
© Søren JuulX-Trail har gammeldags dyder
Det er ikke mere kompliceret, end at du ender med at knuselske Nissan X-Trail af helt lavpraktiske grunde, og du sætter pris på de måske lidt gammeldags dyder, den disker op med i 2023.
Du vil kort tid inde i dit ejerskab blive glad for den utroligt tavse kabine, der ofte er et overset komfortparameter. Støj fra drivliner er sjældent en udfordring i disse moderne og fossilforskrækkede tider, men det er fraværet af vej- og vindstøj, som den japanske SUV for alvor tager point for.
Interiøret er desuden et behageligt sted at opholde sig. Balancen mellem soliditet og feinschmecker-indslag som lædersæder med quiltet mønster er ramt lige mellem øjnene.
Nissan X-Trail priser
Pris: 674 990 kr.
Testbil: 686.990 kr.
Årlig afgift: 1.960 kr.

Syv sæder koster 10.000 kr. i X-Trail, og alle sæder indstilles let.
© Søren JuulEn gennemarbejdet familiebil
Praktiske indslag som bagdøre, der åbner op i en vinkel på 90 grader for lettere ind- og udstigning, og USB-udgange af både den halvgamle og topmoderne type efterlader et indtryk af en gennemarbejdet familiebil.
Bagsædearrangement, der er let at indstille sæde for sæde – eller plane med gulvet, hvis man ønsker at udnytte de fulde 1.298 liters bagagerum, bidrager til samme opfattelse.
I højeste udstyrsniveau er der ikke mange mangler, men gør dig selv den tjeneste at granske Nissan’s udstyrslister – måske du kan leve med et lavere niveau i kombination med udstyrspakker og på den måde spare på en alsidig, praktisk og komfortabel SUV med plads til syv, der desværre i denne variant og i dette land falder igennem afgiftssystemet.
Vi synes:
X-Trail har meget at tilbyde – ærgerligt det kun er de få, som vil have råd til hybridvarianten.
Nissan X-Trail specifikationer
Drivline: Hybrid, firehjulstræk, R3, 1.477-1.497 cm3, 12V, turbo + el,
Ydeevne: 158 hk, 250 Nm (Benzinmotor), 213 hk, 520 Nm (Systemydelse)
Præstationer: 180 km/t (Topfart), 7,2 sek. (0-100 km/t),
Forbrug: 15,6 km/l, 143 g/km (CO2-udslip)
Mål og vægt: 468/184/173/271 cm (L/B/H/akselafstand)
Vægt/last/påhæng: 1.971/564/1.650 kg
Bagagerum: 177-486-1.298 liter
Dæk: 235/55R19 Hankook Ventus S1 Evo 3 SUV
Næsten som en elbil
Systemet, som Nissan kalder e-4ORCE, giver nogle af fordelene ved at køre elbil, som f.eks. et bundtræk, der står parat, så snart du trykker på pedalen, og klatrer nemt op ad stejle veje. Der findes desuden en såkaldt e-POWER-variant med samme system, men kun en enkelt elmotor og forhjulstræk.
Motoren ændrer størrelse
Den lille 3-cylindrede benzinmotor er i stand til at ændre kompressionsforhold, alt efter hvor meget du kræver af den. Det betyder i praksis, at motoren bliver mere højtydende, hvis du trykker hårdt på speederen, men kan arbejde i et mere afslappet tempo, når du kører i et stabilt tempo. Systemet er fantastisk kompliceret, men reelt set ændrer det slaglængden, hvilket faktisk betyder, at motoren faktisk ændrer slagvolumen, mens du kører - selvom det dog kun er omkring 0,02 liter.
Men selv med det sindrige system bliver Nissan X-Trail næppe en grøn darling, for den når ikke over et officielt forbrug på 17 km/l.
Læs også: På langtur i Mercedes C 300 d stationcar: Sikke en PRAGTFULD dieselbil

Op til syv sæder
For 10.000 kr. ekstra kan Nissan X-Trail udstyres med en tredje sæderække, hvor to foldbare sæder bringer det totale antal passagerer op på syv. De to bagerste sæder er dog ikke til voksne, og Nissan anbefaler ikke, at man anbringer nogen over 160 cm på dem. Bagagerummet er stort og rummeligt, selv om de to ekstra sæder stjæler 100 liter plads, når de er lagt ned.
Langturs-ven
Generelt er Nissan X-Trail et behageligt bekendtskab på den lange tur. Peg den i en retning, og den holder sporet uden de store input. Det hjælpes på vej af et meget velfungerende Lane Assist-System, hvor “linjevogteren” nærmest ubemærket puffer dig tilbage på sporet og kun træder mærkbart ind, hvis det er ved at gå galt. Du sidder højt i meget behagelige sæder, og fordi der ikke er nogen mekanisk forbindelse mellem den forreste og den bagerste elmotor, er gulvet fladt og benpladsen på bagsæderne også god.
Læs også: Her er beviset på, at bildesign er en million gange BEDRE nu end for 10 år siden

Det store problem
Nissan hybridsystem har en akilleshæl. For med forhjulstræk må X-Trail e-Power kun trække 670 kg. på krogen, og det er svært at forestille sig, at det er nok til danske købere af en bil i denne størrelse. Med firehjulstræk må du spænde 1.800 kg. efter, men så er du også nødt til at slippe mindst 560.990 kr. for den billigste variant og 674.990 kr. for udstyrsbomben Tekna, som vi har fat i her.
Nissan har i Danmark større salgsforventninger til den mere konventionelle mildhybrid-variant med en 160 hestekræfters benzinmotor, der sender kræfterne direkte til forhjulene. Den må trække 2.000 kg. og koster fra 449.990 kr.
Alle priser er 2023-priser, og Nissan kan levere de første nye X-Trails i januar.
Læs også: Vi nørder den legendariske Nissan GT-R.
Priser på Nissan X-Trail (2023)
MHEV 160 Xtronic aut.
- Acenta: 449.990 kr.
- N-Connecta: 494.990 kr.
- Tekna: 563.990 kr.
e-POWER
- Acenta: 499.990 kr.
- N-Connecta: 544.990 kr.
- Tekna: 613.990 kr.
e-4ORCE
- Acenta: 560.990 kr.
- N-Connecta: 605.990 kr.
- Tekna: 674.990 kr.