Nye priser på Nissan Ariya
Produktionen af Nissan Ariya er skruet i vejret og det kommer forbrugerne til gode. Nissan har nemlig justeret prisen derefter, og det betyder at priserne er faldet med op til 72.000 kr. siden introduktionen.
Den billigste Ariya koster nu 329.900 kr. med den skrabede udgave kaldet 'Evolve' og det lille batteri på 63 kWh. Prisen matcher den billigste Tesla Model 3, og det virker ikke som et tilfælde. For 20.000 kr. ekstra får man udstyrsniveauet 'Advance' med 'designpakke' og lidt ekstra kørerassistenter. En topudstyret Ariya kaldet 'Evolve' koster fra 383.900 kr.
Det større batteri på 87 kWh koster 40.000 ekstra, så den starter fra 374.900 kr. og giver den en rækkevidde på omkring 530 km mod tidligere 400 km. Det betyder at den højeste udstyrsniveau 'Evolve' koster 428.900 kr. med det store batteri.
Ariya fik fem stjerner af EURO NCAP og alt sikkerhedsudstyr medfølger i alle varianter.
Firhjulstræk og 306 hk med mulighed for 1.500 kg på krogen koster med 'Advance' 447.900 kr. og med alt udstyr fra Evolve 499.104 kr.
Leveringstiden er 0-6 måneder, hvilket er noget helt andet, end vi har været vant til siden 2020.
Endelig Ariya
Nissan har langt om længe fået deres elbil, Nissan Ariya, klar til det danske marked. På den teknologiske front har Nissan fortsat i et vanligt spor: Nissan Ariya deler, præcis på samme måde som Nissan Leaf og Renault Zoe for over 10 år siden, platform med et modstykke fra Renault.
Platformen hedder CMF-EV, og søsterbilen er den elektriske Renault Megane, der i vildeste udsmykning stiller med et batteri på 60 kWh og en forhjulstrukket ydelse på 218 hk.
I Nissan'en er 63 kWh det mindste batteri, og de 218 hk til forhjulene er standard. Her kan der opgraderes med et batteri på 87 kWh, der samlet giver en rækkevidde på over 500 km, og der kan tilføjes et firehjulstræk med op til 306 hk.
Fælles for begge biler er opladningssystemet: Her tillader en indbygget lader, der bliver standard på det danske marked, at Ariya lader med op til 22 kW i hjemmeladeren, hvilket i teorien tillader et fyldt batteri på omkring 4 timer. I hurtigladeren kæmper Ariya's 130 kW dog ikke med i toppen.

Test af Nissan Ariya: Velkørende elbil fra Nissan
Søren Juul
Lige siden 2010 har Nissan spyttet den snusfornuftige, men i dag rustikke Leaf ud til elbilsfolket. Prisen er i dag dens primære salgsargument.
Med den nye Ariya får Nissan-forhandlerne flere værktøjer i skuffen, for der er tale om en anderledes velkørende, moderne udseende crossover, der passer godt ind i klassen med VW ID.4 og Kia EV6.
Først det kedelige: Ariya er bygget fra bunden som en elbil, fås med et relativt småt batteri på 63 kWh eller et større på 87 kWh. Effekten ligger på 214, 238 eller 301 hk, rækkevidden er oplyst til 403 og 533 km, afhængig af batteripakke, og om man er til for- eller firehjulstræk.
Du kan vælge mellem generøse udstyrsniveauer kaldet Advance eller Evolve og priserne på Ariya spænder mellem 379.900 kr. og 499.104 kr.
Klarer pendlerturen flot
Vi har udsat en Nissan Ariya 87 kWh Advance med forhjulstræk til 424.900 kr. for en klassisk pendlertest med 200 km motorvejskørsel alle hverdage. Det gik overordnet godt.
Det gode ting først: Kabinen designet uhyre flot og minder mere om noget du finder i en stor luksus-SUV til det amerikanske marked end en grøn familieflytter. Her er to store skærme 12,3” til instrumenterne, som sidder ovenpå et træpanel med smukt integrerede og nemt brugbare knapper til klimaanlægget findes.
Det indbyggede navigationsanlæg er lidt noget skrammel, men pyt - Apple CarPlay og Android Auto, der kobles op trådløst, guider dig sikkert gennem trafikken.

Kæmper med fugt og kulde
0-100 km/t tager 7,6 sekunder i denne variant, der føles kvik og veloplagt, når det er tørt, for på våd asfalt kæmper forhjulene med vejgreb, når du giver gas med ratudslag - en uskøn vane, som vi også har oplevet på Leaf. Kør med let speederfod eller vælg Ariya med firehjulstræk, der ikke burde stampe i jorden på samme måde, når den bliver hidsig.
På motorvejen går det strygende. Undervognen er komfortabel, for en elbil at være, og absorberer de fleste ujævnheder flot, men man er ikke i tvivl om, at Ariya vejer knap to ton.
Nogen atlet er den ikke, når vejen svinger, men det havde vi egentlig heller ikke forventet.
Den adaptive fartpilot ProPilot gør morgen-køkørsel til en mindre stressende affære, men alt er ikke fryd og gammen på vej ind til redaktionen en råkold morgen: Der er fodkoldt i kabinen, selvom bilen er udstyret med varmepumpe og du på en app kan forvarme kabinen.
Godkendt familiebil
Foran støtter de el-justerbare forsæder godt i ryggen, men på længere ture opleves selve sædehynden lidt for kort til optimal komfort, hvis du er omkring 180 cm høj. På bagsædet er der god plads til ben og hovedet, dyser fra klimaanlægget og USB-C udtag. Godkendt til familiebil.
I Københavns myldretid kræver Ariya lidt tilvænning. Det er et stort skrummel, men p-sensorer, bakkamera og 360 graders kameraovervågning hjælper til, så du ikke får skrammer ved parkering.
Alt er ikke fryd og gammen i Ariya
Rækkevidden baseret på primær motorvejskørsel ender på cirka 400 km i efterårsvejr – nok til to pendlerture uden at skænke opladning en tanke.
Når det sker, er der en to gode og en dårlig nyhed: Nissan har udfaset det gammeldags ChaDeMo stik til lynladning og installeret et moderne Combo Type 2 stik.
Desværre kan Ariya kun lynlades med op til 130 kW DC lynlader, hvilket ikke er voldsomt imponerende i denne prisklasse, men den tager lidt til genmæle, når den tager plads i en offentlig AC-ladestander: Her kan den lappe el på batteriet med 22 kW, hvilket burde kunne give en fuld opladning på omkring 4 timer.
Redaktionens 11 kW oplader skal bruge cirka 7:30 time på en fuld opladning under testen, men så er det også til 100%.
Der er ingen lynladere på pendlerruten, men vi holder Ariya affodret med el hele ugen uden problemer ved at sjatlade den i egen lader. Alt i alt godkendt pendler- og familiebil.
En anden japansk konkurrent har fået deres elbil på markedet samtidig med Ariya. Læs mere om den her.
Testbilen: Nissan Ariya 87 kWh Advance
- Pris: 394.900 kroner
- Ydelse: 242 hk/300 Nm
- Batteristørrelse (netto): 87 kWh
- Rækkevidde (WLTP): 533 km.
- Maks. ladeeffekt AC: 22 kW
- Maks. ladeeffekt DC: 130 kW
- Bagagerum: 468 liter
- Påhæng: 750 kg

Hvad koster Nissan Ariya?
Ariya 63 kWh
- Engage: 329.900 kr.
- Advance: 349.900 kr.
- Evolve: 383.900 kr.
Ariya 87 kWh
- Evolve: 374.900 kr.
- Advance: 394.900 kr.
- Evolve: 428.900 kr.
Ariya 87 kWh e-4ORCE (firhjulstræk)
- Advance: 447.900 kr.
- Evolve: 499.104 kr.
- Evolve+: 589.900 kr.
Proppet med udstyr
Ariya er proppet med udstyr. Det laveste udstyrsniveau kaldet 'Engage' indbefatter alt sikkerhedsudstyr samt to 12,3” skærme, nøglefri betjening, adaptiv fartpilot (ICC), parkeringssensor, bakkamera, 2-zoners klimaanlæg, varme i forsæder og læderrattet, Apple CarPlay og Android Auto, navigation og ruteplanlægger også tager højde for opladning.
For kun 20.000 kr. ekstra er 'Advance' det næste gode tilbud der yderligere tilføjer 360 grader kamera, vognbane-assistent (LKA) og 'mere' intelligent adaptiv fartpilot, opvarmet forrude, mørktonede ruder, trådløs mobiloplader, elektrisk bagklap,
Det næste og højeste udstyrsniveau kaldet 'Evolve' har som ekstra el-glastag, elektrisk midterkonsol, der kan flyttes frem og tilbage, headup display, intelligent fjernlys, automatisk parkering, ventilerede forsæder og opvarmede bagsæder, lydsystem med 10 BOSE højtalere.